THEPOWERGAME
Ορατές στην ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- νεοφυή σκηνή γίνονται οι ελληνικές startups, οι οποίες μπαίνουν συστηματικά στο στόχαστρο διεθνών κολοσσών, με το οικοσύστημα να μετρά ήδη τέσσερα exits από τις αρχές του έτους, ενώ τουλάχιστον άλλο ένα βρίσκεται ante portas. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι εξαγορές αφορούν ελληνικές startups, που παράγουν καινοτομία σε κλάδους-πρώτης γραμμής και πρώτης ζήτησης, παγκοσμίως, όπως το deep tech, το agtech, η «έξυπνη» ενέργεια και η «ευφυής» ναυτιλία.
Η εξαγορά της Augmenta από την CΝH Industrial, της Agile Actors από την Austrian Post, της Marine Traffic από την Kpler και της OilX από την Energy Aspects, σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών, βάζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των «παραγωγικών» οικοσυστημάτων καινοτομίας.
«Σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το οικοσύστημα ταλανίζεται από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδεχομένως εναλλακτικούς προορισμούς για τα κεφάλαιά τους, το success story, που συνεχίζει να γράφει η Ελλάδα, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ευεργετικά για το εγχώριο οικοσύστημα» μετέφερε στο powergame.gr στέλεχος που γνωρίζει καλά το πώς κινούνται οι χρηματοδοτικές ροές προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Εξαγορά μαμούθ
Το πλέον εμβληματικό από τα τέσσερα exits, που έχουν γίνει από τις αρχές του έτους, είναι προφανώς η εξαγορά-μαμούθ της βολιώτικης startup Augmenta από τον παγκόσμιο κολοσσό γεωργικού εξοπλισμού και υπηρεσιών CΝH Industrial έναντι 110 εκατ. δολ -το μεγαλύτερο deal στην Ελλάδα το 2023.
Η εξαγορά, πέρα από την προφανή σημασία για την ίδια τη startup, η οποία περνά στον έλεγχο του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή τρακτέρ στον κόσμο, μιας εταιρείας με κεφαλαιοποίηση άνω των 20 δισ.δολ., εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που ελέγχεται από τη γνωστή ιταλική οικογένεια των Ανιέλι, έχει βαρύνουσα αξία για το ίδιο το οικοσύστημα.
«Η Ελλάδα στέλνει ένα ξεκάθαρο σήμα ότι είναι σε θέση να παράγει καινοτομία αιχμής, ικανή να προσελκύσει διεθνείς κολοσσούς και μάλιστα σε κλάδους που αποτελούν αυτή τη στιγμή hot topic για την αγορά» μετέφερε στο powergame.gr στέλεχος του οικοσυστήματος, που παρακολούθησε στενά την εξαγορά της Augmenta.
Αντίστοιχης ερμηνείας λαμβάνει και το γεγονός ότι ο κολοσσός της CΝH Industrial όχι μόνο δεν έχει πρόθεση να «πειράξει» τις εν Ελλάδι δραστηριότητες της startup από τον Βόλο και τους 50 εργαζομένούς της, αλλά, στον αντίποδα, χαράσσει πλάνα για τη δημιουργία innovation hub στην Αθήνα.
«Θα προσλαμβάνουμε επιθετικά τους επόμενους μήνες, προσπαθώντας να κάνουμε το ελληνικό και το αμερικάνικο γραφείο μας έναν από τους καλύτερους agtech εργοδότες, έχοντας την καλύτερη real-time λύση στην αγορά για εξοικονόμηση εισροών, αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, και την προστασία του περιβάλλοντος» σχολίασε με ανάρτησή του στο LinkedIn ο συνιδρυτής της Augmenta, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, που μαζί με τον έτερο co-founder και CEO της startup Γιώργο Βαρβαρέλη, έχουν βάλει την υπογραφή τους στο ελληνικό success story.
Θυμίζουμε ότι μέσω της εξαγοράς το ραντάρ έξυπνης γεωργίας, που έχει δημιουργήσει η Augmenta και ήδη βρίσκεται σε αγροτικά μηχανήματα σε 26 χώρες σε πέντε ηπείρους, θα εγκατασταθεί στα νέα τρακτέρ Case IH, New Holland και Steyr της CNH Industrial σε κάθε πλευρά του πλανήτη, αλλά θα είναι και διαθέσιμο σε όλους τους κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων.
Έπεται και συνέχεια
Οι πληροφορίες του powergame.gr επιμένουν ότι η αλυσίδα των εξαγορών ελληνικών startups θα έχει προσεχώς άλλον έναν κρίκο, καθώς άλλo ένα exit επίσης από τον χώρο της τεχνολογίας βρίσκεται προ των πυλών. Η νέα συμφωνία θα έρθει να προστεθεί σε αυτές που έχουν ήδη γίνει από τις αρχές του έτους.
Τον Φεβρουάριο η κορυφαία εταιρεία παροχής συμβουλών στον τομέα της ενέργειας Energy Aspects εξαγόρασε την OilX, πρωτοπόρο στην ανάλυση δεδομένων ενέργειας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εξαγορά θα ενισχύσει τις γνώσεις της Energy Aspects, καθώς η τεχνολογία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο της OilX συμπληρώνει την ανάλυση της Energy Aspects.
Η OilX που μετρά πέντε χρόνια ζωής και διαθέτει γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο και Βιέννη, θα επωφεληθεί από τα ιδιόκτητα σύνολα δεδομένων της Energy Aspects και τους παγκοσμίου επιπέδου ειδικούς σε θέματα ενέργειας, και έχει την πρόθεση να στελεχώσει με περισσότερο κόσμο την ομάδα που διατηρεί στην Ελλάδα.
