THEPOWERGAME
Από τότε που βγήκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το ChatGPT έχει αποδείξει πόσες πολλές εφαρμογές έχει, από το γράψιμο εργασιών μέχρι τη δημιουργία κώδικα. Τώρα, το γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να δοκιμαστεί σε έναν νέο «στίβο», αυτόν της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην πόλη Γιοκόσουκα της Ιαπωνίας οι αρχές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά λόγω της έλλειψης δημοτικών υπαλλήλων και είπαν να αναθέσουν μέρος της διοίκησης στο ChatGPT.
Oι υπάλληλοι του δήμου θα μπορούν να χρησιμοποιούν το chatbot «για να φτιάχνουν περιλήψεις, να ελέγχουν ορθογραφικά λάθη και να δημιουργούν ιδέες».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής της πόλης, ένας από τους λόγους που στράφηκαν στο ChatGPT ήταν η κρίση υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει ολόκληρη η χώρα.
Καθώς ο πληθυσμός στην Ιαπωνία πέφτει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, η Γιοκόσουκα της Ιαπωνίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο πληθυσμός της είναι 376.171 και μειώνεται συνεχώς λόγω της έλλειψης τουρισμού και της αποχώρησης μεγάλων βιομηχανιών.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι αρχές της πόλης στράφηκαν προς το ChatGPT για να γίνουν πιο αποτελεσματικές και για να λειτουργεί καλύτερα ο δήμος σε εεπιχειρησιακό επίπεδο.
Τα alter ego του ChatGPT
Με το ChatGPT να αναλαμβάνει τα πιο καθημερινά καθήκοντα, «το προσωπικό μπορεί να επικεντρωθεί στη δουλειά που μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους, προωθώντας έτσι μια προσέγγιση που θα φέρει ευτυχία στους πολίτες μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι δημοτικές αρχές της χώρας περιμένουν ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης «θα χρησιμοποιηθεί ευρέως» από το προσωπικό, ενώ δεν θα δίνονται στο ChatGPT προσωπικά ή απόρρητα στοιχεία.
Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά; Ολόκληρο το σχετικό δελτίο Τύπου συντάχθηκε από το ChatGPT και ελέγχθηκε από το προσωπικό του δήμου.
Πάντως, άλλοι έχουν ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση από την ιαπωνική αυτή πόλη: στην Ιταλία το ChatGPT απαγορεύτηκε προσωρινά, ενώ εταιρείες όπως οι JPMorgan Chase δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να το χρησιμοποιούν.