THEPOWERGAME
Απόδοση 200%-400% στις επενδύσεις τους μπορούν να επιτύχουν όσοι παραγωγοί προχωρήσουν στην υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών στο χωράφι τους, με αιχμή αυτόματα συστήματα, όπως ρομπότ που καθαρίζουν τα ζιζάνια και τα αγριόχορτα, αυτόματα ψεκαστικά για την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αυτόματους λιπασματοδιανομείς, σένσορες που βοηθούν τον αγρότη να λάβει τις βέλτιστες αποφάσεις στο χωράφι και τεχνητή νοημοσύνη.
Μελέτη της εταιρείας συμβούλων McKinsey επιβεβαιώνει τα μεγάλα οφέλη από την υιοθέτηση της υψηλής τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή και προτείνει την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, για να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογικών καινοτομιών: το υψηλό κόστος απόκτησής τους. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που σήμερα λιγότερο από το 5% των αγροτών σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία χρησιμοποιεί τεχνολογία της επόμενης γενιάς, έναντι 21% που χρησιμοποιεί λογισμικό διαχείρισης της εκμετάλλευσής (φάρμας) τους.
Η μελέτη προτείνει, συνεπώς, να αναπτυχθούν επιχειρηματικά μοντέλα τέτοια, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό είτε να αποκτά τα μηχανήματα πληρώνοντας συνδρομή στην εταιρεία που του τα προμηθεύει, είτε καταβάλλοντάς της ένα μέρος από τα χρήματα που εξοικονομεί (τιμή με βάση την απόδοση).
Απόσβεση ακόμη και σε δύο χρόνια στο καλαμπόκι – Aπό εργάτες σε διαχειριστές στόλου μηχανημάτων
Σύμφωνα με τη μελέτη, η απόσβεση τέτοιων τεχνολογικών εφαρμογών γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του καλαμποκιού. Χρησιμοποιώντας ψεκαστικά, που μέσω λογισμικού κατευθύνουν το φυτοπροστατευτικό προϊόν αποκλειστικά στα ζιζάνια και όχι στα φυτά καλαμποκιού, μπορεί να μειωθεί το κόστος ζιζανιοκτονίας κατά 80% και έτσι η απόσβεση να επιτευχθεί σε διάστημα διετίας.
Επιπρόσθετα, μεγάλη εξοικονόμηση σε λίπασμα μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση αυτόματων λιπασματοδιανομέων με αισθητήρες που κατευθύνουν το λίπασμα μόνο στα φυτά κατά τη διάρκεια της φύτευσης.
Υπολογίζεται ότι εάν αυτοματοποιηθεί πλήρως η καλλιέργεια καλαμποκιού στις ΗΠΑ, ώστε ένας εργάτης, που σήμερα χειρίζεται ένα μηχάνημα κάθε φορά, να μετεξελιχθεί σε διαχειριστή στόλου μηχανημάτων, επιβλέποντας ταυτόχρονα τέσσερα αυτόματα μηχανήματα, τότε το συνολικό όφελος μπορεί να υπερβεί το 1,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αμπελοκαλλιέργεια – Δενδροκαλλιέργεια: Όφελος έως 37 ευρώ το στρέμμα
Σημαντικά είναι τα οφέλη από την υιοθέτηση αυτόματων τεχνολογικών εφαρμογών τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια, όσο και τη δενδροκαλλιέργεια. Η μελέτη υπολογίζει όφελος της τάξης των 37 ευρώ/στρέμμα ετησίως για τον παραγωγό λόγω του υψηλού εργατικού κόστους.
Σύμφωνα μάλιστα με άλλη μελέτη που διεξήχθη σε αμπελοκαλλιέργεια της ποικιλίας CHARDONNAY στην Καλιφόρνια από τη McKinsey και το τοπικό πανεπιστήμιο, ο αμπελοκαλλιεργητής μπορεί να εξοικονομήσει έως 70 ευρώ ανά στρέμμα, χρησιμοποιώντας αυτόματο σύστημα συγκομιδής σταφυλιών.
Ποιοι λόγοι επιταχύνουν την εφαρμογή αυτόματων τεχνολογικών εφαρμογών στη γεωργία
Οι μελετητές της McKinsey καταγράφουν τέσσερις κινητήριες δυνάμεις που οδηγούν στην ευρεία εφαρμογή εφαρμογών και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα:
- τη μεγάλη αύξηση του κόστους εισροών (κυρίως λιπασμάτων την τελευταία διετία, αν και τον τελευταίο καιρό οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά),
- την αύξηση του εργατικού κόστους, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη έλλειψη εργατικών χεριών,
- τις πιέσεις που ασκεί στο αγροτικό εισόδημα η κλιματική αλλαγή, καθιστώντας επιτακτικότερη την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους,
- την ανάγκη για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της αγροτικής παραγωγής, κάτι που ζητούν ολοένα και πιο έντονα οι επιχειρήσεις τροφίμων και οι καταναλωτές.
Πρόκειται, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, να επανασχεδιαστεί η εμπειρία στο χωράφι, τόσο με αυτόματα μηχανήματα, όσο και μια σειρά υπηρεσιών και εφαρμογών λογισμικού, που θα δημιουργήσουν ένα ψηφιακό οικοσύστημα για την ανίχνευση, μέτρηση και βέλτιστη χρήση του οτιδήποτε συμβαίνει στο χωράφι.