THEPOWERGAME
Σε χρηματοδοτικό Ελντοράντο για τις startups ανά την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, εξελίσσονται οι τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του financial technology και της τεχνολογίας του κλίματος. ΑΙ, Fintech και Climatech είναι οι τρεις κλάδοι, τους οποίους επιλέγουν να στηρίξει χρηματοδοτικά η επόμενη γενιά των επενδυτών, που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει σημαντικά «παραγωγή» νεοφυών εταιρειών, που έχουν αντικείμενο τους τρεις κλάδους, γεγονός που δημιουργεί εύλογη αισιοδοξία για εντατικοποίηση των γύρων χρηματοδότησης προς τις συγκεκριμένες startups το επόμενο διάστημα. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, τουλάχιστον τρεις ελληνικές startups με αντικείμενο τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται ante portas για την ολοκλήρωση σημαντικών συμφωνιών χρηματοδότησης.
Τη στροφή των νέας γενιάς των επενδυτών προς εταιρείες της τεχνητής νοημοσύνης, του fintech και του climatech στην Ευρώπη επιβεβαιώνει έρευνα του Gen Z VC. Η έρευνα στηρίχθηκε σε δημοσκόπηση μεταξύ 700 επενδυτών, που ανήκουν στη γενιά των Gen Z και θέλησε να διερευνήσει τις επενδυτικές προτιμήσεις των «τζούνιορ» VCs της Ευρώπης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε οκτώ από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κόμβους της Ευρώπης: Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Μαδρίτη, Κοπεγχάγη, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη και Άμστερνταμ. Τα ευρήματά της αναδεικνύουν την τεχνητή νοημοσύνη ως τον τομέα, που προτιμούν να επενδύουν σήμερα οι νέας γενιάς επενδυτές.
Φρενίτιδα με το ΑΙ
Για το 2023, η τεχνητή νοημοσύνη -και δη η γενετική ΑΙ- αξιολογείται ως ο πιο «hot» τομέας από τους επενδυτές και στις οκτώ ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Παρά τις σημαντικές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος της τεχνολογίας τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, με τις startups που ασχολούνται με το ΑΙ και συγκεκριμένα με την παραγωγική AI να ευνοούνται σημαντικά.
Ειδικότερα, το 35% της συνολικής χρηματοδότησης που διοχετεύθηκε προς την τεχνητή νοημοσύνη δρομολογήθηκε προς νεοφυείς επιχειρήσεις παραγωγικής AI. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ και αποτελεί άλμα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
«Είμαστε στην αρχή του λεγόμενου νέου σούπερ κύκλου τεχνολογίας ΑΙ. Η παραγωγική ΑΙ δίνει ώθηση σε έναν μεγάλο κύκλο καινοτομίας, με την Ευρώπη να έχει πάρει ήδη θέση σε αυτόν τον νέο κύκλο. Πλέον είναι καθοριστικής σημασίας να δημιουργήσουμε ένα είδος περιβάλλοντος που επιτρέπει στα ευρωπαϊκά ταλέντα να υλοποιήσουν τις προσδοκίες του επόμενου σούπερ κύκλου», σχολιάζει σε πρόσφατο report της η Atomico.
Ψηφίζουν fintech
Ο έτερος τομέας στον οποίο στρέφεται συστηματικά η επόμενη γενιά επενδυτών παραμένει αυτός του fintech. Το 2022 ο τομέας του fintech βρέθηκε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των νέων επενδυτών.
Φέτος, παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών fintech μειώθηκε ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο τομέα το 1ο τρίμηνο, οι επενδυτές της Gen Z εξακολουθούν να επιθυμούν να εμπλακούν χρηματοδοτικά σε αυτόν. Σύμφωνα με την έρευνα, το fintech καταγράφεται ως ο τομέας ενδιαφέροντος και στα οκτώ μεγάλα hubs τεχνολογίας της Ευρώπης (πλην της Στοκχόλμης).
Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία του κλίματος είναι η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη περιοχή ενδιαφέροντος για έξι από τα οκτώ οικοσυστήματα τεχνολογίας στην Ευρώπη, με τον τομέα να βρίσκεται σε άνοδο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον για την τεχνολογία του κλίματος έχει επισκιαστεί από το κίνημα Web3 – έναν τομέα που οι Gen Z VCs σε τρεις τοποθεσίες (Παρίσι, Κοπεγχάγη και Λονδίνο) εξακολουθούν να τοποθετούν ψηλά στις επενδυτικές τους προτιμήσεις.
Τομείς σε πτώση
Μόλις τρία χρόνια νωρίτερα, το 2020, παγκόσμια έρευνα των Gen Z VCs από τη Loyst είχε αναδείξει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των επενδυτών το λεγόμενο creative economy. Φέτος αυτή η τάση δεν επιβεβαιώνεται σε καμία από τις μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups του creative economy υποχώρησαν κατά 47% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Dealroom.