THEPOWERGAME
Την 17η θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων προορισμών ανά τον πλανήτη για τους ψηφιακούς νομάδες καταφέρνει να αποσπάσει η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα κατακτά για το 2023 μια θέση στο παγκόσμιο “top 20”, βελτιώνοντας κατά πολύ τις επιδόσεις της ως δημοφιλής προορισμός για τη δυναμικά ανερχόμενη ομάδα των digital nomads.
Οι ψηφιακοί νομάδες κατατάσσουν στην πρώτη θέση της λίστας των προτιμήσεών τους το Ντουμπάι, το οποίο αναδεικνύεται στον πιο αγαπημένο προορισμό των ψηφιακών νομάδων του κόσμου. Μάλιστα, το Ντουμπάι καταφέρνει να εκθρονίσει από την κορυφή της λίστας την πορτογαλική πρωτεύουσα Λισαβόνα, η οποία κρατούσε μέχρι πρότινος τα ηνία.
Η πορτογαλική πρωτεύουσα χάνει την πρωτιά, που κατείχε το 2022, και περιορίζεται πλέον στην 5η θέση του “top20”, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και των υψηλών ενοικίων. τη δεύτερη θέση μεταξύ αυτών των προορισμών κατακτά η ισπανική Μάλαγα, η οποία μάλιστα καταφέρνει να αναρριχηθεί στην παγκόσμια κατάταξη και να μπει στην κορυφαία 20άδα, χάρη και στο κέντρου καινοτομίας, που εγκαθιστά η Google στην πόλη.
Την αξιολόγηση των μητροπόλεων του πλανήτη με βάση την ελκυστικότητά τους για τους ψηφιακούς νομάδες κάνει η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Savills Plc., η οποία κατηγοριοποίησε τις 20 καλύτερες αγορές του κόσμου όσον αφορά την ελκυστικότητά τους για τους εργαζομένους μέσω τηλεργασίας. Η Savills χρησιμοποιεί για την αξιολόγησή της πέντε κριτήρια, προκειμένου να αναδείξει το ‘top20” των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες: τη συνδεσιμότητα, την ποιότητα ζωής, το κλίμα, τις αεροπορικές συνδέσεις και το κόστος ενοικίασης ακινήτων.
Σταθερά ψηλά η Αθήνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, η Αθήνα, με εξαίρεση το 2020, τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημική κρίση και κατά την οποία οι digital nomads «ακινητοποιήθηκαν», έχει συνεχή ανοδική πορεία στο οικοσύστημα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες. Μάλιστα, η ελληνική πρωτεύουσα έχει τα τελευταία πέντε χρόνια, 2018-2023, τον δέκατο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες ανά τον κόσμο.
Το εξεταζόμενο διάστημα, οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 163%, που συνιστά τη δέκατη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στη διάρκεια της πενταετίας. Μόνο το 2022 οι ψηφιακοί νομάδες, που ψήφισαν Αθήνα, αυξήθηκαν κατά 46%, ενώ το 2021 η αντίστοιχη άνοδος ήταν κατά 128%. Η Αθήνα μπαίνει διαχρονικά στα ραντάρ των ψηφιακών νομάδων του πλανήτη, αφού και το 2019 και το 2018 οι ροές digital nomads προς την ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 15% και 39%, αντίστοιχα.
Η πρωτιά του Ντουμπάι
Το Ντουμπάι καταφέρνει να πλασαριστεί στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία και στα πέντε υπό εξέταση κριτήρια. Οι αναλυτές αποδίδουν στην πόλη μια σειρά από πλεονεκτήματα για τους digital nomads, καθώς, μεταξύ άλλων, το Ντουμπάι εξελίσσεται σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τους ψηφιακούς νομάδες που απασχολούνται στον τομέα του fintech.
Στην τρίτη θέση της λίστας με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου για τους εργαζόμενους από απόσταση βρίσκεται για το 2023 το Μαιάμι, ακολουθούμενο από το Άμπου Ντάμπι. Τα νησιά Μπαρπέιντος, η Βαρκελώνη, η πόλη Πάλμα και το Αλγκάβε, κατακτούν αντίστοιχα την 6η, 7η, 8η και 9η θέση της κατάταξης, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει η Σάντα Λουτσία.
Ο ρόλος της βίζας
Η άνοδος της δημοτικότητα της Αθήνας τα τελευταία χρόνια -σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τις ροές digital nomads, παγκοσμίως, συνδέεται με τη βελτίωση των υποδομών, για παράδειγμα σε επίπεδο συνδεσιμότητας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων και -από το καλοκαίρι του 2021- με την Digital Nomads Visa.
Η Digital Nomads Visa, που έχει διάρκεια 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης υπό προϋποθέσεις, δίνει σε πολίτες τρίτων χωρών, που εργάζονται στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας, τη δυνατότητα εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα. Μετά από τον πρώτο χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους, υποβάλλοντας αίτηση για χορήγηση της Digital Nomad Residence Permit. Η τελευταία ισχύει έως και δύο χρόνια (με δυνατότητα ανανέωσης για δύο ακόμη έτη).
Οι ψηφιακοί νομάδες θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ή μισθό τουλάχιστον 3.500 € τον μήνα μετά από φόρους ως μισθωτός υπάλληλος ή ως αυτοαπασχολούμενος που εργάζεται εξ αποστάσεως με εργοδότες εκτός Ελλάδας.
Ο υποψήφιος θα πρέπει να παρέχει εργασία αυστηρά σε εργοδότες του εξωτερικού, γεγονός που θα βεβαιώνεται με σχετική σύμβαση εργασίας, ενώ δεν έχει δικαίωμα εργασίας σε ελληνική εταιρεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είτε σε μόνιμη είτε σε ανεξάρτητη βάση.