Η OilX συνδυάζει τεχνητή νοημοσύνη, δορυφορικά δεδομένα, ναυτιλιακά δεδομένα και στατιστικές από τελωνεία κι επίσημους φορείς για να παρέχει στους χρήστες της μια ακριβέστερη εικόνα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας προσφέροντας ένα ψηφιακό δίδυμο της αλυσίδας εφοδιασμού σε πραγματικό χρόνο.
Η πλατφόρμα καλύπτει όλα τα στοιχεία της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, από τα κοιτάσματα και το δεξαμενόπλοιο ή τον αγωγό μέχρι το σημείο όπου φτάνει και μεταφέρεται στα διυλιστήρια. Η γκάμα προϊόντων της OilX σήμερα καλύπτει αργό πετρέλαιο, διυλισμένα προϊόντα, βιοκαύσιμα και NGL. Επιπλέον, το WhatsApp bot της εταιρείας επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν μια άμεση απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με ολόκληρο το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης πετρελαίου.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε την OilX στην ομάδα μας και είμαστε αισιόδοξοι για τις πολλές ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή η εξαγορά», δήλωσε η Dr. Amrita Sen, συνιδρύτρια και Διευθύντρια Έρευνας στην Energy Aspects, η οποία έχει έδρα στο Λονδίνο και γραφεία σε Νέα Υόρκη, Χιούστον, Σιγκαπούρη, Τόκιο και Ινδία.
Ευφυής ναυτιλία
Τον Φεβρουάριο η ελληνική MarineTraffic πέρασε στον έλεγχο της Kpler, ενός παγκόσμιου παρόχου δεδομένων εμπορευμάτων και αγοράς. Από την ίδρυσή της το 2007, η MarineTraffic με έδρα την Αθήνα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέχοντας ευρέως προσβάσιμες πληροφορίες και τα αναλυτικά στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.
Η εξαγορά θα επιτρέψει στην Kpler να ξεκλειδώσει περισσότερη αξία για τον ναυτιλιακό τομέα και να αυξήσει την ποιότητα των προϊόντων, των δεδομένων και των υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες της, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Αυτό έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ζήτησης για νέα ψηφιακά εργαλεία, καθώς και εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της ναυτιλίας.
«Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να παντρέψουμε τα εμπορεύματα και τη ναυτιλιακή νοημοσύνη σε μια ενιαία πλατφόρμα. Αυτό θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στα δεδομένα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε και θα οδηγήσει σε περαιτέρω καινοτομία στον ναυτιλιακό τομέα, ενσωματώνοντας την εξαιρετική δουλειά της MarineTraffic», δηλωσε ο François Cazor, Διευθύνων Σύμβουλος, Kpler.
«Είμαι βέβαιος ότι η ενοποίηση των προϊόντων μας και της οργανωτικής μας κουλτούρας θα μας οδηγήσει σε νέα σύνορα, προς όφελος τελικά των πελατών μας και της κοινότητάς μας. Ο όλο και πιο συνδεδεμένος ναυτιλιακός κόσμος χρειάζεται περισσότερα ψηφιακά εργαλεία και καλύτερα αναλυτικά στοιχεία και θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Δημήτρης Μέμος, Διευθύνων Σύμβουλος, MarineTraffic.
Αυστριακό ενδιαφέρον
Το deal για την απόκτηση του 80% των μετοχών της Agile Actors από την Austrian Post έλαβε χώρα προ δεκαημέρου και έρχεται ως επιστέγασμα της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας των δύο εταιρειών, με την ελληνική Agile Actors να είναι ήδη στενός στρατηγικός συνεργάτης του αυστριακού ομίλου, παρέχοντας υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού και μηχανικής δεδομένων σε πελάτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Η στρατηγική συνεργασία με την Austrian Post προσφέρει τεράστιες δυνατότητες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους πελάτες της Agile Actors. Με την τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη λογισμικού και την ευέλικτη κουλτούρα μας, είμαστε σε καλή θέση να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας στους Ευρωπαίους πελάτες μας και να υποστηρίξουμε τα σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού της Austrian Post Group», σχολιάζει η διοίκηση της Agile Actors.
Η Austrian Post, με ετήσια έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και περισσότερους από 27.000 υπαλλήλους, είναι ο κορυφαίος πάροχος logistics και ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Αυστρία. Επιπλέον, ο όμιλος έχει υπό τη σκέπη του μια σειρά από θυγατρικές στους τομείς των ταχυδρομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Αριθμός ρεκόρ και το 2022
Ρεκόρ εξαγορών πέτυχαν οι ελληνικές startups και το 2022, με 19 νεοφυείς εταιρείες να εξαγοράζονται από ξένα κεφάλαια, προερχόμενα κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρόκειται για επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου οικοσυστήματος, η οποία σαφώς υποδηλώνει ότι οι ελληνικές startups «κάνουν κλικ» στους διεθνείς επενδυτές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του ενδιαφέροντος, που εκφράστηκε στην πράξη το 2022 ήταν η εξαγορά του ελληνικού «μονόκερου» της Viva Wallet από την JP Morgan, αλλά και η απόκτηση της πατρινής Accusonus από τη Meta του Facebook.
Επίσης, η απόκτηση της Pollfish από την επίσης αμερικανική Prodege, ενώ άλλες αξιοσημείωτες εξαγορές που έγιναν το 2022 ήταν και αυτές της Transifex από το αμερικανικό fund PARC Partners, αλλά και της Loceye από τη δανέζικη Neurons.