THEPOWERGAME
Δέκα χώρες, όλες τους επί ευρωπαϊκού εδάφους, κερδίζουν τον τίτλο των πιο φιλικών περιοχών του κόσμου για να ιδρύσει κανείς μια startup για το 2023. Στην κορυφή του παγκόσμιου «top 10» για νεοφυείς εταιρείες βρίσκεται η Τσεχία, ενώ τις τρεις πρώτες θέσεις συμπληρώνουν Φινλανδία και Σουηδία.
Μία θέση στη λίστα των «Βest countries to launch a startup» για το 2023, που συνέταξε το «Business Name Generator», κατακτούν η Εσθονία (4η θέση) και η Σλοβακία (στην 5η), με τη Μεγάλη Βρετανία να βρίσκεται στην 6η θέση. Ακολουθούν Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Πορτογαλία, που επίσης έχουν μια θέση στην κατάταξη των πιο φιλικών οικοσυστημάτων για startups το 2023.
Το Business Name Generator, προκειμένου να καταρτίσει το «top 10» των πιο δυναμικών χωρών για startups, ανέλυσε 50 κράτη, παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικούς παράγοντες, όπως οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές, το ΑΕΠ και το κόστος των διαδικασιών εκκίνησης μιας startups. Η μελέτη εξετάζει επίσης την επίδοση των χωρών σε παράγοντες, όπως το κόστος και η ποιότητα ζωής, και βαθμός ευτυχίας των πολιτών.
Η Τσεχία αναδείχθηκε ως η καλύτερη χώρα για την έναρξη μιας startup το 2023. Με το κόστος για την εκκίνηση μιας startup να αντιστοιχεί στο 1,1% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Τσεχία θεωρείται ένα από τα φθηνότερα μέρη στον κόσμο, για να ξεκινήσει κανείς μια startup. Σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος εργασίας είναι επίσης λογικό, με μισθούς κατά μέσο όρο $1.800 τον μήνα.
Πρωτιά για την Τσεχία
Η Φινλανδία αναδείχθηκε η δεύτερη καλύτερη χώρα για startups στον κόσμο για το 2023. Οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 20% και η έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας (διαδικασίες εκκίνησης) αντιστοιχεί μόλις στο 0,7% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η χώρα φιλοξενεί επίσης τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους του κόσμου, κάτι που έχει θετικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, αφού οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι οδηγούν σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Η Σουηδία κατέλαβε την τρίτη θέση με το κόστος έναρξης μιας startup να είναι μόλις 0,5% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η χώρα διαθέτει το υψηλότερο ΑΕΠ μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών με 59.324 δολάρια κατά κεφαλήν. Σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό κόστος διαβίωσής του (881,20 $ τον μήνα χωρίς ενοίκιο), αυτό υποδηλώνει μια μεγάλη καταναλωτική βάση με διαθέσιμο εισόδημα που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια τοπική startup. Ωστόσο, ο επιχειρηματικός φόρος στη Σουηδία είναι ελαφρώς υψηλότερος σε σύγκριση με την Τσεχία και τη Φινλανδία και βρίσκεται στο 20,60%.
Εσθονία και Σλοβακία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της ίδιας λίστας. Όσον αφορά το ΑΕΠ, η Εσθονία καταλαμβάνει την 98η θέση στην παγκόσμια σκηνή και κατέχει την 4η στον δείκτη που αφορά τις startups. Η βορειοευρωπαϊκή χώρα έχει λογικό μέσο μισθό 1.200 $ τον μήνα και το κόστος για την έναρξη λειτουργίας είναι μόλις 1% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αντίστοιχο είναι -σύμφωνα με την έρευνα- το κόστος εκκίνησης και στη Σλοβακία. Αν και το κόστος εργασίας είναι υψηλότερο (1.550 $ τον μήνα κατά μέσο όρο), η Σλοβακία έχει μικρότερο κόσμος ζωής (660,40 $ μηνιαίως, χωρίς το ενοίκιο), γεγονός που της εξασφαλίζει μια υψηλή θέση στη λίστα.
Δυναμικά η Μεγάλη Βρετανία
Παρά την τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα, η Μεγάλη Βρετανία κατέλαβε την 6η θέση στη συνολική κατάταξη, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας. Η χώρα είναι η μόνη όπου οι διαδικασίες έναρξης επιχείρησης δεν κοστίζουν ούτε ευρώ. Επιπλέον, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων είναι επί του παρόντος σταθερός στο 19% επί του παραγόμενου κεφαλαίου.
Από την πλευρά της, η Ολλανδία κατακτά την 7η θέση της λίστας, σκοράροντας πιο ψηλά από όλες τις υπόλοιπες στον δείκτη «ποιότητα ζωής». Η χώρα διαθέτει επίσης τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία ευτυχίας στο «top 10» (7,4) μετά από τη Φινλανδία. Ωστόσο, έχει υψηλότερο κόστος εργασίας, με μέσους μηνιαίους μισθούς της τάξης των $3.900 και εταιρικό φορολογικό συντελεστή 25,8%, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.
Στην Αυστρία ο αντίστοιχος φόρος είναι 25%, ο τρίτος υψηλότερος στο «top 10», ενώ οι επίδοξοι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι διαδικασίες εκκίνησης μιας εταιρείας αντιστοιχούν στο 4,7% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ -το υψηλότερο της γενικής κατάταξης. Ωστόσο, η Αυστρία κατατάσσεται στην 8η θέση χάρη στη βαθμολογία της στην ποιότητα ζωής (186,21) και την ευτυχία (7,2) των πολιτών.
Στη Δανία, οι διαδικασίες έναρξης κοστίζουν μόλις 0,2% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ωστόσο, η πρόσληψη προσωπικού θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρή για τους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, με τους Δανούς να κερδίζουν 5.900 $ τον μήνα κατά μέσο όρο.
Στη 10η θέση στη λίστα με τις καλύτερες χώρες για να ξεκινήσει κανείς μια startup βρίσκεται η Πορτογαλία. Αν και έχει έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων στον κόσμο με 31,5%, εντούτοις οι διαδικασίες εκκίνησης είναι λογικές και αντιστοιχούν στο 1,9% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με το μηνιαίο κόστος ζωής να είναι κατά μέσο όρο $626,10 χωρίς το ενοίκιο.