THEPOWERGAME
Εξοικονόμηση χρόνου 72 λεπτών την ημέρα κατά μέσο όρο διασφαλίζει η εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με έρευνα του National Bureau of Economic Research των ΗΠΑ σε 27 χώρες η οποία πραγματοποιήθηκε τη διετία 2021-22. Μετά την πανδημία, η εξ αποστάσεως εργασία καθιερώθηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα, γεγονός που βελτιώνει την προοπτική αποσυμφόρησης της κίνησης και κατ΄ επέκταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Περισσότερο χρόνο από την εξ αποστάσεως εργασία εξοικονομούν οι Κινέζοι με 102 λεπτά την ημέρα, με τους Ιάπωνες και τους Ινδούς να ακολουθούν στην κατάταξη καθώς καταφέρνουν να σώσουν με 100 και 99 λεπτά, αντίστοιχα, από τον χρόνο τους. Οι Σέρβοι με τους Αμερικάνους κερδίζουν τον λιγότερο χρόνο, δηλαδή κατά 51 και 55 λεπτά την ημέρα, αντίστοιχα, εάν δεν κατευθυνθούν στο γραφείο τους. Στα 82 λεπτά προσδιορίζεται το χρονικό όφελος από την εξ αποστάσεως εργασία στη Βραζιλία, ενώ οι Γερμανοί και οι Καναδοί κερδίζουν 65 λεπτά την ημέρα. Για την ολοκλήρωση της έρευνας, την οποία δημοσίευσε το Bloomberg, συνεργάστηκαν οικονομολόγοι από την Ευρώπη, το Μεξικό και τις ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνεται από την έρευνα, οι εργοδότες επωφελούνται πιο πολύ από την εξ αποστάσεως εργασία καθώς οι εργαζόμενοι αφιερώνουν το 40% του χρόνου που εξοικονομούν στην κύρια ή σε δευτερογενή εργασία. Περίπου το ένα τρίτο του χρόνου που κερδίζουν αφιερώνεται σε ψυχαγωγία και το 11% στη φροντίδα κοντινών ανθρώπων. Στην έρευνα, τονίζεται πως όσοι αναγκάζονται να μετακινούνται δυσανασχετούν με την αιφνίδια αλλαγή στις ώρες των δρομολογίων και αυτοί που οδηγούν δεινοπαθούν στις ώρες αιχμής, αναφέρει το Bloomberg.
Πέρσι τον Οκτώβριο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης υπολόγισε πως οι Αμερικανοί επανάκτησαν από την πανδημία περίπου 60 εκατ. ώρες από την προσωπική τους ζωή χάρις στην εξ αποστάσεως εργασίας που τους απάλλαξε τον χρόνο από τις καθημερινές μετακινήσεις.
Ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με την παρουσία στο γραφείο λίγες ημέρες μέσα στην εβδομάδα μπορεί, επίσης, να μειώσει περεταίρω τις ποσότητες χαρτιού. Στις ΗΠΑ, παραδείγματος χάριν, υπολογίζεται πως η αποκλειστική χρήση των ψηφιακών μέσων στην εργασία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των 85 εκατ. τόνων χαρτιού που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο. Με την εξ αποστάσεως εργασία περιορίζεται, παράλληλα, η κατανάλωση ενέργειας στα επαγγελματικά κτίρια.
Βέβαια τα περιβαλλοντικά οφέλη αυτά εξαρτώνται από τη συμπεριφορά κάθε εργαζόμενου διότι μπορεί, λόγου χάριν, να αυξάνει τις μετακινήσεις του σε άλλους προορισμούς. Ενδεχομένως να υπάρξει και αύξηση των ηλεκτρονικών απόβλητων (e-waste) καθώς γίνεται εκτεταμένη χρήση οικιακών συσκευών. Σύμφωνα με το Harvard Business Review, 50 εκατ. τόνοι e-waste συσσωρεύονται κάθε χρόνο, εκ των οποίων μόνον το 20% ανακυκλώνεται επίσημα.