THEPOWERGAME
Η Κίνα ανεβάζει στροφές και επενδύει στη μαζική παραγωγή συνθετικού κρέατος, που αναπτύσσεται στο εργαστήριο από ζωικά κύτταρα. Η start up CellX, με έδρα τη Σαγκάη, σέρβιρε ήδη τα πρώτα πιάτα κρέατος και στοχεύει στη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε το 2025 να εισβάλει στις αγορές των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης.
Σε ένα ταπεινό βιομηχανικό πάρκο στα περίχωρα της Σαγκάης γινόταν μια ασυνήθιστη γευστική δοκιμή, σημειώνει το Reuters. Στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Αυγούστου για την κυβέρνηση, τους επενδυτές και τα μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία CellX σέρβιρε κρέας που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο από ζωικά κύτταρα.
Η εταιρεία προσέφερε πιάτα που περιελάμβαναν κεμπάπ από κρέας που είχε αναπτυχθεί στο εργαστήριο και τόφου με κιμά από κρέας που και αυτό είχε αναπτυχθεί στο εργαστήριο. Η CellX δήλωσε ότι κάθε πιάτο κοστίζει λιγότερα από 100 γιουάν (13,87 δολάρια) για να παραχθεί.
Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2020, είναι μεταξύ των ελάχιστων πρωτοπόρων στην παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο στην Κίνα. Υπάρχουν επίσης αρκετές άλλες εταιρείες που επικεντρώνονται στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Αποτελούν μέρος ενός αγώνα δρόμου σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάπτυξη εμπορικά βιώσιμων προϊόντων κρέατος και ψαριών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας, μιας σημαντικής πηγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Το κόστος μας κυμαίνεται γύρω στα 100 δολάρια το κιλό, αλλά μέχρι την εμπορική μας κυκλοφορία σε δύο ή τρία χρόνια, η τιμή θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10 φορές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CellX, Ζιλάνγκ Γιανγκ.
Η εταιρεία εγκαινίασε αυτήν την εβδομάδα μια πιλοτική εγκατάσταση στη Σαγκάη, η οποία, σύμφωνα με τον Γιανγκ, μπορεί να παράγει «μερικούς τόνους» καλλιεργούμενου κρέατος ετησίως. Η επόμενη εγκατάσταση, για εμπορική παραγωγή, αναμένεται να κατασκευαστεί έως το 2025 και να έχει ικανότητα παραγωγής εκατοντάδων τόνων κρέατος ετησίως.
Αν και τα 100 δολάρια ανά κιλό σηματοδοτούν σημαντική πρόοδο όσον αφορά το κόστος από το πρώτο εργαστηριακά καλλιεργημένο χάμπουργκερ, η παραγωγή του οποίου κόστισε 330.000 δολάρια το 2013, είναι επίσης πολύ μακριά από το κόστος που απαιτείται για να είναι ανταγωνιστικό με τα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος.
Η τιμή πρέπει να φτάσει τα 2,92 δολάρια ανά κιλό για να είναι ανταγωνιστική, σύμφωνα με την Άρτσερ-Ντάνιελς-Μίντλαντ, πρόεδρο των παγκόσμιων τροφίμων στην εταιρεία εμπορίας δημητριακών, η οποία έχει επενδύσει σε εταιρείες καλλιεργούμενου κρέατος.
Στόχος οι αγορές της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ έως το 2025
Με τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ να ηγούνται παγκοσμίως όσον αφορά τις ρυθμιστικές εγκρίσεις για τη λιανική πώληση προϊόντων κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, ο Γιανγκ λέει ότι η CellX θα καταθέσει αιτήσεις και στις δύο χώρες φέτος, με στόχο να αρχίσει να πωλεί τα προϊόντα της, αρχικά σε εστιατόρια, μέχρι το 2025.
Η Κίνα είναι μια ελκυστική αγορά για τις πωλήσεις κρέατος που καλλιεργείται σε εργαστήριο, δεδομένου ότι καταναλώνει περισσότερο κρέας από οποιαδήποτε άλλη χώρα, φτάνοντας σχεδόν τα 100 εκατομμύρια τόνους το 2021. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε οι ρυθμιστικές Αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Παρ’ όλα αυτά, η υπόσχεση της Κίνας ως μιας βάσης παραγωγής χαμηλού κόστους για το καλλιεργούμενο κρέας είναι εξίσου συναρπαστική, είπε ο Γιάνγκ. Το κόστος των βιοαντιδραστήρων, όπου καλλιεργείται το κρέας, στην Κίνα είναι σημαντικά χαμηλότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη και η κυβέρνηση έχει προσφέρει γενναιόδωρα κίνητρα στους φορείς της βιομηχανίας από τότε που το καλλιεργούμενο κρέας συμπεριλήφθηκε στο 14ο πενταετές σχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, πέρυσι.
«Στο τέλος της ημέρας, το να παράγεις στην Κίνα σημαίνει ότι έχεις αυτήν την υποδομή με σχετικά χαμηλότερο κόστος και αυτό είναι ένα βασικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Γιανγκ. «Το θέμα θα είναι πραγματικά η αξιοποίηση αυτής της αλυσίδας εφοδιασμού και η μετάβαση στο εξωτερικό, αυτή είναι η ιστορία όπως τη βλέπουμε».