THEPOWERGAME
Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς τηλεπικοινωνιών προχωρά με γοργά βήματα στον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων σε εκείνες που αφορούν στα δίκτυα και στις άλλες που αφορούν τις υπηρεσίες. Μάλιστα προχωρούν σε απόσχιση των δραστηριοτήτων ανάπτυξης δικτύων, με στόχο αφενός μεν την προσέλκυση κεφαλαίων, αφετέρου δε την καλύτερη διαχείριση και εμπορική εκμετάλλευση των υποδομών τους.
Τελευταίο «κρούσμα» αυτής της τακτικής είναι η δημιουργία της εταιρείας Fiber2All από τη Vodafone. Η εταιρεία, απόσχισε όλες τις δραστηριότητες ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών και τις εκχώρησε στη νέα εταιρεία που ονόμασε Fiber2All. Η νέα εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 27 εκατ. ευρώ και στόχος της θα είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου 850.000 συνδέσεων οπτικών ινών, τις οποίες η εταιρεία θα πουλά τόσο στην μητρική Vodafone, αλλά και στους ανταγωνιστές της (π.χ. ΟΤΕ, Nova).
Σύμφωνα με το σχέδιο απόσχισης και δημιουργίας της Fiber2All, «η εταιρεία έχει σκοπό να διεκπεραιώσει το στρατηγικό πλάνο επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών, φτάνοντας τις 850.000 οικίες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα τα προσεχή έτη». Και συνεχίζει: «η Διασπώμενη θα μπορεί να πετύχει:
- Επικέντρωση στον βασικό τομέα λειτουργίας: Μέσω της απόσχισης, επιτρέπεται στην Διασπώμενη να εξειδικευτεί στον σχεδιασμό και την κατασκευή της υποδομής των οπτικών ινών, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνολική λειτουργική αποτελεσματικότητας.
- Επένδυση κεφαλαίου: Η κατασκευή και διατήρηση της υποδομής οπτικών ινών απαιτεί σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις. Με την απόσχιση του κλάδου οπτικών ινών σε μια ξεχωριστή νομική οντότητα, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για προσέλκυση νέων επενδυτών με σκοπό τη διεύρυνση του δικτύου οπτικών ινών.
- Αυξημένη ευελιξία: H διασπώμενη δύναται να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και στην ανάπτυξη υποδομής, επικεντρώνοντας τους πόρους της στην καινοτομία, τη διεύρυνση και την ταχεία προσαρμογή στις αλλαγές των αγορών, χωρίς να περιορίζεται από τις πολυπλοκότητες ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού παρόχου».
Σημειώνεται ότι το μοντέλο αυτό πρώτη υιοθέτησε η πρώην Wind (νυν Nova) η οποία, στις παραμονές της απορρόφησης της από τη Nova, δημιούργησε τη Hellenic FiberCo. H τελευταία κάνει την ίδια δουλειά για τη Nova, σαν αυτή που θα κάνει η Fiber2All για τη Vodafone. Μάλιστα, ως ένα μικρότερο βαθμό το μοντέλο αυτό έχει υιοθετήσει και ο ΟΤΕ, με τις θυγατρικές του εταιρείες OTE Rural North και OTE Rural South.
Ωστόσο, οι ξεχωριστές εταιρείες στον ΟΤΕ ήταν περισσότερο θέμα επιβολής παρά εσωτερικής απόφασης, όπως συνέβη σε Nova και Vodafone. Σημειώνεται ότι πίσω στη δεκαετία του 2000, όταν απελευθερώνονταν η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ο δομικός διαχωρισμός του ΟΤΕ, σε δύο επιχειρήσεις, μια ΟΤΕ Υπηρεσίες και μια ΟΤΕ Δίκτυα, έτσι ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.
Η εταιρεία ΟΤΕ Δίκτυα, θα πουλούσε τα δίκτυα (κυρίως τηλεφωνικές γραμμές) επι ίσοις όροις σε όλους, συμπεριλαμβανομένου της ΟΤΕ Υπηρεσίες. Η πανίσχυρη διοίκηση του ΟΤΕ της περιόδου πολέμησε την σκέψη αυτή όπως ο διάβολος το λιμάνι. Η εξέλιξη ωστόσο της αγοράς οδηγεί πλέον αυτό το διαχωρισμό, καθώς πλέον οι τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ότι γίνονταν πριν 20 χρόνια, είναι υποχρηματοδοτούμενες και πλέον οι πάροχοι υπηρεσιών δυσκολεύονται να αναπτύξουν τα δίκτυά τους.
Έτσι διασπούν τις εταιρείες σε μικρότερες, αφενός μεν για να γίνουν πιο αποτελεσματικές, αφετέρου δε να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές στα επενδυτικά σχέδιά τους.