THEPOWERGAME
Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες στην Ευρώπη με περισσότερες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, αλλά ο Τιερί Μπρετόν, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε στο CNBC ότι στόχος είναι να αποφευχθούν οι αναγκαστικές διαλύσεις μεγάλων επιχειρήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατονόμασε την Τετάρτη έξι «φύλακες»- πρόκειται για εταιρείες που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ή 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες εντός του μπλοκ.
Πρόκειται για την Amazon
, Alphabet
, Apple
, Microsoft
, Meta
και ByteDance, οι οποίες έχουν τώρα έξι μήνες για να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανόνες της αγοράς – όπως το να μην μπορούν να εμποδίζουν τους χρήστες να απεγκαθιστούν οποιοδήποτε προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογές ή να αντιμετωπίζουν τις δικές τους υπηρεσίες ευνοϊκότερα.
«Εάν δεν συμμορφωθούν θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πρόστιμο έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων»
«Εάν αυτές οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, και ελπίζω ότι θα συμμορφωθούν όλες, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε [ένα] πρόστιμο [ύψους] έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων», δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά.
Το πρόστιμο μπορεί να αυξηθεί σε 20% εάν η εν λόγω εταιρεία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται με τους κανόνες.
«Και αν συνεχίσουν, ναι, έχουμε εργαλεία, μεταξύ άλλων για να διαλύσουμε αυτές τις εταιρείες, αλλά δεν θα θελήσω ποτέ να τα χρησιμοποιήσω. Και μπορώ να σας πω ότι η συζήτηση που κάνουμε με όλες αυτές τις εταιρείες είναι επαγγελματική και πιστεύω ότι πηγαίνουν προς τη σωστή απόφαση», δήλωσε ο Μπρετόν.
Η Microsoft και η Apple αμφισβήτησαν την άποψη της Επιτροπής ότι οι υπηρεσίες τους, το Bing και το iMessage, πρέπει να ακολουθούν τους νέους κανόνες, που είναι γνωστοί συλλογικά ως η Πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές. Η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα εξετάζοντας τα επιχειρήματα των εταιρειών αυτών και θα αποφασίσει εντός πέντε μηνών αν ισχύουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντείνει την εποπτεία των φορέων της Μεγάλης Τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και έχει συχνά επικριθεί ως αντιαμερικανική, δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.
«Μου αρέσει να μπορώ να προσφέρω σε επιτυχημένες εταιρείες, ευρωπαϊκές ή μη, τη δυνατότητα να έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην ψηφιακή μας αγορά, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι μεγαλύτερη από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι λοιπόν πολύ ελκυστικό, χαιρόμαστε που μεγάλες μη ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό», δήλωσε ο Μπρετόν, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο CNBC.
Εκτός από την Πράξη για τις ψηφιακές αγορές, η ΕΕ εισήγαγε επίσης την Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία επικεντρώνεται στο να καταστήσει τις πλατφόρμες νομικά υπεύθυνες για το περιεχόμενο που μεταφέρουν. Η μη συμμόρφωση με τον τελευταίο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα και προσωρινές απαγορεύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έχουν υποβληθεί σε τεστ αντοχής ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου. Για παράδειγμα, το τεστ αντοχής της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων X, πρώην Twitter, αποκάλυψε ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης.
Το Amazon Marketplace, το Apple AppStore, το Instagram, το TikTok και το GoogleSearch είναι μεταξύ των 19 πλατφορμών που εμπίπτουν στους αυστηρότερους κανόνες.