THEPOWERGAME
Τα βλέμματα διεθνών επενδυτών, που εντοπίζουν ευκαιρίες στη διαστημική καινοτομία made in Greece, προσελκύει η Ελλάδα. Μπορεί η ιδέα μιας Ελλάδας, που διεκδικεί -και μάλιστα με αξιώσεις- παρουσία στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία, η οποία ξεπέρασε το 2022 τα 430 δισ. ευρώ, να φάνταζε, κάποια χρόνια νωρίτερα, σενάριο ενός μακρινού matrix, ωστόσο, η χώρα «χτίζει» ένα δυναμικό διαστημικό οικοσύστημα.
Ένα οικοσύστημα που δείχνει να μπαίνει στα ραντάρ ιδιωτών επενδυτών, VCs του εξωτερικού και κορυφαίων business angels και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αυτό το ενδιαφέρον έγινε ορατό στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του European Business Angels Network (ΕΒΑΝ), του δικτύου των Ευρωπαίων Επιχειρηματικών Αγγέλων, που φέτος έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Επιχειρηματικοί άγγελοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που συμμετείχαν στο συνέδριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις ταχέως αναπτυσσόμενες startups του ESA BIC Greece (European Space Agency Business Incubation Centre in Greece), της ελληνικής θερμοκοιτίδας για το Διάστημα.
Μάλιστα, οι δέκα ελληνικές startups, που έχουν περάσει την τελευταία διετία τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και φιλοξενούνται στην εν Ελλάδι θερμοκοιτίδα ESA BIC, όχι μόνο μπήκαν στα ραντάρ των επενδυτών, αλλά -ως φαίνεται- το ενδιαφέρον είναι πιο έμπρακτο.
Όπως μετέφερε στο powergame.gr ο επικεφαλής του ESA BIC Greece, Δρ Jorge–A. Sanchez-P, ήδη η θερμοκοιτίδα έχει ήδη λάβει αιτήματα από διεθνείς επενδυτές, που ήταν παρόντες στο συνέδριο, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για κάποιες από τις δέκα startups του ESA BIC Greece.
Και επενδυτές από τη ΝΑ Ευρώπη
Το ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε για τις δέκα ελληνικές startups, που φιλοξενούνται στο ESA BIC Greece, το οποίο εδρεύει στο Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που το αναδυόμενο οικοσύστημα της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας μπαίνει σε μια εξόχως εξωστρεφή φάση.
Ήδη, στις αρχές Ιουλίου, επενδυτές από τη ΝΑ Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου θα βρεθούν στην Αθήνα, για να σκανάρουν εκ του σύνεγγυς τα success stories της Ελλάδας στο …Διάστημα.
«Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον επενδυτών από τη ΝΑ Ευρώπη -και όχι μόνο- για το Διάστημα και να προσελκύσουμε στρατηγικές συμμαχίες και επενδύσεις για τις εταιρείες μας» εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ESA BIC Greece και πρόεδρος του ελληνικού cluster διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών Δρ Jorge–A. Sanchez-P.
Διαστημική καινοτομία made in Greece
Το δομημένο οικοσύστημα πέριξ της διαστημικής βιομηχανίας, που δημιουργεί τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, έχει ως «εμπροσθοφυλακή» το ESA BIC Greece, το οποίο συνολικά στην 5ετία, θα φιλοξενεί 25 startups του Διαστήματος. Μάλιστα, με την ενεργοποίηση της εν Ελλάδι θερμοκοιτίδας, το συνολικό εγχώριο οικοσύστημα αναμένεται να διευρυνθεί κατά 30%.
Ήδη, οι δέκα πρώτες startups του ESA BIC Greece, οι AlongRoute, Circuits Integrated, Space Innovation Solutions, Caius, insigh.io, BitRezus, PROMILIST, Cloud Signals, LOCTIO, ANGELY, όχι μόνο καινοτομούν, μετατρέποντας πρωτοποριακές ιδέες σε προϊόντα, αλλά αυτά τα προϊόντα δείχνουν ικανά να κατακτήσουν πρωτιές σε παγκόσμιες αγορές.
Πρωτοποριακές τεχνολογίες που απλοποιούν την επικοινωνία μεταξύ απομακρυσμένων σημείων οπουδήποτε στη Γη, κεραίες χωρίς μηχανικά μέρη -το γνωστό πιάτο, πρωτοποριακά τηλεπικοινωνιακά μικροτσίπ, λύσεις για την προστασία διαστημικών υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις είναι κάποια από τα -όντως- εντυπωσιακά πεδία δράσης των δέκα startups της θερμοκοιτίδας.
Και οι δέκα καινοτόμες startups ήδη διερευνούν για λογαριασμό της Ελλάδας και υπό την «ομπρέλα» του ESA BIC Greece τις επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγει η εμπορική αξιοποίηση του Διαστήματος. Δυνατότητες διόλου ευκαταφρόνητες, καθώς για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο Διάστημα, προκύπτει αξία τουλάχιστον 6 ευρώ από την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που δημιουργούνται στη συνέχεια.