THEPOWERGAME
Πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα κείμενο για την αρχιτεκτονική και το πλαίσιο εντός του οποίου θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, από το φετινό καλοκαίρι, οι πρώτες εφαρμογές του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Το European Digital Identity Wallet (EUDI Wallet) ξεκινά από έξι τομείς, όπως είπε χθες ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Πάνος Λουρίδας.
Ο κ. Λουρίδας, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση για τα τρία χρόνια του gov.gr, εξήγησε πως η Κομισιόν έχει απευθύνει πρόσκληση για έξι τομείς, για τους οποίους θα αναπτυχθούν οι πρώτες εφαρμογές του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Η Ελλάδα επιδιώκει να συμμετάσχει και στους έξι τομείς, με βάση και την εμπειρία από το Gov.gr Wallet, το ελληνικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Ο πρώτος αφορά την ασφαλή πρόσβαση και ταυτοποίηση σε διαδικτυακές υπηρεσίες πανευρωπαϊκά, ώστε να ξέρει π.χ. ένας έμπορος ή μια κρατική υπηρεσία πως αυτός που ζητάει ένα προϊόν ή ένα έγγραφο είναι ο πραγματικός δικαιούχος.
Ο δεύτερος τομέας συνδέεται με μια πλήρως ψηφιακή ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης. Ο τρίτος, με την ένταξη των δεδομένων υγείας (εξετάσεις, συνταγογράφηση) κάθε πολίτη της ΕΕ μέσα στο ευρωπαϊκό πορτοφόλι. Ο τέταρτος, που θεωρείται και σημαντικός, με τα διπλώματα και τα άλλα στοιχεία εκπαίδευσης και κατάρτισης κάθε πολίτη. Ο πέμπτος, με την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό πορτοφόλι όλων των στοιχείων που θα επιτρέπουν σε έναν πολίτη να ανοίγει γρήγορα τραπεζικό λογαριασμό σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος, ακόμα και εξ αποστάσεως. Ο έκτος τομέας αφορά στοιχεία και δεδομένα για τη διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν, ώστε π.χ. να μπορούν να μισθώσουν εύκολα και γρήγορα ένα αυτοκίνητο.
Ο Π. Λουρίδας είπε χθες πως η ψηφιοποίηση εγγράφων στην Ουκρανία, που έγινε απαραίτητη, καθώς λόγω του πολέμου χάθηκαν ή δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης σε χάρτινα αρχεία, βασίστηκε στην τεχνολογία με βάση την οποία αναπτύχθηκε το ελληνικό Gov.gr Wallet.
Νωρίτερα, ο κ. Κωνσταντίνος Χαμπίδης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, είχε υπενθυμίσει πως οι ελληνικές ταυτότητες είναι οι πλέον απαρχαιωμένες στην Ευρώπη και από τις πλέον απαρχαιωμένες διεθνώς, αφού πρόκειται για έντυπα που άρχισαν να χρησιμοποιούνται το 1961! Ο ίδιος τόνισε πως το Gov.gr Wallet, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέες υπηρεσίες, έχει συμβάλει στο να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας κατά την ταυτοποίηση προσώπων για τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρήση του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού πορτοφολιού από τους πολίτες δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν τουλάχιστον μια υπηρεσία μέσω του EUDI Wallet στους πολίτες τους.