THEPOWERGAME
Σε πραγματικό αγώνα δρόμου, ώστε να μη χάσουν το τρένο της ψηφιοποίησης και τα οφέλη που αυτή φέρνει, επιδίδονται οι ελληνικές εταιρείες. Μάλιστα, στη διαδρομή προς ένα ψηφιακό μέλλον οι ελληνικές εταιρείες κινούνται πέντε φορές ταχύτερα από τη μέση ευρωπαϊκή επιχείρηση (ρυθμός 9,2%, έναντι 1,9% στην ΕΕ) και διαθέτουν πλέον το 70% της μέσης ψηφιακής ωριμότητας στην ΕΕ27.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα περίπου 85% των ελληνικών επιχειρήσεων διαθέτουν έστω κάποιο περίγραμμα ψηφιακής στρατηγικής, ενώ το 74% κρίνει ότι διαθέτει τις απαραίτητες ψηφιακές υποδομές για να την υλοποιήσει.
Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ και της Deloitte, οι ελληνικές επιχειρήσεις -παρά τις πάσης φύσης δυσκολίες- συνεχίζουν να επενδύουν συστηματικά στην τεχνολογία. Το 1/3 επενδύει πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ το 64,4% πάνω από 100.000 και έως 1 εκατ.
Για την επόμενη τριετία το 75% των ελληνικών εταιρειών απαντά ότι θα επενδύσει έως 100.000 και περίπου οι μισές μικρές εταιρείες και το 88% των μεσαίων θα επενδύσουν μεταξύ 100.000 και 1 εκατ. Για τις επιχειρήσεις που επιμένουν…τεχνολογικά, τα οφέλη είναι κάτι παραπάνω από ορατά: τα δύο τρίτα μετρούν έστω σε ένα βαθμό τις αποδόσεις των επενδύσεών τους, ενώ το 56% ήδη λαμβάνει (ή θα λάβει τα επόμενα 1-2 χρόνια) αξία.
Μετ’ εμποδίων
Παρά τις συστηματικές επενδύσεις στην τεχνολογία, οι εταιρείες συνεχίζουν να βρίσκουν εμπόδια στον δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα πιο βασικά μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι οι εσωτερικές αντιστάσεις και η έλλειψη ψηφιακής κουλτούρας (36%), η εύρεση επαρκών οικονομικών πόρων (14%) και η έλλειψη δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας εντός της επιχείρησης (10,5%).
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι σήμερα το 53% των επιχειρήσεων αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες κυρίως για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, ενώ μόλις το 31% για την εξέλιξη του επιχειρηματικού τους μοντέλου.
Πού πρέπει να επενδύσουν
Από τα διαθέσιμα στοιχεία γίνεται ορατή η ανάγκη επένδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων σε τεχνολογίες αιχμής. Σήμερα το 63% των επιχειρήσεων αξιοποιεί κυρίως βασικά/παραδοσιακά συστήματα ΤΠΕ (πχ ERP, CRM, HRMS, κ.λπ.) σε τουλάχιστον 50% των κρίσιμων εσωτερικών διαδικασιών.
Μόλις το 13,5% κάνει χρήση τεχνολογιών αιχμής σε βαθμό >50% των κρίσιμων εσωτερικών διαδικασιών. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί εκτεταμένα την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων (3%), καθώς και εκείνων που έχουν μεταβεί πλήρως στο Cloud (9,9%).
Επιπρόσθετα, εξίσου χαμηλό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ανεπτυγμένη στρατηγική για τη χρήση του Internet of Things – IoT (11,5%). Επίσης, μόλις το 15% υιοθετεί τεχνολογίες αιχμής σε B2C κανάλια, ενώ μόνο το 31% συλλέγει και αναλύει συστηματικά δεδομένα πελατών.
Τέλος, η ψηφιακή ωριμότητα συνδέεται -σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη- ευθέως με το μέγεθος μιας εταιρείας. Οι 7 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας, κάτι που ισχύει μόλις για το 23% των μεσαίων και το 13% των μικρών επιχειρήσεων.