THEPOWERGAME
Το δικό της success story στη διαστημική βιομηχανία, η οποία ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί να γράψει η Ελλάδα. «Εμπροσθοφυλακή» αυτής της προσπάθειας αποτελούν δέκα ελληνικές startups, οι οποίες έχουν περάσει την τελευταία διετία τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και φιλοξενούνται στην εν Ελλάδι θερμοκοιτίδα ESA BIC Greece.
Οι AlongRoute, Circuits Integrated, Space Innovation Solutions, Caius, INSIGHIO, BitRezus, PROMILIST, Cloud Signals, LOCTIO είναι οι οκτώ εγχώριες startups, που ήδη αποτελούν τους πρώτους ενοίκους της θερμοκοιτίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, άλλη μία νεοφυής εταιρεία έχει πάρει το «πράσινο φως» και απομένει η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών της έγκρισης, ώστε να ενταχθεί και αυτή στη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece).
Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα αναπτύσσει σταδιακά ένα δομημένο οικοσύστημα πέριξ της διαστημικής βιομηχανίας, με το ενδιαφέρον των ελληνικών startups να επιχειρήσουν στο Διάστημα να βαίνει διογκούμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας της η θερμοκοιτίδα έχει δεχθεί συνολικά 32 αιτήσεις ένταξης.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι στη διάρκεια της διετίας το ESA BIC Greece, του οποίου επικεφαλής είναι ο δρ Jorge–A. Sanchez-P, έχει δεχθεί τουλάχιστον 14.000 «κρούσεις» ενδιαφερομένων (startups ή φυσικών προσώπων), που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη θερμοκοιτίδα.
Προσομοιώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας
Τα πρώτα της βήματα προς το… Διάστημα, μέσω του ESA BIC Greece, κάνει ήδη η Circuits Integrated. Η startup, κατά την επώασή της στη θερμοκοιτίδα και τη χορήγηση επιδότησης το 2022 για το MVP, κατάφερε να επικυρώσει προδιαγραφές και προσομοιώσεις του τσιπ δοκιμής και να πραγματοποιήσει προκαταρκτική έρευνα αγοράς. Επιπλέον, πέτυχε να διαμορφώσει επιχειρηματικό σχέδιο και να διεξαγάγει έρευνα IP με κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Εν τω μεταξύ, η πιο πρόσφατη προσθήκη στη θερμοκοιτίδα είναι η AlongRoute, η οποία αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να πετύχει υψηλής ακρίβειας θαλάσσιες προγνώσεις και να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να διαχειριστούν καλύτερα την πλεύση τους, εξοικονομώντας καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές των αέριων ρύπων.
Και οι δέκα καινοτόμες startups ήδη διερευνούν για λογαριασμό της Ελλάδας και υπό την «ομπρέλα» του ESA BIC Greece τις επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγει η εμπορική αξιοποίηση του Διαστήματος. Δυνατότητες διόλου ευκαταφρόνητες, καθώς για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο Διάστημα, προκύπτει αξία τουλάχιστον 6 ευρώ από την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που δημιουργούνται στη συνέχεια.
Στόχος του ESA BIC Greece, το οποίο έχει Ανοικτή Πρόσκληση Υποβολής Επιχειρηματικών Σχεδίων για την περίοδο 2021-2026, με την επόμενη προθεσμία υποβολής τις 16 Οκτωβρίου, είναι να συγκεντρώσει συνολικά 25 ελληνικές νεοφυείς εταιρείες υπό τη στέγη του.
Χρηματοδότηση 3,8 εκατ. ευρώ
Όπως σημείωσαν τα στελέχη του οικοσυστήματος, στη διάρκεια κλειστής συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής, με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων λειτουργίας, οι startups της θερμοκοιτίδας έχουν λάβει σημαντική χρηματοδότηση από φορείς, πέραν του προγράμματος ESA BIC Greece, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 3,8 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι κάθε startup που γίνεται δεκτή στο ESA BIC Greece λαμβάνει οικονομική στήριξη €50.000 ανά startup (χωρίς είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο), τεχνική, επιχειρηματική και νομική συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα Διαστήματος, καθώς και πρόσβαση σε υποδομές, λογισμικό, δεδομένα, αξίας πάνω από €100.000.
Έρχεται το project Φ-lab
Εν τω μεταξύ, νέα δυναμική -και- για τις ελληνικές startups του Διαστήματος αναμένεται να φέρει νέο πρόγραμμα που έχει στα σκαριά η ευρωπαϊκή NASA, το Project, Φ-lab, το οποίο έχει πολλές προοπτικές να ευοδωθεί και στην Ελλάδα. Η αποστολή Φ-lab της ESA είναι να επιταχύνει το μέλλον της Παρατήρησης Γης μέσω μετασχηματιστικών καινοτομιών, με στόχο την ενίσχυση της κορυφαίας ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας EO παγκοσμίως.
Θυμίζουμε ότι η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 22 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη, σε παραπάνω από 60 τοποθεσίες. Περίπου 200 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.
Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ESA BIC Greece και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με την ESA, για την υποστήριξη 25 ελληνικών startups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες του Διαστήματος.