THEPOWERGAME
Η Ευρωπαική Επιτροπή χαρακτήρισε 22 υπηρεσίες έξι μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, που παρέχουν δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων και βίντεο, στο πλαίσιο των τελευταίων μέτρων κατά της Big Tech, ως «gatekeepers» διαδικτυακών υπηρεσιών
Οι εταιρείες αυτές είναι η Alphabet, η Amazon, η Apple, η Meta, η Microsoft και η ιδιοκτήτρια του TikTok ByteDance.
Ένας κατάλογος με κανόνες και απαγορεύσεις που καθορίζονται στην Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζει τον κλάδο της τεχνολογίας να αναμορφώσει ριζικά τις βασικές επιχειρηματικές πρακτικές του, μια κίνηση που μπορεί να ενθαρρύνει παρόμοια βήματα και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με την Πράξη Ψηφιακών Αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο, οι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κεφαλαιοποίηση 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται «gatekeepers» που παρέχουν μια βασική υπηρεσία στους χρήστες.
Οι εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως «gatekeepers» θα πρέπει να κάνουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους να διαλειτουργούν με τους ανταγωνιστές και να αφήνουν τους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαθιστούν στις συσκευές τους.
«Ενώ οι gatekeepers έχουν έξι μήνες για να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις τους, πρέπει να διορίσουν αμέσως έναν υπεύθυνο συμμόρφωσης στη θέση του, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στο διοικητικό συμβούλιο, και να ενημερώσουν την Επιτροπή για κάθε σχεδιαζόμενη συγχώνευση ή εξαγορά», δήλωσε την Τρίτη ο ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Σημειώνεται ότι στις εταιρείες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους για παραβιάσεις της DMA.
Το Gmail της Alphabet, το Outlook της Microsoft και το πρόγραμμα περιήγησης της Samsung απαλλάχθηκαν αφού οι εταιρείες παρείχαν επαρκώς αιτιολογημένα επιχειρήματα που δείχνουν ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των gatekeepers, δήλωσε η Επιτροπή.
«Τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις του νόμου για τις ψηφιακές αγορές και τώρα θα επανεξετάσουμε πλήρως την απόφαση αυτή», δήλωσε ο Oliver Bethell, διευθυντής νομικών υπηρεσιών της Google.