THEPOWERGAME
Ακόμη και τα smartphones έχουν παγιδευτεί στην αντιπαλότητα των ΗΠΑ με την Κίνα, με το Πεκίνο να δίνει εντολή στους υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών να μη φέρνουν τα iPhones τους στον χώρο εργασίας, μια σύσταση που εξετάζει να επεκτείνει σε κρατικές εταιρείες και οργανισμούς.
Η απόφαση αυτή έγινε αρχικά γνωστή από τη Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα και ειδικότερα λίγα 24ώρα αφού η Hauwei κυκλοφόρησε την αναβαθμισμένη έκδοση του Mate 60 στην κινέζικη αγορά. Αλλά δεν είναι βέβαιο ακόμη τι έκταση θα έχει.
Το Mate 60 Pro, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω δορυφόρων και μεγαλύτερη μνήμη, εξελήφθη ως επιβεβαίωση πως η Huawei έχει τη δυνατότητα όχι μόνον να επιβιώσει, αλλά και να εξελίσσεται, παρά τον αποκλεισμό της από την αμερικανική αγορά. Σχεδόν αυτόματα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως διερευνά το Mate 60 Pro, για να εξακριβώσει πώς η Κίνα απέκτησε την τεχνολογία για την παραγωγή προηγμένων τσιπ, που είναι ενσωματωμένα στις αναβαθμισμένες συσκευές.
Καθώς η αντιπαλότητα των ΗΠΑ και της Κίνας για τεχνολογική υπεροχή έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, η Ουάσινγκτον μαζί με την Ολλανδία και την Ιαπωνία απαγόρευσαν αρχές του έτους τις εξαγωγές προηγμένων τσιπ στην Κίνα, λόγω υποψίας πως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βελτίωση της ταχύτητας και της ακρίβειας του στρατιωτικού τεχνολογικού εξοπλισμού.
Όπως είχε ανακοινώσει ο Τζέκ Σάλιβαν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα για το 5G Kirin 9000s του Mate 60 Pro, οι ΗΠΑ χρειάζονται «περισσότερες πληροφορίες για τον τύπο και τη σύνθεση» του νέου επεξεργαστή που απέκτησε η Huawei, ώστε να εξακριβωθεί εάν παρακάμφθηκαν περιορισμοί στις εξαγωγές ώστε να δημιουργηθεί αυτό το τσιπ. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη επί τούτου.
Η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τη χρήση των iPhones σε δημόσιες υπηρεσίες και ενδεχομένως κρατικές εταιρείες ή οργανισμούς υποβαθμίζει εκ των πραγμάτων τη θέση της Apple στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, απ’ όπου αποκομίζει το ένα πέμπτο των εσόδων της και παράγει την πλειονότητα των iPhones. Μετά την είδηση, η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 200 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις δυο συνεδριάσεις.
Οι κρατικές υπηρεσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην Κίνα. Αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια χρήστες smartphones και επηρεάζουν τις καταναλωτικές επιλογές και της επιχειρηματικής κοινότητας. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δημόσιοι υπάλληλοι σε υπηρεσίες και εταιρείες της Κίνας υπολογίζονται σε 50 εκατ. άτομα, δηλαδή όσο είναι ο πληθυσμός της Ισπανίας.
Αναλυτές επισημαίνουν πως οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω τις σχέσεις της Apple με την Κίνα. Μέχρι σήμερα η παρουσία του τεχνολογικού κολοσσού των ΗΠΑ στην κινεζική οικονομία είχε μείνει αλώβητη από την οικονομική, τεχνολογική και γεωπολιτική διαμάχη των δύο υπερδυνάμεων.
Σε μια χώρα που οι καταναλωτές δεν διστάζουν να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα ξένων εταιρειών, όπως φάνηκε με τις H&M και Nike, ύστερα από τις ανησυχίες που εξέφρασαν για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Apple έχει ακόμη την ευρεία αποδοχή της κοινής γνώμης στην Κίνα.