THEPOWERGAME
Microsoft, Google, Meta (Facebook), Hewlett Packard Enterprise, Dell και εσχάτως Cisco. Ο κατάλογος των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας, που ψηφίζουν συστηματικά Ελλάδα, μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια, με την εξ ΗΠΑ ορμώμενης «απόβαση» στη χώρα μας να στοχεύει στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και τις ελληνικές startups.
Εν μέσω θέρους και σε μια περίοδο που θεωρητικά παραπέμπει σε επενδυτική ραστώνη, ο κολοσσός τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Cisco ανακοίνωσε την εξαγορά της Code BGP, μιας spin-off εταιρείας που ίδρυσαν μόλις το 2021 οι ερευνητές του ΙΤΕ Ξενοφών Δημητρόπουλος (CEO), Βασίλειος Κοτρώνης (CTO) και Λευτέρης Μανασσάκης (COO).
Τον Ιούνιο του 2021 η Code BGP άντλησε από τη Marathon Venture Capital χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων, με στόχο να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών που πραγματοποιούν καθημερινά οι διαχειριστές δικτύων στο BGP (Border Gateway Protocol), ώστε να αυξήσουν τον έλεγχο στα δίκτυά τους, να μειώσουν το κόστος λειτουργίας και να αυξήσουν την ασφάλειά τους στο Διαδίκτυο.
Αυτό το λογισμικό της ελληνικής startup λειτούργησε ως πόλος έλξης για την αμερικανική και πλέον θα ενσωματωθεί στο λογισμικό ανάλυσης Διαδικτύου ThousandEyes της Cisco, με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει και τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου.
«Είμαι αισιόδοξος ότι η αλυσίδα παρόμοιων θετικών ειδήσεων θα μακραίνει στο μέλλον. Μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα διαμορφώνεται και διαχέεται στην ανήσυχη γενιά των νέων Ελλήνων επιχειρηματιών. Είμαστε εδώ για να την αγκαλιάσουμε και να τη στηρίξουμε με κάθε τρόπο», σχολίασε με την αφορμή της είδησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Συνετάκης.
Έπεται συνέχεια
Με το οικοσύστημα καινοτομίας φλερτάρει και η HP Hellas, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνική startup από τον κλάδο του software, προκειμένου να εντάξει τα προϊόντα της στο χαρτοφυλάκιό της.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αυτές οι επαφές είναι αρκετά ώριμες, θα καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία το επόμενο διάστημα και θα έχουν αποτέλεσμα τα προϊόντα της ελληνικής startup να αρχίσουν να διατίθενται από την HP στις παγκόσμιες αγορές.
Συνολικά, η εταιρεία παρακολουθεί πολύ στενά το νεοφυές οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα, μη αποκλείοντας κάποια εξαγορά στο μέλλον, αν και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο επί του παρόντος.
Οι τομείς ενδιαφέροντος της HP για το ελληνικό οικοσύστημα αφορούν τον χώρο του computing, του printing, της ψηφιακής ασφάλειας, του Edge Computing, του cloud, του 3D printing και των υλικών τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Μάλιστα, στελέχη του HP Tech Venture, του venture capital της HP, που έχει κάνει ήδη δεκάδες επενδύσεις και εξαγορές startups ανά τον κόσμο, έχουν ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα, αξιολογώντας το εγχώριο δυναμικό καινοτομίας.
Ένα ακόμη σημαντικό deal κυοφορείται εδώ και μήνες εντός του οικοσυστήματος, με την αμερικανική Dell να φλερτάρει με την ελληνική startup mist.io. Η τελευταία έχει αναπτύξει μια λύση για την κοινή διαχείριση πληροφοριακών υποδομών που βρίσκονται σε διαφορετικές cloud πλατφόρμες και, σύμφωνα με πληροφορίες, το deal έχει ήδη κλείσει.
Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης
Η αμερικανική… απόβαση στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποια χρόνια. Πριν από περίπου έναν χρόνο, η μητρική του Facebook, Meta, έθετε υπό την ομπρέλα της την πατρινή Accusonus, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επεξεργασίας του ήχου, τεχνολογία που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του αμερικανικού γίγαντα των social media.
Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2021, η Microsoft προχωρούσε στην εξαγορά της ελληνικής Softomotive, η οποία έχει αναπτύξει μια λύση λογισμικού για τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών σε επιχειρήσεις (Robotic Process Automation – RPA).
Με ένα τίμημα, που δεν έχει επιβεβαιωθεί μεν, αλλά τοποθετείται στα 150 εκατ. δολ., η ελληνική startup πέρασε στον έλεγχο του παγκόσμιου κολοσσού της τεχνολογίας, σε ένα deal που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο εγχώριο οικοσύστημα.
Η αλυσίδα των εξαγορών ελληνικών startup από αμερικανικές εταιρείες έχει την αρχή της πολύ πιο πίσω στον χρόνο, με την εξαγορά της ελληνικής Blindtype από την Google το 2010.
Άξια αναφοράς είναι και η περίπτωση της ελληνικής Arrikto, που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Η startup δεν εξαγοράστηκε από την αμερικανική ΗPE, αλλά η ομάδα της απορροφήθηκε εξ ολοκλήρου από τον κολοσσό τεχνολογίας.
Εξαγορές ρεκόρ το 2022
Τα σημάδια ωρίμανσης που στέλνει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας γίνονται εμφανή και από τον αριθμό-ρεκόρ των εξαγορών -exits- ελληνικών startups το 2022. Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε 19 νεοφυείς ελληνικές εταιρείες εξαγοράστηκαν από ξένα κεφάλαια, προερχόμενα κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Πρόκειται για επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου οικοσυστήματος, η οποία σαφώς υποδηλώνει ότι οι ελληνικές startups μπαίνουν πλέον στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Τα αμερικανικά κεφάλαια, και μάλιστα κάποια εξ αυτών εξόχως ηχηρά, έδειξαν να τιμούν ιδιαίτερα με την επιχειρηματική τους εμπιστοσύνη τις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες.
Ενδεικτικό του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το εγχώριο οικοσύστημα είναι ότι το 13% των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε ελληνικές startups προήλθε από τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του ενδιαφέροντος, που εκφράστηκε στην πράξη το 2022, ήταν η εξαγορά του ελληνικού «μονόκερου» της Viva Wallet από την JP Morgan.