THEPOWERGAME
Θερμοκοιτίδα για startups, που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του διαστήματος, αποκτά από σήμερα η Ελλάδα. Η πρώτη θερμοκοιτίδα για startups με αυτό το αντικείμενο, το ελληνικό ESA BIC, αποτελεί μια πρωτοβουλία που «έτρεξε» και ολοκλήρωσε το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.
Το Corallia, το οποίο ανέλαβε την λειτουργία του ESA BIC Greece κατόπιν ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, θα συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη έως και 25 ελληνικών startups για 5 έτη με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του, το Corallia αναλαμβάνει την υποχρέωση στέγασης των νεοφυών επιχειρήσεων και της παροχής τεχνικών και νομικών συμβουλών καθώς και οικονομικής στήριξης €50.000 ανά εταιρεία.
Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 22 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη σε παραπάνω από 60 τοποθεσίες. Περίπου 200 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.
Το ελληνικό ESA BIC
Αντικείμενο του ESA BIC Greece θα είναι η στήριξη ελληνικών startups που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του Διαστήματος. Η θερμοκοιτίδα θα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των startups και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Η θερμοκοιτίδα στηρίζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στην Ελλάδα, θα στηρίζει startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαστήματος. Η λειτουργία του ελληνικού ESA BIC είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική.
Ελληνικές startups στο διάστημα: Στόχοι
Στόχοι του ESA BIC Greece είναι η δημιουργία και λειτουργία θερμοκοιτίδας η οποία θα φιλοξενήσει ελληνικές startups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος. Επίσης, η ενεργός συμμετοχή των startups στην ανάπτυξη του ελληνικού συνεργατικού σχηματισμού διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.
Στόχος είναι εξάλλου η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση των επενδύσεων υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου και η υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος, αλλά και η χρήση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Επίσης, θα επιδιωχθούν συνέργειες με τη βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESA.