THEPOWERGAME
Με το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της να είναι έντονο, ο δείκτης Nasdaq στη Wall Street έχει πάρει τα πάνω του, καθώς οι επενδυτές δεν σταματούν να τοποθετούν κεφάλαια στις μετοχές συστημικών και ανερχόμενων «παικτών» του κλάδου τεχνολογίας, οι οποίοι επιχειρούν με νέα προϊόντα και διαρκή έρευναν να ξεκλειδώνουν τον κόσμο του AI.
Ο γνωστός οικονομολόγος Jeremy Siegel, καθηγητής στη Σχολή του Wharton στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, μιλώντας στο CNBC, ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται για μια ακόμα φούσκα», εκτιμώντας ότι η έκρηξη της Big Tech, με αιχμή του δόρατος την AI, θα συνεχιστεί.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Nvidia είδε τις μετοχές της να εκτοξεύονται, πλησιάζοντας σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισ. δολάρια. Ο επεξεργαστής της H100, ο οποίος χρησιμοποιείται σε chatbots, έχει γίνει ανάρπαστος, με τη γραμμή παραγωγής να μην προλαβαίνει να καλύψει τη ζήτηση.
Μετά τις υψηλές πτήσεις του Nasdaq, αναλυτές φοβούνται επανάληψη της «φούσκας των dot-com» στα τέλη της δεκαετίας του 1990. «Η Nvidia επισφράγισε αυτό το συναίσθημα – ενθουσιασμό με εντυπωσιακά κέρδη» συνεχίζει ο Siegel. Και προσθέτει: «Μακροπρόθεσμα θα έλεγα ότι η μετοχή της Nvidia ήταν μάλλον ελαφρώς υπερτιμημένη. Αλλά βραχυπρόθεσμα, γνωρίζουμε ότι το momentum μπορεί να οδηγήσει έναν τίτλο πολύ πάνω από τη βασική αξία του. Το πόσο ψηλά θα πάει, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτήν τη στιγμή».
Η τεχνητή νοημοσύνη τραβά ψηλά και τον S&P 500
Ο Siegel επισημαίνει ακόμη ότι οι μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν δώσει ώθηση και στον ευρύτερο δείκτη S&P 500, ο οποίος κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, απορροφώντας έτσι αρκετές ζημιές από την πρόσφατη κρίση με τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ. Και πάλι, όμως, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο χρειάζεται προσοχή.
«Γνωρίζουμε ότι οκτώ ή εννέα μεγάλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει όλα τα κέρδη του S&P 500. Οι υπόλοιπες 490 έχουν παραμείνει αμετάβλητες ή έχουν υποχωρήσει. Ναι, ο Nasdaq ανακάμπτει μετά το υπερβολικό sell-off του 2022, αλλά κατά τη γνώμη μου η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο κινητήριος μοχλός που ωθεί ψηλότερα τις εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης» σημειώνει.
Και ξεκαθαρίζει: «Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης κάθε είδους, είτε τεχνολογικές είτε όχι, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις πιστωτικές συνθήκες. Πρέπει, όμως, να ανησυχούν για τα επιτόκια. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι πιστωτικές συνθήκες θα επηρεάσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».