THEPOWERGAME
Πλέον ένας βιοτεχνολογικός μονόκερος αφού, όπως λέγεται, έχει ήδη συγκεντρώσει, με έναν τελευταίο γύρο επενδύσεων συνολικά 1,5 δισ. δολάρια, η start-up βιοτεχνολογίας και γενετικής μηχανικής, Colossal Biosciences, με έδρα το Ντάλας, έχει βάλει στα σκαριά ένα ακόμη εξαφανισμένο είδος που φιλοδοξεί να επαναφέρει στη ζωή: το πουλί ντόντο.
Κι αυτό γιατί ήδη έχει στα σκαριά δύο ακόμη πρότζεκτ: την «από-εξαφάνιση», όπως την ονομάζει, του μαμούθ και του τίγρη της Τασμανίας, το οποίο εξαφανίστηκε από τον πλανήτη τη δεκαετία του 1930. Παρότι δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει κάποια από τα πρότζεκτ (βρίσκεται όμως καθ’ οδόν για την γέννηση μικρών μαμούθ ως το 2028), το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αμέριστο. Με πρώτο και καλύτερο τον Τόμας Ταλ, δισεκατομμυριούχο παραγωγό της ταινίας Jurassic World, μέσω της πρώην εταιρείας παραγωγής του, Legendary Entertainment. Τώρα ο Ταλ, ο οποίος με το επενδυτικό σχήμα του United States Innovative Technology Fund ηγήθηκε του τελευταίου χρηματοδοτικού γύρου, δηλώνει: «Με τη δυνατότητα να φέρουμε πίσω ένα είδος, θα μάθουμε πράγματα που δεν μαθαίνονται στο εργαστήριο. Όταν κάνει κανείς τόσα μεγάλα πράγματα σαν αυτό, ποιος ξέρει τι θα ανακαλύψει καθ’ οδόν».
Το ντόντο ήταν ενδημικό πουλί που ζούσε στον Ινδικό ωκεανό και ειδικότερα στο νησί του Μαυρίκιου.Το ύψος του ανερχόταν περίπου στο ένα μέτρο και το βάρος του περίπου στα 20 κιλά, ενώ συγγένευε με το περιστέρι. Εξαλείφθηκε εξαιτίας της ανθρώπινης παρουσίας στον Μαυρίκιο, κάπου μεταξύ 1660-1680.
Η Μπεθ Σαπίρο, επικεφαλής παλαιοντολόγος της Colossal και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σάντα Κρουζ προσπαθεί να απομονώσει γενετικό υλικό από το εξαφανισμένο πουλί για το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας της. Τελικά, το πέτυχε σε ένα καλά διατηρημένο πουλί που εκτίθετο σε ένα μουσείο της Δανίας και η εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει το μόνο γνωστό υπάρχον υψηλής ποιότητας και ολοκληρωμένο δείγμα DNA του ντόντο.
Αναστήθηκε και… το ενδιαφέρον για τη βιοποικιλότητα
Ο χρηματοοικονομικός κόσμος έχει επιδείξει ανανεωμένο ενδιαφέρον σε θέματα βιοποικιλότητας μετά και το σχετικό συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών που έγινε το Δεκέμβριο, και στο οποίο έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από την Γουόλ Στριτ που αναζητούσαν τρόπους ανταλλαγής του κρατικού χρέους αναπτυσσόμενων χωρών με την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
H Colossal έχει προσδιοριστεί ως μία λύση στη ζημιά που έχει γίνει ήδη στο οικοσύστημα. Και ο συνιδρυτής της Μπεν Λαμ (την ίδρυσε μαζί με τον γενετιστή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς) υποστηρίζει πως προσφέρει την ευκαιρία για την αντιστροφή αυτής της ζημιάς. «Αυτό που είναι ωραίο με τα εξαφανισμένα είδη» δηλώνει ευθαρσώς «είναι πως αποτελούν προβλήματα του συστήματος». Και ένα πρόβλημα του συστήματος απαιτεί καινοτομία σε πολλαπλούς τομείς, επομένως δημιουργεί ανακαλύψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε spin-offs. «Είναι κάτι σαν την προσελήνωση. Και αυτό ήταν συστημικό πρόβλημα», λέει.
Οι ανακοινώσεις της εταιρείας έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διάσημων επενδυτών, όπως η Πάρις Χίλτον και ο life coach Τόνι Ρόμπινς. Η εταιρεία όμως συγκεντρώνει την προσοχή και άλλων επενδυτών, που μπορεί να θεωρηθούν πως γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και δεν θα μπορούσαν να είναι επιρρεπείς σε εντυπωσιασμούς. Έτσι, σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε η In-Q-Tel, εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της CIA, το Σεπτέμβριο, οπότε και επένδυσε στην Colossal, «στρατηγικά αφορά λιγότερο τα μαμούθ και περισσότερο τη δυνατότητα» (να τροποποιήσεις γενετικά ζώα και φυτά).
Κατά τον Τζιμ Μπέιερ, έναν από τους πρώιμους υποστηρικτές του Facebook που επενδύει στην Colossal δια της Breyer Capital, «μακροπρόθεσμα, θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες για έσοδα που αφορούν στη βιωσιμότητα, στη διατήρηση των ειδών και της επανεποίκιση τη άγριας φύσης». Και ο Τομ Τσι της At One Ventures, ιδρυτικό μέλος των Google X, του εργαστηρίου καινοτομίας της Alphabet και ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Colossal, είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει επενδύσει και στην Helios Labs, η οποία επιχειρεί να εξαγάγει μέταλλα και οξυγόνο από την επιφάνεια της Σελήνης και του πλανήτη Άρη.