THEPOWERGAME
Όσο οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ σπεύδουν να προλάβουν τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), ενώ μια διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για τη χρήση δεδομένων από το Διαδίκτυο, τα οποία αποτελούν τον σκελετό αυτής της φύσεως εφαρμογών. Παρατηρούνται, ωστόσο, νομοθετικά κενά στη ρύθμιση των εφαρμογών , με τους αρμόδιους αξιωματούχους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο σκανδάλων σαν αυτό της Cambridge Analytica εάν δεν τεθούν όρια στη χρήση δεδομένων από το Διαδίκτυο. Η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica έβαλε λουκέτο το 2018 όταν έγινε γνωστό πως απέκτησε από τη Facebook, τη σημερινή Meta, ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
Παράλληλα, όμως, οι τεχνολογικοί κολοσσοί εναποθέτουν τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη στις εφαρμογές ΑΙ. Σήμερα, το λογισμικό ερωταπαντήσεων (chatbot) ChatGPT της μη κερδοσκοπικής εταιρείας OpenAI έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta, μίλησε εκτενώς για τη δημιουργία νέων εργαλείων ΑΙ στο Facebook, Instagram και WhatsApp, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άρα τη δυνατότητα άντλησης μεγαλύτερων διαφημιστικών εσόδων.
Σύμφωνα με την Venture Beat, μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα στο Σαν Φρανσίσκο, η Alphabet, μητρική της Google, η Microsoft και η Meta ανέφεραν τον όρο «ΑΙ» από 46 έως 50 φορές στο πλαίσιο των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν προ ημερών.
«Δεν είναι εύκολο να πείσεις τις εταιρείες πως θα πρέπει να σχεδιάζουν μοντέλα που στηρίζονται στην ιδιωτικότητα, όταν υποχρεούνται εκ φύσεως να επιτύχουν γρήγορα αποτελέσματα», σχολιάζει ο Βόιτσεκ Βιεβιορόσκι, ο αρμόδιος αξιωματούχος της ΕΕ για την προστασία δεδομένων, στην εξειδικευμένη έκδοση του MIT, Technology Review. Η ΕΕ ζήτησε από την OpenAI να συμμορφωθεί με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR- General Data Protection Regulation).
Εντούτοις, η GDPR προϋποθέτει τη συγκατάθεση του κάθε ατόμου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως πχ την αποστολή ιατρικών εξετάσεων στο προσωπικό e-mail ενός ασθενή. Οι εφαρμογές ΑΙ συλλέγουν μαζικά δεδομένα από το Διαδίκτυο. Όσο πιο μεγάλη και διαφοροποιημένη είναι μια βάση δεδομένων τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα μιας εφαρμογής ΑΙ. Οπότε θα πρέπει να χαραχθεί ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο. Οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη και τον Καναδά διερευνούν τον τρόπο που η OpenAI συλλέγει προσωπικά δεδομένα και τα ενσωματώνει στο ChatGPT. Στην Ιταλία, έχει απαγορευτεί ολοσχερώς η χρήση του ChatGPT.
Απευθυνόμενος στο Technology Review, ο Βιεβιορόσκι τονίζει πως δεν είναι μόνον η Ευρώπη που λαμβάνει μέτρα για την επιβολή κανόνων στην τεχνητή νοημοσύνη. Πράγματι, ο Λευκός Οίκος κινείται σε ανάλογη κατεύθυνση, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTO) ζητεί από τις εταιρείες ακόμη και να διαγράψουν αλγόριθμους ή δεδομένα που έχουν συλλεχθεί και έχουν χρησιμοποιηθεί παράνομα, όπως συνέβη με την περίπτωση της Weight Watchers το 2022.
Όταν ερωτήθηκε εάν οι κανόνες αποτελούν ανάχωμα στην καινοτομία, ο Βιεβιορόσκι απάντησε πως «το πραγματικό ερώτημα είναι εάν θέλουμε να επιτρέψουμε στις εταιρείες τεχνολογίας να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα μας». Πρόσθεσε πως οι κανόνες προάγουν τον πολιτισμό στην καινοτομία. Η PwC προβλέπει πως η αγορά ΑΙ αναμένεται να συνεισφέρει στην παγκόσμια οικονομία με 15,7 τρισ. δολάρια έως το 2030.
Οπότε κάθε νομοθετικό έργο εκλαμβάνεται ως εμπόδιο. Ο Βιεβιορόσκι σχολίασε πως «ένας από τους μεγάλους παίκτες στον τεχνολογικό κλάδο είχε πει πως κόλαση θα ήταν ένα συνδυασμός ευρωπαϊκής νομοθεσίας που να επιβάλλεται στα πρότυπα των ΗΠΑ».