THEPOWERGAME
Αυξήθηκε η ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο στη χώρα μας μέσα στο 2022. Η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2022-2023 που παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δείχνει ότι η ταχύτητα που… σερφάρουν οι Έλληνες στο διαδίκτυο παρουσίασε αύξηση 36% μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα, η μέση ταχύτητα καθόδου δεδομένων (downloading), σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, έφτασε πέρυσι στα 48 Mbps, από περίπου 35 Mbps που ήταν το 2021.
Σημαντική βελτίωση παρουσίασε και η ταχύτητα αποστολής δεδομένων (uploading). H μέση ταχύτητα πέρυσι ανήλθε σε 7,28 Μbps, από 5,76 Mbps που ήταν το 2021. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 26%. Παράλληλα σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, βελτιώθηκε η απόκριση του δικτύου. Η μέση δικτυακή καθυστέρηση διαμορφώθηκε πέρυσι σε 26,57 ms (χιλιοστά του δευτερολέπτου) από 30,81 ms που ήταν το 2021.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από 32.000 μετρήσεις που πραγματοποίησαν χρήστες του διαδικτύου μέσω της πλατφόρμας Hyperion της ΕΕΤΤ. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων επιτυγχάνονται σε Αττική και Νότιο Αιγαίο, με τη μέση ταχύτητα downloading στις συγκεκριμένες περιοχές να διαμορφώνεται πέριξ των 55 Mbps.
Σε όλες τις άλλες περιοχές, η μέση ταχύτητα διαμορφώνεται κάτω από 50 Mbps έχοντας, ως ουραγούς τις περιοχές του Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων. Εκεί η μέση ταχύτητα downloading παραμένει κάτω από 25 Mbps, γεγονός που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες περιοχές «διαβιούν» ακόμη την εποχή του χαλκού και του ADSL.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται σε ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερού σημείου. Καμία μέτρηση δεν έγινε σε ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής. Η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2022-2023 έδειξε ακόμη ότι η ελληνική αγορά έχει μετακινηθεί εν πολλοίς στο VDSL, δηλαδή σε συνδέσεις που κάνουν χρήση τόσο οπτικών ινών, όσο και χάλκινων καλωδίων.
Συγκεκριμένα το 56% των ευρυζωνικών συνδέσεων που βρίσκονται εν λειτουργία προσφέρει ταχύτητες επικοινωνίας 100 Mbps/10 Mbps, που σημαίνει 100 Mbps ταχύτητα στη λήψη δεδομένων (downloading) και 10 Mbps στην αποστολή δεδομένων (uploading). Ένα 20% αφορά συνδέσεις 50 Mbps/5 Mbps και ένα επιπλέον 4% συνδέσεις 50Mbps/10 Mbps. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 74% των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι τεχνολογίας VDSL. Στην πραγματικότητα οι συνδέσεις VDSL είναι ακόμη περισσότερες.
Ενθαρρυντικό είναι ότι οι συνδέσεις 24 Mbps/1 Mbps, δηλαδή, οι συνδέσεις χαλκού έχουν περιοριστεί στο 12%. Ωστόσο η ΕΕΤΤ δεν δίνει ακριβή στοιχεία για το πόσες είναι οι λειτουργούσες ευρυζωνικές συνδέσεις που βασίζονται αμιγώς σε οπτικές ίνες (FTTH), εντάσσοντάς τη συγκεκριμένη κατηγορία στις λοιπές τεχνολογίες πρόσβασης.
Οι πρακτικές των παρόχων
Η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2022-2023 παρουσιάζει επίσης τις πρακτικές διαχείρισης της κίνησης του διαδικτύου από τους παρόχους, αλλά και τις επιβαλλόμενες από το νόμο απαγορεύσεις πρόσβασης. Αναφορικά με την πρακτική διαχείρισης κίνησης, το 2022 αναφέρθηκαν από τους μεγάλους παρόχους (Nova, OTE/Cosmote, Vodafone, Wind) 22 εμπορικά προγράμματα στα οποία εφαρμόζονται πρακτικές διαχείρισης κίνησης.
Η συχνότερα εφαρμοζόμενη πρακτική είναι ο περιορισμός ταχύτητας, ο οποίος εφαρμόζεται σε 18 προγράμματα (ποσοστό 86%), κυρίως προγράμματα κινητής με απεριόριστη κατανάλωση δεδομένων, προγράμματα δορυφορικού διαδικτύου και προγράμματα σταθερής ασύρματης πρόσβασης μέσω 4G routers. Τα προγράμματα αυτά συνδέονται με πολιτικές ορθής χρήσης και ο περιορισμός ταχύτητας εφαρμόζεται αφού ο συνδρομητής καταναλώσει συγκεκριμένο όγκο δεδομένων.
Υπάρχουν και άλλες πρακτικές διαχείρισης κίνησης, π.χ. σε περίπτωση συμφόρησης δικτύων, αλλά η προαναφερόμενη είναι η πιο σημαντική. Επίσης η ΕΕΤΤ επιβάλλει την απαγόρευση πρόσβασης σε ορισμένους ιστότοπους βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Μάλιστα οι απαγορεύσεις αυτές εντάθηκαν πέρυσι, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες πάταξης του παράνομου τζόγου, αλλά και της παράνομης μετάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Ειδικότερα η ΕΕΤΤ απαγορεύει την πρόσβαση στις εξής περιπτώσεις:
Απαγόρευση παράνομων τυχερών παιχνιδιών μετά από απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η ενημερωμένη λίστα με τις ιστοσελίδες που απαγορεύονται βρίσκεται στο https://www.gamingcommission.gov.gr/index.php/mitroa/black-list και αριθμεί 5.836 ιστοσελίδες. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ το 2022 διέκοψε την πρόσβαση σε 1.878 ιστοσελίδες, έναντι μόλις 176 το 2021.
Απαγόρευση ιστοσελίδων που περιέχουν περιεχόμενο με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είτε μετά από σχετική δικαστική απόφαση, είτε μετά από απόφαση της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ). Οι σχετικές αποφάσεις της ΕΔΠΠΙ περιλαμβάνονται στο https://opi.gr/edppi1/apofaseis-edppi. Η ΕΕΤΤ παρεμβαίνει για την αυθημερόν εφαρμογή από τους παρόχους των αποφάσεων της ΕΔΠΠΙ που αφορούν σε μεγάλης τηλεθέασης ζωντανά προγράμματα. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ το 2022 διακόπηκε η πρόσβαση σε 135 ιστοσελίδες, έναντι 72 ιστοσελίδων το 2021. Επίσης πέρυσι υπήρξαν 46 αιτήματα για άμεση διακοπή παράνομων μεταδόσεων, έναντι 17 το 2021.
Απαγόρευση πρόσβασης σε ιστοσελίδες συγκεκριμένων ρωσικών ΜΜΕ, με βάση τον Κανονισμό 2022/350 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.