THEPOWERGAME
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου αρχίζουν να πειραματίζονται με την ιδέα των κρυπτονομισμάτων για να προλάβουν τη επέκταση του bitcoin και των μικρότερων «συγγενών» του, οι καλλιτέχνες έχουν ήδη εισχωρήσει στον ψηφιακό κόσμο, κρυπτογραφώντας την τέχνη τους με την τεχνολογία blockchain.
Όταν ένα έργο του Beeple, το καλλιτεχνικό όνομα του Μάικ Ουίνκελμαν, πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christies έναντι 69,3 εκατ. δολαρίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μορφή NFT, οι ανυποψίαστοι αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν να πωλείται ένας πίνακας σε ψηφιακή μορφή και μάλιστα υψηλότερα κατά 15 εκατ. δολάρια από τον πίνακα «Nympheas» του Μονέτ.
Το ρομπότ Sofia δημιούργησε έργο τέχνης σε συνεργασία με τον Ιταλό καλλιτέχνη, Αντρέα Μπονασέτο, και πουλήθηκε σε μορφή NFT έναντι σχεδόν 700.000 δολαρίων. Το ανθρωποειδές ρομπότ, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την Hanson Robotics του Χονγκ Κονγκ, θεωρείται σήμερα η πιο προηγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Έχει και δικό της λογαριασμό στο Twitter.
NFT: Η νέα τάση στην τέχνη και τη μουσική
Κι όμως όσο εξωπραγματικό και εάν είναι, τα NFTs αποτελούν μια νέα τάση στον κόσμο της τέχνης και της μουσικής που αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά κερδοφόρα για εκείνους που ξεχωρίζουν. Οι CryptoPunks, μια σειρά εικονιδίων με διάφορα πρόσωπα, αναπτύχθηκε από την Larva Labs το 2017 αλλά πρόσφατα κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα, με τον όγκο των πωλήσεων να φθάνει τα 45,2 εκατ. δολάρια μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με ιστοσελίδα NonFungible. Το συγκρότημα Kings of Leon ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ ως NFT. Η Grimes, ψευδώνυμο της καλλιτέχνιδας Κλερ Ελίζ Μπούσερ που είναι και σύντροφος του Έλον Μασκ, επίσης πούλησε ψηφιακό έργο έναντι έξι εκατ. δολαρίων. Τι είναι ένα NFT; Είναι μια σειρά από κρυπτογραφημένα σύμβολα που δεν είναι ανταλλάξιμα μεταξύ τους, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του bitcoin και των υπολοίπων ψηφιακών νομισμάτων, διότι είναι μοναδικά. Εκδίδονται με την τεχνολογία blockchain, μια νέα τεχνολογία που αποτελεί μια αλυσίδα ψηφιακών συστοιχιών που δεν μπορεί να τροποποιηθεί διότι είναι κρυπτογραφημένη. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των ειδικών που υποστηρίζουν πως ένα έργο τέχνης σε μορφή NFT είναι περισσότερο προστατευμένο από αντιγραφείς σε σχέση, παραδείγματος χάριν, με έναν πίνακα στη φυσική μορφή του.
Η Metapurse, η οποία ειδικεύεται στη συλλογή τέχνης και συλλεκτικών ειδών με βάση την τεχνολογία blockchain, είχε συγκεντρώσει NFTs συνολικής αξίας 3,2 εκατ. δολαρίων πριν την απόκτηση του προαναφερόμενου πίνακα του Beeple «The First 5000 Days».
NFT: Τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών
Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν πως τα NFTs μαζί με τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ακόμη απόλυτα ρυθμιστεί από τις αρμόδιες αρχές. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να εξακριβώσει κανείς εάν αυτές οι υψηλές αξίες των NFTs είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών συναλλαγών για να ανεβάσουν εικονικά το αντίτιμο. «Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δεν υπάγονται σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο λεπτομερές όσο αυτά που διέπουν τις χρηματιστηριακές αγορές», σχολιάζει στέλεχος της BNP Paribas C. Lab Americas, τμήμα του γαλλικού ομίλου που ειδικεύεται στις καινοτομίες. Δεν θα είναι, όμως, η πρώτη φορά που επιτήδειοι επιχειρούν την κατάχρηση των μηχανισμών μιας αγοράς, ρυθμισμένης ή όχι. Ο κόσμος της τέχνης ιστορικά προσέλκυε τους λάτρεις των καλλιτεχνικών έργων αλλά και εκείνους που απλά σκέπτονται τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων με κάθε μέσο.