THEPOWERGAME
Το Μ12, το Venture Fund της Microsoft, στα έξι χρόνια της λειτουργίας του έχει επενδύσει σε περισσότερες από 100 κορυφαίες startups ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 15 «μονόκερων». Πλέον, στη δεξαμενή των νεοφυών εταιρειών, τις οποίες υποστηρίζει ο επενδυτικός βραχίονας του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, περιλαμβάνεται μια startup με ελληνικό DNA, η Metrika.
Η ελληνικών καταβολών εταιρεία, με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Ανδρικογιαννόπουλο, ταλαντούχο Έλληνα της Βοστώνης, προσέλκυσε νέα χρηματοδότηση (series A) ύψους 4 εκατ. δολ., με την Μ12 να ηγείται του νέου γύρου, στον οποίο συμμετείχαν επίσης οι υφιστάμενοι επενδυτές, το Nyca Partners. Η νέα χρηματοδότηση ανεβάζει τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει η ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας στα 22 εκατ. δολ.
Η Metrika, η οποία ιδρύθηκε στο Cambridge το 2019 από επιχειρηματίες με δεσμούς με την κοινότητα του Massachusetts Institute of Technology (MIT), έχει βαθιά τεχνογνωσία σε έναν άκρως ανερχόμενο κλάδο, τη δικτύωση, την παρακολούθηση και την ανάλυση δεδομένων στο blockchain.
Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν τον Δεκέμβριο του 2021 αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα, επισκέφτηκε το Massachusetts Institute of Technology (MIT) στη Βοστώνη, τους Έλληνες εκπροσώπους του οικοσυστήματος ξενάγησε στο Campus ο Νίκος Ανδρικογιαννόπουλος.
Η εταιρεία έχει δημιουργήσει την κορυφαία πλατφόρμα λειτουργικής ευφυΐας, διαχείρισης κινδύνου και συμμόρφωσης blockchain, η οποία επιτρέπει σε ομάδες πρωτοκόλλου, ιδρύματα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ρυθμιστικές αρχές να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά, για να επιταχύνουν την υιοθέτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.
Φρέσκα κεφάλαια
Η Metrika κατάφερε το 2022 να τριπλασιάσει τα έσοδά της, μεγεθύνοντας, παράλληλα, την ομάδα της κατά 40% και επεκτείνοντας την πλατφόρμα της με περισσότερα πρωτόκολλα και πελάτες. Με τη νέα χρηματοδότηση, η Metrika θα επιταχύνει την ανάπτυξή της, προκειμένου να βοηθήσει τις ομάδες πρωτοκόλλου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις ρυθμιστικές Αρχές να επιταχύνουν την υιοθέτηση ψηφιακών στοιχείων.
Η Metrika σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση που εκδηλώνεται για την πλατφόρμα της από κορυφαίες ομάδες και κοινότητες πρωτοκόλλου, καθώς και να επεκταθεί σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ρυθμιστικούς οργανισμούς παγκοσμίως.
Η startup κυκλοφόρησε πρόσφατα αρκετές νέες δυνατότητες για το δίκτυο Ethereum, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μετρήσεις, πίνακες ελέγχου και ειδοποιήσεις, σε συνεργασία με το Ethereum Foundation και το Lido.
Οι νέες δυνατότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινότητες blockchain, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ρυθμιστικές Αρχές για τη συνεχή παρακολούθηση της σταθερότητας και την αξιολόγηση των κινδύνων πρωτοκόλλου των δικτύων blockchain, που υποστηρίζουν νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες.
«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι ρυθμιστικές Αρχές συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένα “τυφλό” σημείο στα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών κρυπτογράφησης. Τα παραδοσιακά εργαλεία διαχείρισης κινδύνου δεν σχεδιάστηκαν για τη διαχείριση αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων· χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις», δηλώνει ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Metrika.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Metrika, η οποία έχει σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος web3», σχολίασε αναφερόμενος στη χρηματοδότηση ο James Wu, partner στο M12.