THEPOWERGAME
Πλώρη για διεθνή επέκταση, αρχής γενομένης από την ευρωπαϊκή αγορά, βάζει η ελληνική startup Pandas.io, με τη χρηματοδοτική στήριξη του ταμείου «Φαιστός» και διεθνών επενδυτών από τη Γηραιά Ήπειρο και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία, που αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής (trade in) μεταχειρισμένων smartphones, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την 5G Ventures του επενδυτικού Ταμείου Φαιστός.
Πρόκειται για την τρίτη επένδυση του Φαιστός μέσα σε 11 μόλις μήνες, με την οποία μάλιστα το Ταμείο διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του, που αποκτά πλέον έναν πιο πολυσυλλεκτικό επενδυτικό χαρακτήρα, με την προσθήκη της πρώτης startup από τον κλάδο του consumer.
Η ελληνική Pandas.io, μέσω ενός καινοτόμου συστήματος, που έχει τη μορφή mini robot, αγοράζει και ανακυκλώνει παλιά smartphones με άμεση κατάθεση χρημάτων στον λογαριασμό του πολίτη. Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό, η startup δίνει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να πουλήσουν το παλιό τους smartphone από τον καναπέ του σπιτιού τους.
Η νεοφυής εταιρεία, με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Φώτη Κουτουβέλη, που ιδρύθηκε μόλις το 2020 και διαθέτει ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο άνω των 70 «έξυπνων ΑΤΜ» σε Ελλάδα και Κύπρο, θα αξιοποιήσει τα φρέσκα κεφάλαια -το ύψος των οποίων δεν έγινε γνωστό- για την επέκτασή της στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από την Ευρώπη.
Στόχος είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές με υψηλό ΑΕΠ, όπου οι πολίτες αλλάζουν πιο συχνά το smartphone τους. Παράλληλα, η Pandas θα κατευθύνει τα νέα κεφάλαια στην περαιτέρω εξέλιξη της υπηρεσίας της.
«Έξυπνα» ΑΤΜ
Η λύση που έχει αναπτύξει η Pandas.io περιλαμβάνει τέσσερις διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες και επιταχύνει δραστικά τη μεταπώληση ενός μεταχειρισμένου smartphone. Ο χρόνος που απαιτείται σήμερα για μια τέτοια διαδικασία μπορεί να φτάσει έως και τις τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι καταναλωτές και να μεταπωλείται μόλις το 20% των παλαιότερων συσκευών.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου ένα δισεκατομμύριο smartphones παροπλίζονται, αντί να μεταπωληθούν. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η αγορά των μεταχειρισμένων smartphones αναπτύσσεται διαρκώς, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 15% και αξία που φτάνει τα 60 δισ. δολάρια.
Η Pandas έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό που αναλαμβάνει να αποτιμήσει την αξία κάθε smartphone, να το αγοράσει και να το πληρώσει. Οι πολίτες που θέλουν να πουλήσουν ένα παλιό smartphone κάνουν πρακτικά μια χειραψία με το ΑΤΜ-mini robot.
Το μηχάνημα αναγνωρίζει μέσα σε δευτερόλεπτα τον σειριακό αριθμό του κινητού και τσεκάρει μια σειρά από πληροφορίες: αν είναι κλεμμένη ή χαμένη, τι μοντέλο είναι, αν έχει φθορές. Στη συνέχεια, σε μια διαδικασία η οποία συνολικά δεν διαρκεί πάνω από 3 λεπτά, βγάζει την προσφορά στον πολίτη και, εφόσον αυτός συμφωνεί, πιστώνει τα χρήματα στον λογαριασμό του.
Τα ΑTM-mini robots της Pandas εγκαθίστανται σε επιλεγμένα σημεία πανελλαδικά, με τη startup να έχει ενεργές συνεργασίες με 35 κορυφαίους retailers της αγοράς, αριθμός ο οποίος σταδιακά διευρύνεται. Τα δε κινητά που «ανακυκλώνονται» καταλήγουν στις αγορές του εξωτερικού στα χέρια τελικών καταναλωτών, έπειτα από μικρή επισκευή.
Θυμίζουμε ότι ήδη η Pandas έχει αντλήσει 2,2 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών.