THEPOWERGAME
Στις αρχές του 2019 η Φιλανδία αποφάσισε να «τρέξει» ένα φιλόδοξο πείραμα. Να πάρει την Τεχνητή Νοημοσύνη από μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και να τη διδάξει στο 1% του πληθυσμού: περί τα 55.000 άτομα.
Στόχος να εκπαιδευθούν οι πολίτες στην πολλά υποσχόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, με απώτερο σκοπό την αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομίας της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στο μεγάλο πείραμα, με το πρόγραμμα να παίρνει πανεθνικές διαστάσεις με την υποστήριξη της κυβέρνησης και ιδιωτικών εταιρειών.
Λίγο πριν εγκαταλείψει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο τέλος του 2019, η Φινλανδία αποφάσισε να μεταφράσει ολόκληρο το μάθημα Τεχνητής Νοημοσύνης «Elements of AΙ» (AI = Artificial Intelligent) σε κάθε επίσημη γλώσσα της Ένωσης.
Το μάθημα «Elements of AΙ» είναι ήδη διαθέσιμο και στα ελληνικά, μαθαίνοντας τους Έλληνες τι είναι μηχανική μάθηση και τεχνητά νευρωνικά δίκτυα και πώς μπορεί κανείς να εντάξει αυτά τα εργαλεία στην επαγγελματική του ζωή ή στην καθημερινότητά του. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η πρεσβεία της Φινλανδίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώνοντας τις δυνάμεις τους θα ανακοινώσουν πώς θα γίνει η διάχυση του μαθήματος στον ελληνικό πληθυσμό.
Άλλωστε η διάθεση του προγράμματος δεξιοτήτων «Elements of AI» περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2021: «Το συγκεκριμένο διαδικτυακό μάθημα θα υιοθετηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πλαίσιο της δράσης του National Coalition» αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο.
Μάθε πολίτη μου Τεχνητή Νοημοσύνη
Το «Elements of AΙ» χωρίζεται σε 6 τμήματα ή κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία διαρκεί περίπου 5 με 10 ώρες για να ολοκληρωθεί. Κάθε κεφάλαιο περιέχει τρεις ενότητες και πρόσθετες ασκήσεις, οι οποίες βοηθούν τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα κάθε πτυχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Το πρόγραμμα δεν απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού, αλλά παρουσιάζει τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης. Η λογική των Φινλανδών είναι απλή και στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι η χώρα δεν θα έχει ποτέ επαρκή κονδύλια ώστε να ηγηθεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Όμως το να μάθουν οι πολίτες πώς χρησιμοποιείται είναι κάτι διαφορετικό και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγών στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Στόχος της προσπάθειας δεν είναι τελικά να εκπαιδευτούν οι νέες γενιές στις πιο προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Όπως εξηγεί στο powergame.gr στέλεχος της Φιλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στόχος είναι οι πολίτες να μάθουν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να αποφασίσουν μόνοι τους πώς μπορούν να την αξιοποιήσουν είτε σε ατομικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.
Το μάθημα «Elements of AI» περιλαμβάνει κεφάλαια όπως «Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη», «Εφαρμογές πχ. Σύσταση περιεχομένου, επεξεργασία εικόνας και βίντεο, αυτο- οδήγηση αυτοκινήτων», «Επίλυση προβλημάτων της ΑΙ», «Τι είναι τα νευρωνικά δίκτυα», αλλά και πρακτικές ασκήσεις πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Από το Πανεπιστήμιο
Το όλο πείραμα των Φινλανδών για την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν ξεκίνησε από την κυβέρνηση. Ξεκίνησε από εκεί που ξεκινούν οι περισσότερες -ουκ ολίγες- τεχνολογικές καινοτομίες που έχει να επιδείξει η Φινλανδία: από το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα από το τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και τη συμβουλευτική εταιρεία Reaktor.
Οι δύο φορείς πήραν το μάθημα «εισαγωγή στην τεχνητή νοημοσύνη», που διδασκόταν επί 6 χρόνια στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, αφαίρεσαν όλα τα στοιχεία που απαιτούσαν προγραμματισμό και σύστησαν την τεχνητή νοημοσύνη στους απλούς πολίτες. Το αρχικό όραμα μοιράστηκαν εκατοντάδες φινλανδικές εταιρείες, εκπαιδεύοντας πολλούς από τους εργαζομένους τους, στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και κρατικοί οργανισμοί όπως η φινλανδική Εφορία.