THEPOWERGAME
Επενδυτική κόπωση για τη -μέχρι πρότινος- χρυσοτόκο όρνιθα των επιχειρηματικών deals, το fintech, πλήττει την Ευρώπη, με τις χρηματοδοτήσεις προς εταιρείες του κλάδου να κατρακυλούν τους πρώτους έξι μήνες του 2023. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η περιοχή της ΕΜΕΑ προσέλκυσε χρηματοδοτήσεις μόλις 11 δισ. δολ. στο fintech, λιγότερο δηλαδή από το ήμισυ των 27 δισ. δολ. του δευτέρου εξαμήνου του 2022.
Η επενδυτική ανομβρία σε έναν κλάδο, που έχει συνηθίσει σε deals… βαρέων βαρών συνδέεται ευθέως με την επιφυλακτική στάση των επενδυτών σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας, πληθωριστικών πιέσεων, αύξησης των επιτοκίων και κατακρήμνισης των αποτιμήσεων.
Και μπορεί οι επενδυτές να έκαναν κράτει το πρώτο εξάμηνο του έτους στη χρηματοδοτική τους ροή προς τις fintech εταιρείες της Ευρώπης, ωστόσο, το outlook για τον κλάδο παραμένει θετικό μακροπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση της μείωσης της αστάθειας στην περιοχή και της επαναφοράς στην επενδυτική κανονικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της KPMG, επί ευρωπαϊκού εδάφους επισφραγίστηκαν στην ΕΜΕΑ συνολικά 700 χρηματοδοτικές συμφωνίες στον τομέα του fintech το πρώτο εξάμηνο. Εξ αυτών μόλις 10 ξεπέρασαν σε αξία τα 250 εκατ. δολ., με τη Μεγάλη Βρετανία να προσελκύει τη μερίδα του λέοντος των νέων mega deals.
Από τα 11 δισ. δολ. των χρηματοδοτήσεων προς ευρωπαϊκές fintech εταιρείες, η Μεγάλη Βρετανία απορρόφησε τα 6 δισ. δολ., επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως πρωτεύουσα Ευρώπης στη χρηματοοικονομική τεχνολογία.
Τα μεγάλα deals
Τον τόνο των επιχειρηματικών συμφωνιών στον τομέα του fintech στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους έδωσε η εξαγορά της Wood Mackenzie από τη Veritas έναντι 3,1 δισ. δολ., η χρηματοδότηση των 602 εκατ. δολ. προς την εταιρεία δανεισμού βάσει τεχνητής νοημοσύνης Abound και τα 250 εκατ. δολ. που άντλησε η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου eToro.
Ενώ άλλες χώρες της περιοχής υστερούσαν κατά πολύ σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Ηνωμένου Βασιλείου, αρκετές χώρες προσέλκυσαν συμφωνίες άνω των 250 εκατ. δολ. Μεταξύ αυτών η Γαλλία, που ακολούθησε τη Μεγάλη Βρετανία σε επίπεδο συμφωνιών πέριξ του fintech τους πρώτους έξι μήνες του έτους, με το πιο μεγάλο deal να είναι η χρηματοδότηση ύψους 493 εκατ. ευρώ προς τη γαλλική εταιρεία blockchain Ledger.
Στο μεταξύ, η χρηματοδότηση της ελβετικής Teylor με 299 εκατ. δολ. και της επίσης ελβετικής Metaco με 250 εκατ. δολ. ήταν επίσης από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές fintech εταιρείες που ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023.
«Τα σύννεφα αβεβαιότητας στην αγορά συνέχισαν να ρίχνουν τη σκιά τους στους επενδυτές, με παράγοντες όπως οι παγκόσμιες μακροοικονομικές ανησυχίες (υψηλός πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων), οι γεωπολιτικές εντάσεις (η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) και οι προκλήσεις του τεχνολογικού τομέα (συμπιεσμένες αποτιμήσεις και συνεχιζόμενη έλλειψη αποεπενδύσεων). Η κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών στις αρχές του 2023 πιθανότατα οδήγησε πολλούς επενδυτές σε αναμονή κατά το α’ εξάμηνο του 2023» αναφέρει η KPMG στην έρευνα «Pulse of Fintech» για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Πού βλέπουν φως
Οι fintech εταιρείες, που εστιάζουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics, όπως και οι πράσινες fintech ήταν αυτές που κατά κύριο λόγο συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο. «Το μακροπρόθεσμο οικονομικό επιχείρημα για πολλούς επιμέρους τομείς του fintech παραμένει πολύ ισχυρό – ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι πληρωμές, το insurtech και το wealthtech. Μόλις οι συνθήκες της αγοράς αρχίσουν να εξομαλύνονται, η χρηματοδότηση πιθανότατα θα ανακάμψει – ίσως βέβαια όχι στο επίπεδο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021» εξηγεί η KPMG.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, ένας τομέας που αναμένεται να δει σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 είναι η τεχνητή νοημοσύνη – και ειδικότερα η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την εφαρμογή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για χρήση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αποτελεί έναν τομέα που προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον και χρηματοδότηση – ιδιαίτερα σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, το regtech και το wealthtech.