THEPOWERGAME
Το αίτημα της αγοράς για τη δυνατότητα επιβολής τιμαριθμικών αναπροσαρμογών στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών θα ικανοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η Αρχή αποφάσισε πριν από λίγο να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το θέμα, με στόχο να φέρει νέο κανονισμό, που θα επιτρέπει άπαξ ετησίως μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμολογίων των καταναλωτών.
Σήμερα ο κανονισμός αδειών λειτουργίας των παρόχων δεν προβλέπει μια τέτοια δυνατότητα. Από τη στιγμή που θα υπογραφεί ένα συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών, για την προβλεπόμενη περίοδο δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των όρων. Και όσο η χώρα βρισκόταν σε κλίμα αποπληθωρισμού, κανένας δεν είχε εγείρει θέμα.
Ο υψηλός πληθωρισμός, ωστόσο, του 2022 έφερε «γκρίνιες» στην αγορά. Οι τρεις πάροχοι πιέζουν από τα μέσα του 2022 να υπάρξει η δυνατότητα αναπροσαρμογής των τιμολογίων με βάση των πληθωρισμό ή τουλάχιστον η αναπροσαρμογή να καλύψει ένα μέρος αυτής της πληθωριστικής πίεσης. Οι πάροχοι επικαλούνται τα αυξημένα κόστη ενέργειας, τις αναπροσαρμογές των τιμών των υλικών για τα δίκτυά τους, την αύξηση των μισθών κ.λπ., ζητώντας κάποιου είδους τιμαριθμική προσαρμογή στις χρεώσεις των πελατών τους.
Το αίτημα κρίνεται εύλογο, με δεδομένες τις πληθωριστικές πιέσεις που σημειώθηκαν, αλλά και από το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υφίστανται αντίστοιχοι μηχανισμοί. Ωστόσο, για προφανείς λόγους, η ΕΕΤΤ θέλησε να ικανοποιήσει το εύλογο αίτημα της αγοράς μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΕΤΤ είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων που θα καλύπτει ένα σημαντικό μέλος των πληθωριστικών πιέσεων (π.χ. 50%). Επομένως, δεν είναι στην πρόθεση της ΕΕΤΤ η όποια πληθωριστική πίεση να «χρεώνεται» στον καταναλωτή, αλλά ένα μέρος αυτής να τη χρεώνεται και ο πάροχος της υπηρεσίας. Το πόσο θα καλύπτει η μία πλευρά και πόσο η άλλη θα καθοριστεί από τη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει.
Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων θα γίνεται μία φόρα τον χρόνο, με βάση τον ετήσιο πληθωρισμό που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν αμέσως μετά την αλλαγή του έτους. Με δεδομένο δε ότι τα περισσότερα συμβόλαια στις τηλεπικοινωνίες είναι 12μηνα, 18μηνα και 24μηνα, αυτό σημαίνει ότι κάθε σύμβαση θα μπορεί αναπροσαρμοστεί μία ή δύο φορές στη διάρκεια του συμβολαίου.
Για τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν από την θέση σε ισχύ του νέου μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της ΕΕΤΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα αποχώρησης των πελατών χωρίς επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, για τα εν ισχύ συμβόλαια η πρώτη εφαρμογή του μηχανισμού αναπροσαρμογής θεωρείται (μονομερής) τροποποίηση του συμβολαίου και επομένως ο καταναλωτής θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να καταβάλει τέλη αποσύνδεσης.