THEPOWERGAME
«Χρυσό» στα τρόφιμα και τη γεωργία αναζητούν περισσότερες από 500 ισραηλινές startups, αναπτύσσοντας νέα υγιεινά τρόφιμα και καινοτόμα συστατικά, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των τροφίμων στο ράφι, εισάγοντας πρωτοποριακές συσκευασίες, μειώνοντας την απώλεια τροφίμων (food waste), αυξάνοντας την παραγωγή και γενικότερα μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αγροδιατροφικού τομέα.
Ως χώρα που επί δεκαετίες βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας, έχοντας καταφέρει να επιτύχει εντυπωσιακές επιδόσεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων-τροφίμων, παρά τις αντίξοες εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες, το Ισραήλ αναδεικνύεται τώρα πρωτοπόρος και στις σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, στην κατεύθυνση προώθησης της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων και της διασφάλισης της ασφάλειάς τους με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών.
Σήμερα στο σύνολο της ισραηλινής επικράτειας έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 200 νεοφυείς επιχειρήσεις στην τεχνολογία τροφίμων (Foodtech) και άλλες 300 στην αγροτική τεχνολογία (Agritech), έχοντας προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια και αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις σε μια σειρά από τομείς, από υπερσύγχρονα drones, αυτόνομα robots και αρδευτικά συστήματα, μέχρι σένσορες εδάφους και φυτών, καθώς και λογισμικό που αξιοποιεί big data analytics και τεχνητή νοημοσύνη.
3+1 πλεονεκτήματα για την Ελλάδα
Το ισραηλινό οικοσύστημα καινοτομίας στον τομέα του AgriFood Tech έχει ιδιαίτερη και πολλαπλή σημασία για την Ελλάδα, λόγω:
- των συνεργειών και της συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν με ελληνικές start-ups,
- του ρεύματος μετοίκησης Ισραηλινών επιστημόνων στην Ελλάδα λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό περιβάλλον (φορολογικά κίνητρα, υποδομές, ασφάλεια, γειτνίαση) στην Ελλάδα,
- του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου αγροτικού τομέα, καθώς και της βιομηχανίας τροφίμων, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να δοκιμαστούν οι πειραματικές τεχνολογικές λύσεις και να εφαρμοστούν οι εγκεκριμένες.
Καθώς, μάλιστα, στην εποχή της κλιματικής κρίσης ο πλανήτης καλείται να παράγει περισσότερα τρόφιμα για τις διαφορετικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού (υγιεινά τρόφιμα στις ανεπτυγμένες χώρες, πρωτεΐνες στις αναπτυσσόμενες), προκαλώντας μικρότερη επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους, είναι προφανές ότι αναπτύσσεται μεγάλη αγορά, με εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για τους πρωτοπόρους στις καινοτόμες εφαρμογές.
Ψηφιακός σερβιτόρος, πρωτεΐνη αντί για ζάχαρη και σολομός από όσπρια και φύκια
Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες από τις καινοτόμες λύσεις που έχουν ήδη αναπτύξει ισραηλινές start-ups. Η LiVA έχει αναπτύξει τεχνολογία για την επέκταση της διάρκειας ζωής των φρέσκων τροφίμων στο ράφι χρησιμοποιώντας βακτήρια φιλικά στον άνθρωπο, που εξοντώνουν τα μικρόβια, και θρεπτικά συστατικά που διατηρούν τη γεύση.
Στον τομέα της συσκευασίας, η TIPA παράγει κομποστοποιήσιμα υλικά συσκευασίας από φυσικά συστατικά, τα οποία βιο-αποδομούνται σε λιγότερο από χρόνο, αντίθετα με το πλαστικό, που χρειάζεται δεκαετίες.
Η Amai Proteins έχει αναπτύξει ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης το οποίο μειώνει έως το 70% της ζάχαρης που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για 100% πρωτεΐνη, που παράγεται με απόλυτα φυσικό και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο, το κόστος παραγωγής είναι ανταγωνιστικό και δεν αλλοιώνει τη γεύση του τροφίμου.
Πολλές start-ups δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εναλλακτικών (plant-based) πρωτεϊνών. Η Oshi παράγει σολομό από πρωτεϊνες οσπρίων και έλαια από φύκια, που, όπως υποστηρίζει, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, άρα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του ψαριού, χωρίς όμως να επιβαρύνεται το περιβάλλον από την εκτροφή ψαριών.
Η EAT ID βοηθά τα εστιατόρια να προσωποποιήσουν τις προσφορές τους με βάση τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η εταιρεία έχει αναπτύξει τον ψηφιακό σερβιτόρο, που διασφαλίζει ότι ο καταναλωτής θα λάβει το φαγητό που ταιριάζει στις αγαπημένες του γεύσεις, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων σε περίπτωση αλλεργιών.