THEPOWERGAME
Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ έχουν προγραμματίσει για την επόμενη πενταετία ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, αλλά και η νεοεισερχόμενη στη αγορά ΔΕΗ. Οι εκτιμήσεις αυτές για επενδύσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που δίνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία για τα τους τελευταίους 30 μήνες που υπάρχουν στοιχεία (Ιαν. 2020-Ιούν. 2022), αναφέρει επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2022, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες σε ενσώματες και ασώματες ακινητοποιήσεις ύψους 2,295 δισ. ευρώ. Εξ αυτών οι μισές περίπου αφορούν στη σταθερή τηλεφωνία (1,07 δισ. ευρώ) και οι υπόλοιπες μισές στην κινητή τηλεφωνία (1,01 δισ. ευρώ).
Μηδενικές είναι οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων μας σε δορυφορικά δίκτυα και τεχνολογίες, ενώ το υπολειπόμενο ποσό των 0,21 δισ. ευρώ αφορά σε δαπάνες που δεν κατατάσσονται σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών (π.χ. πλατφόρμες διαδικτυακής τηλεόρασης κ.λπ.).
Στο σύνολο των ασώματων και ενσώματων ακινητοποιήσεων του τηλεπικοινωνιακού κλάδου για τη συγκεκριμένη περίοδο, περιλαμβάνονται και οι δαπάνες απόκτησης αδειών κινητής τηλεφωνίας και δικαιωμάτων διέλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Συνολικά στην εξεταζόμενη περίοδο των 30μηνών, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κατέβαλαν σε άδειες και δικαιώματα 707 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 46% αφορά στη σταθερή (330 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο 54% στην κινητή (376 εκατ. ευρώ).
Στην κινητή το σύνολο του κόστους αδειών αφορά στις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, που απέκτησαν οι τρεις εταιρείες κινητής Cosmote, Vodafone και Wind Hellas στο τέλος του 2020. Η δαπάνη αυτή εκτόξευσε τις δαπάνες των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών στη συγκεκριμένη χρονιά σε περισσότερο από 1,1 δισ. ευρώ, όταν για παράδειγμα το 2021 οι επενδύσεις δεν ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της ΕΕΤΤ δείχνουν ακόμη ότι, με εξαίρεση το β’ εξάμηνο του 2020 που δόθηκαν οι άδειες κινητής 5ης γενιάς, εξάμηνο με εξάμηνο οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αυξάνουν. Από 269 εκατ. ευρώ που ήταν το α’ εξάμηνο του 2020 το άθροισμα των ασώματων και ενσώματων ακινητοποιήσεων, στο β’ εξάμηνο του 2022, πλησίασαν τα 450 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν καθοριστικά οι δαπάνες σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κινητής και σταθερής, όπως επίσης και οι δαπάνες σε άδειες και δικαιώματα χρήσης.
Οι ενσώματες ακινητοποιήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη δικτύων τηλεπικοινωνιών διευρύνθηκαν από 165 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, σε 230 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022. Επίσης, οι δαπάνες του κλάδου σε υπηρεσίες αδειοδότησης ή δικαιώματα χρήσης από την ΕΕΤΤ διευρύνθηκαν από 19 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2020 σε περισσότερο από 70 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022.
Εν γένει τα στοιχεία της ΕΕΤΤ δείχνουν μια σταδιακή αύξηση της έντασης των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υπογραμμίζοντας την έμφαση που δίνουν οι εταιρείες του κλάδου στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς. Σημειώνεται ότι όλα τα προαναφερόμενα, σε μεγάλο βαθμό συντελούνται με ίδιους πόρους των επιχειρήσεων αφού πρακτικά πολύ λίγες δαπάνες γίνονται με χρηματοδοτικά εργαλεία τύπου ΕΣΠΑ ή/και Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια τόσο του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, θα επιδράσουν στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων κυρίως από φέτος.
Επιπλέον σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η πρόθεση της ΔΕΗ να επενδύσει στην ίδια αγορά.