THEPOWERGAME
Τις χρηματοδοτικές τους κάνουλες ανοίγουν αυτές τις ημέρες τουλάχιστον δύο νέα εγχώρια funds, φέρνοντας φρέσκα κεφάλαια στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο αυξάνει περαιτέρω το deal flow του. Η πρόσθετη δύναμη πυρός προέρχεται από το νέο επενδυτικό ταμείο του Uni.Fund, το Uni.Fund II, με κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσουν τα 60 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2023.
Το δεύτερο fund που έρχεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των νεοφυών εταιρειών είναι το Metavallon IΙ, το οποίο πραγματοποίησε πρόσφατα το πρώτο closing, της τάξης των 23 εκατ. ευρώ, με στόχο τα κεφάλαιά του να φτάσουν σταδιακά τα 40 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, την επενδυτική κινητικότητα έρχεται να εντείνει και η αναμενόμενη -τρίτη- τοποθέτηση του κρατικού ταμείο του Αμπού Ντάμπι, Mubadala, στην Ελλάδα. Το fund, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεπενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), που επεκτάθηκε πέρυσι, είναι έτοιμο να κάνει την τρίτη του επένδυση στη χώρα μας επενδύοντας στο νέο private equity fund της Deca Investments, το Diorama II.
Στις νέες χρηματοδοτικές ροές που αναμένονται πρέπει να συνυπολογιστούν τα vertical funds, που έχει προαναγγείλει η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, είχε κάνει πρόσφατα λόγο για 2-3 νέα funds, ύψους 200-250 εκατ. ευρώ έκαστο, που θα ενεργοποιηθούν τους επόμενους 6-8 μήνες.
Πρόκειται πλέον για funds επιπέδου growth, καθώς πλέον κινούμαστε -ως οικοσύστημα- στη λογική των μεγαλύτερων funds, με αποτέλεσμα και η μόχλευση (ιδιωτική συνεισφορά) να είναι μεγαλύτερη, αλλά και στη λογική των vertical funds σε τομείς αιχμής, όπως, για παράδειγμα, αυτός της βιοτεχνολογίας, αλλά και των life sciences.
Νέα γενιά funds
Και τα δύο νέα VCs, το Uni.Fund ΙΙ και το Metavallon ΙΙ, ανήκουν στην πρώτη γενιά των funds του Equifund και θα αξιοποιήσουν κεφάλαια της ΕΑΤΕ, ήτοι πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενώ τις χρηματοδοτικές τους δυνάμεις θα ενώσουν τόσο ιδιώτες επενδυτές, όσο και μεμονωμένες εταιρείες.
Το Uni.Fund II, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα παραμείνει προσανατολισμένο στη στρατηγική του Uni.Fund Ι, επενδύοντας σε στάδια pre-seed, seed και late-seed/series A, με στόχο να επενδύσει σε περίπου 20 εταιρείες τεχνολογίας, startups και spin-offs.
Η στόχευση, ωστόσο, διαφοροποιείται έναντι του προκατόχου του, αφού πλέον ανοίγει τις χρηματοδοτικές του αντένες όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας.
Το ύψος της αρχικής επένδυσης του Uni.Fund II, στους επενδυτές του οποίου συμπεριλαμβάνονται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και μεγάλος αριθμός εταιρειών και ιδιωτών επενδυτών, κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 1,5 εκατ. ευρώ. Η δε στρατηγική επενδύσεων του fund περιλαμβάνει και follow-on επενδύσεις στις εταιρείες που εμφανίζουν εμπορική επιτυχία.
Χρηματοδοτική ομοβροντία
Τα φρέσκα κεφάλαια θα έρθουν να προστεθούν στον ήδη πλούσιο κουμπαρά που έχουν δημιουργήσει εγχώρια venture capital funds, όπως η Marathon και η VentureFriends. Η Marathon ήταν το πρώτο venture capital fund του Equifund που ανακοίνωσε νέο fund, τον Νοέμβριο του 2020, το Marathon II, με τα αρχικά κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από έναν χρόνο τα αύξησε στα 70 εκατ. ευρώ.
Ήδη η Marathon Venture Capital με τον γύρο χρηματοδότησης της Hack The Box (ύψους 55 εκατ. ευρώ) μπόρεσε να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη εταιρεία και να επιστρέψει το Marathon Fund I στο σύνολο του. Νέο fund έχει δημιουργήσει και το έτερο VC του Early Stage Window, καθώς στο τέλος του 2021 η Venture Friends ανακοίνωσε τη δημιουργία του Venture Friends III, τα κεφάλαια του οποίου ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ έχει στα σκαριά και νέο επενδυτικό ταμείο.
Εν τω μεταξύ, και το Big Pi, που δημιουργήθηκε το 2018, ανακοίνωσε το δεύτερό του fund, το Big Pi II, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια του νέου fund, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤΕ, «Innovate Now», θα κατευθυνθούν σε startups κυρίως «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech), κλάδο πολλά υποσχόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το βλέμμα στα spin offs
Τα νέα αυτά κεφάλαια έρχονται να ενισχύσουν την ήδη σημαντική ροή επενδύσεων προς τις ελληνικές startups, η αξία των οποίων υπερβαίνει πλέον τα 8,2 δισ. ευρώ, έχοντας υπερεπταπλασιαστεί σε μια πενταετία. Το περαιτέρω άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας συμπίπτει χρονικά με μια ποιοτική διεύρυνση του οικοσυστήματος, το οποίο κατευθύνεται και προς άλλες πηγές καινοτομίας, όπως οι spin offs.
Αυτό το κομμάτι της καινοτομίας θέτει στο στόχαστρό του, για παράδειγμα, το νέο fund του Uni.Fund. «Πέρα από τις επενδύσεις σε τεχνολογικές startups, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για spin-off εταιρείες, με προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο εμπορικής αξιοποίησης έρευνας από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Uni.Fund II.
«Συνεχίζουμε η ίδια ομάδα, στην προσπάθεια να υποστηρίξουμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στη χώρα, να καλλιεργήσουμε τις βάσεις για υγιείς επιχειρήσεις που μπορούν να αναδειχθούν σε διεθνείς ηγέτες στον τομέα τους και να αναδείξουμε το κρυμμένο δυναμικό που υπάρχει, ειδικά γύρω από τον χώρο των Πανεπιστημίων και της έρευνας», δήλωσε η Κατερίνα Πραματάρη, από τους ιδρυτικούς εταίρους του Uni.Fund.