THEPOWERGAME
Σταθερό παραμένει από τις αρχές του έτους και παρά την οικονομική αβεβαιότητα το χρηματοδοτικό ρεύμα προς τις ελληνικές startups. Η εγχώρια τεχνολογική σκηνή μπαίνει συστηματικά στην ατζέντα των VCs, με τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης του γερμανικού Point Nine στην ελληνική Wikifarmer να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι πλέον ορατή στην πυξίδα των επενδυτών.
«Τα VCs ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, λόγω της δυνατότητάς της να προσελκύει κορυφαία ταλέντα τεχνολογίας. Καθώς η απομακρυσμένη εργασία διευρύνεται, η Αθήνα γίνεται όλο και πιο ελκυστική σε σύγκριση με άλλους τεχνολογικούς κόμβους για ταχέως αναπτυσσόμενες startups που θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το ταλέντο», σχολίασε ο Louis Coppey του γερμανικού fund Point Nine, που ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης στη Wikifarmer.
Η χρηματοδότηση προς την ελληνική startup έρχεται λιγότερο από 9 μήνες μετά τον pre-seed γύρο (το ύψος του οποίου δεν έγινε γνωστό), που υποστηρίχθηκε από τη Metavallon Venture Capital και από μια σειρά παγκόσμιων επενδυτών.
Τότε κεφάλαια στην εταιρεία είχαν εισφέρει, μεταξύ άλλων, ο Mathias Kamprad, γιος του «Μister IKEA» Ingvar Kamprad, ο Γάλλος επιχειρηματίας Alexandre Vilgrain, επικεφαλής του ομίλου SOMDIAA, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ζάχαρης από την Αφρική, η Sophia Bendz, venture capitalist και πρώην παγκόσμια διευθύντρια μάρκετινγκ της Spotify, οι Patrick και Cynthia Odier της Lombard Odier Private Bank και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου.
Σημείο αναφοράς
Ο γεωπόνος Πέτρος Σάγκος, το στέλεχος με μακρά εμπειρία στην τεχνολογία και μακρόχρονη θητεία στην Google, απ’ όπου αποχώρησε έπειτα από 12 χρόνια για να αναλάβει ρόλο CEO στη Wikifarmer, Ηλίας Σούσης, και ο προερχόμενος από τον χώρο της διαφήμισης Χάρης Παριανός δημιούργησαν την πλατφόρμα της Wikifarmer το 2017. Στόχος τους, να καλύψουν δύο μείζονα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα: τον χαμηλό βαθμό ψηφιοποίησης και το κενό αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης.
Η Wikifarmer κατάφερε σε μια πενταετία να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κλάδο. Είναι η πρώτη παγκοσμίως ηλεκτρονική αγροτική εγκυκλοπαίδεια, στην οποία ανατρέχουν εκατομμύρια αγρότες από 200 χώρες ανά τον κόσμο, όταν έχουν μια απορία για την καλλιέργειά τους. Ταυτόχρονα, λειτουργεί το μεγαλύτερο B2B marketplace αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω του οποίου χιλιάδες αγρότες ανά τον πλανήτη πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους.
Η ελληνική startup μέσω του νέου γύρου θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω επέκταση του εκπαιδευτικού περιεχομένου της online βιβλιοθήκης της, την οποία ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει ως Wikipedia of Farming.
Παράλληλα, η Wikifarmer θα στηρίξει την περαιτέρω επέκτασή της στην Ευρώπη σε αγορές-στόχους, ενώ φιλοδοξία της startup είναι η δημιουργία ενός μεσογειακού κόμβου για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων του ευρωπαϊκού Νότου στις διεθνείς αγορές.
Ψηφιοποίηση της αλυσίδας
«Το όραμά μας είναι να αναδιαρθρώσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού, να ψηφιοποιήσουμε τις διαδικασίες και τελικά να δημιουργήσουμε περισσότερη αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτός ο γύρος χρηματοδότησης θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των προϊόντων μας, προκειμένου να προσφέρουμε πλήρη κάλυψη των αγροτικών συναλλαγών», εξηγεί ο Ηλίας Σούσης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής startup.
Ο ίδιος προσθέτει ότι στόχος της Wikifarmer είναι να επεκτείνει το μοντέλο της επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ φιλοδοξία της είναι να εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια γεωργία τα επόμενα δύο χρόνια.
Ήδη το μοντέλο της Wikifarmer έχει τύχει ήδη μεγάλης αποδοχής από τον αγροτικό τομέα, αφού η μεν εγκυκλοπαίδεια έχει περισσότερους από 16 εκατ. μοναδικούς χρήστες παγκοσμίως, το δε marketplace έχει βοηθήσει πάνω από 1.000 επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος κατά 30%, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πουλήσουν απευθείας το προϊόν τους.