THEPOWERGAME
Με γοργά βήματα προχωρεί η δημιουργία των δικτύων νέας γενιάς στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας. Με προεξάρχοντα τον Όμιλο ΟΤΕ, ο κλάδος προχωρεί στη δημιουργία των νέων δικτύων οπτικών ινών. Παράλληλα, προχωρεί και η δημιουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).
Οι πραγματικοί χρήστες οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home ή FTTH) φτάνουν τις 150.000, ενώ οι εν δυνάμει χρήστες ξεπερνούν το 1,3 εκατομμύριο (FTTH passed). Έτσι, περίπου το 20% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καλύπτεται από δίκτυα οπτικών ινών και τεχνολογίας FTTH.
Παράλληλα, με γοργό ρυθμό προχωρεί η ανάπτυξη των δικτύων 5G στην κινητή. Η πληθυσμιακή κάλυψη στο τέλος του 2022 ξεπερνά το 70% -στον ΟΤΕ φτάνει στο 90%- και αναμένεται να φτάσει στο 90% μέχρι το τέλος του 2023. Απουσιάζουν, ωστόσο, οι κάθετες εφαρμογές που θα αναδείξουν την αξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Εκτιμάται ότι καθώς θα αναπτύσσεται το οικοσύστημα του 5G, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, θα εμφανίζονται οι κάθετες εφαρμογές που υπόσχονται νέα τεχνολογικά άλματα, όπως είναι το «Industry 4.0», οι «μετακινήσεις χωρίς οδηγό» κ.λπ.
Συνολικά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα ξοδέψει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2027, προκειμένου να αναπτύξει τα νέα δίκτυα, αλλά και τις νέες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Εξ αυτών περίπου τα μισά, 3 δισ. ευρώ, θα ξοδέψει ο ΟΤΕ, με την επιδίωξη να φέρει οπτικές ίνες σε 3 εκατ. νοικοκυριά. Ήδη η εταιρεία αναφέρει ότι το 30% του στόχου έχει επιτευχθεί, καθώς οπτικές ίνες ΟΤΕ διέρχονται σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά.
Άλλα 2 δισ. ευρώ επενδύσεις σε οπτικές ίνες, δίκτυα 5G και περιεχόμενο έχει υποσχεθεί η νέα Nova. Η εταιρεία στοχεύει να φέρει οπτικές ίνες σε περισσότερα από 450.000 νοικοκυριά και σύντομα αναμένεται να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της. Από την άλλη πλευρά, η ανταγωνίστριά της Vodafone υπόσχεται να φέρει τα επόμενα τρία χρόνια οπτικές ίνες σε 850.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του τετραετούς επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που λήγει στο τέλος του 2025.
Επίσης φιλόδοξο σχέδιο στις τηλεπικοινωνίες υλοποιεί και η ΔΕΗ. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που στόχο έχει να φέρει οπτικές ίνες σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το επενδυτικό αυτό σχέδιο, ύψους 800 εκατ. ευρώ, διαφοροποιείται απ’ όλα τα υπόλοιπα, καθώς επιχειρεί να φέρει οπτική ίνα στα σπίτια μέσω εναέριου δικτύου (σε ποσοστό 70%), αντί υπογειοποιημένων, όπως το επιχειρούν οι υφιστάμενοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Πολλά από αυτά τα σχέδια θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Από τις πρώτες συμβάσεις δανειοδότησης ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης που ανακοινώθηκαν, αφορούσαν επενδύσεις ανάπτυξης δικτύων FTTH. Οι συμβάσεις υπογράφηκαν από τον ΟΤΕ (187 εκατ. ευρώ) και την EBRD και η δεύτερη από την Hellenic OpenFiber (100 εκατ. ευρώ), που ελέγχεται από τη Nova με δύο συστημικές ελληνικές τράπεζες (Eurobank, ETE). Σε αντίστοιχες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσει σύντομα και η Vodafone.
Επίσης, μια σειρά έργων ή και κρατικών ενισχύσεων που θα υλοποιηθούν, είτε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είτε στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ, θα αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές της χώρας, βγάζοντάς την από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, στο θέμα της διασύνδεσης και των δικτύων.