THEPOWERGAME
Τον ρόλο ισχυρού περιφερειακού hub για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων κατοχυρώνει η Ελλάδα, η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί στην εναλλακτική «αποθήκη» της Μεσογείου για τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που διακινούνται.
Η χώρα αναμένει κεφάλαια άνω του 1,2 δισ. δολ. σε ορίζοντα πενταετίας για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων επί ελληνικού εδάφους, με τις επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 8,8% ετησίως από σήμερα έως και το 2028, δημιουργώντας συνολική εγκατεστημένη ισχύ 139 MW.
Η Ελλάδα δείχνει να αποτελεί πλέον προτιμητέα χώρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε data centers, με τους επενδυτές να μετακινούνται από παραδοσιακές -μέχρι σήμερα- αγορές σε νέες, ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες, όπως η χώρα μας.
«Οι επενδυτές σε data centers μετακινούνται σε νέες αγορές στόχους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα» εξηγεί η ίδια μελέτη.
«Η αγορά των κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud, υπηρεσίες ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data) και τεχνολογίες Internet of Things» αναφέρει μελέτη της εταιρείας Research And Markets, η οποία χαρτογραφεί την αγορά data centers στη χώρα μας.
15 colocation data centers
Η μελέτη εξηγεί ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε tech κόμβο για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων μέσα από μια σειρά επενδύσεων σε data centers, όπως αυτές των Microsoft, Lamda Hellix, Google και Lancom. Όπως σχολιάζει η σχετική έκθεση, οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οι κύριοι πυλώνες για data centers στην Ελλάδα, με την Κρήτη να αποκτά ενισχυμένο ρόλο στον πανελλαδικό χάρτη των κέντρων δεδομένων.
«Σήμερα υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα και την αναβάθμιση των υφιστάμενων, με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης δεδομένων και την υποστήριξη των αναδυόμενων τεχνολογιών» σχολιάζουν οι συντάκτες της ίδιας έρευνας.
Επί του παρόντος, η Ελλάδα μετρά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, 15 colocation data centers, τα περισσότερα εκ των οποίων αναπτύσσονται σύμφωνα με τα πρότυπα Tier III. Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία, η ελληνική αγορά των data centers δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή απόδοση λόγω των ανησυχιών για το ενεργειακό αποτύπωμα των κέντρων δεδομένων.
Οι αναλυτές της Research And Markets υπογραμμίζουν, επίσης, το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά των κέντρων δεδομένων επωφελείται από τα -περισσότερα από- δέκα υποβρύχια καλώδια, τα οποία συνδέουν τη χώρα με βασικές παγκόσμιες αγορές (Greece Data Center Market – Investment Analysis & Growth Opportunities 2023-2028).
Μεγάλες στα σκαριά επενδύσεις
Σήμερα με τις επενδύσεις που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε δρομολογούνται, η χώρα χτίζει το προφίλ μιας ισχυρής περιφερειακής πύλης διακίνησης δεδομένων, εναλλακτική του μεγάλου κόμβου της Μασσαλίας. Μιας πύλης, η οποία διασυνδέει αυτή τη στιγμή όλη την Ευρώπη μέσω των υποβρύχιων δικτύων που διέρχονται τη Μεσόγειο, συνδέοντας την Αφρική και την Ασία με τη Γηραιά Ήπειρο.
Στην Ελλάδα σήμερα είτε τρέχουν είτε ετοιμάζονται να τρέξουν βαρέων βαρών επενδύσεις στον τομέα των data centers με κορυφαίες αυτές της Microsoft, της Digital Realty, της ελληνικής Lancom, αλλά και της Google και της Amazon Web Services.
Η Lamda Hellix, που από το 2020 βρίσκεται υπό την ομπρέλα του αμερικανικού κολοσσού data centers, Digital Realty, τρέχει τις διαδικασίες για το «Athens 3», τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- υποδομή αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων στην Ελλάδα, χωρητικότητας 6 MW.
Η Digital, κορυφαίος πάροχος cloud και carrier-neutral data center, colocation και διασύνδεσης, αυτή τη στιγμή επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα με την ανάπτυξη δύο νέων data centers: το ATH3, που είναι υπό κατασκευή και το ATH-4, που αναμένεται εντός του 2024 και θα προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος με τη λειτουργία του.
Επιπλέον, η εταιρεία έχει ήδη αγοράσει οικόπεδο στο «Athens Data Center Campus» της στο Κορωπί, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί και 5ο επί αττικού εδάφους κέντρο δεδομένων, το Athens 5. Έχει δε πλήρη εξέλιξη τις διαδικασίες για το κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα των επενδύσεών της στην Ελλάδα να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
Mega project
Την ψήφο εμπιστοσύνης της Microsoft στην Ελλάδα και στη mega-επένδυση για την εγκατάσταση συμπλέγματος data center στη χώρα μας έχει επιβεβαιώσει, με διάφορες αφορμές ο αμερικανικός κολοσσός. Παρά την αναβάθμιση του CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόση Μιχαλόπουλου και τη μετακίνησή του εκτός ελληνικών συνόρων, η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι προχωρά κανονικά το mega project για την εγκατάσταση data centers στην ελληνική αγορά.
Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση έχει περάσει το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και πλέον αναμένεται η έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις, έως τα τέλη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των προβλεπόμενων ενεργειών, ώστε έως τις αρχές του 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα δύο, τρία χρόνια.
Έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, θα έχει γίνει η επιλογή του κατασκευαστή, θα έχει αποφασιστεί ο αριθμός των data centers και θα έχει κλείσει το θέμα της χωροθέτησης.
Η βορειοελλαδική Lancom, από την πλευρά της, λειτουργεί ήδη δύο data centers στη Θεσσαλονίκη, με το ένα εξ αυτών, το «Balkan Gate Thessaloniki», να είναι το μοναδικό Carrier Neutral, Tier III data center της Βόρειας Ελλάδας. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο κέντρο δεδομένων στην Αθήνα, ενώ προσεχώς ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει αντίστοιχη επένδυση στην Κρήτη, το «Balkan Gate Crete».
Tο Balkan Gate Thessaloniki φιλοξενεί ήδη τα σημεία παρουσίας και συγκέντρωσης των δικτύων οπτικών ινών εταιρειών, όπως η Grid Telecom, η Islalink, η EΧΑ Infrastructure, η UGI/Nova, η Vestitel, κ.ά. παρέχοντας πολλαπλές επιλογές διασύνδεσης με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία.