THEPOWERGAME
Διαγωνισμοί άνω των 600 εκατ. ευρώ που αφορούν στην ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων και ψηφιακών υπηρεσιών στο Δημόσιο προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Πρόκειται για έργα που ξεκινούν από τις ψηφιοποιήσεις εγγράφων και φτάνουν μέχρι την αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων σε υπουργεία και κρατικούς φορείς.
Όπως είπε προ ημερών, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 220 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, έχουν προχωρήσει προγράμματα άνω των 400 εκατ. για ενισχύσεις, καθώς και έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) περί τα 700 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε στο πρόσφατο συνέδριο πως από τις 501 ψηφιακές υπηρεσίες που υπήρχαν στο Δημόσιο το 2019, σήμερα παρέχονται περίπου 1.500. Με τον τριπλασιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές / επαφές των πολιτών με το ελληνικό Δημόσιο αυξήθηκαν από 8,8 εκατομμύρια το 2018 σε ένα δισεκατομμύριο φέτος. «Το διαιρείς με τον πληθυσμό και αποτυπώνει τις ουρές που απέφυγες» είπε ο υπουργός.
Για να προχωρήσει ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, κατά τον υπουργό, τα τελευταία 3,5 χρόνια υπήρξαν δύο παράλληλες πρωτοβουλίες. Πρώτον, να ενισχυθούν οι δυνατότητες του Δημοσίου στην ανάπτυξη έργων και υπηρεσιών κάτι που αποτυπώθηκε στην ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας. Δεύτερον, να σχεδιαστούν σωστά και να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα. «Δεν μπορείς να κάνεις όμως μόνο το ένα, δεν μπορείς να κάνεις μόνο το άλλο. Παντρεύεις τις δυνατότητες αυτές». Το υπουργείο είχε την τύχη να σχεδιάσει τα νέα έργα και υπηρεσίες την περίοδο που αποφασίστηκε η ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ψηφιακές πρωτοβουλίες δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Πιερρακάκης προέβλεψε πως με την ολοκλήρωση των έργων, σε περίπου τρία χρόνια, «θα έχουμε ένα άλλο κράτος στα χέρια μας».
Σημαντικά έργα σχεδιάζονται και στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ενώ προχωρούν και τα επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε στο συνέδριο του ΣΕΠΕ πως «στις Τηλεπικοινωνίες, επίσης, υπάρχει αυτή η διπλή εικόνα που ξέρετε. Στην κινητή τηλεφωνία να είμαστε κάπου 25η στον κόσμο, ενώ στη σταθερή να είμαστε 93η – 94η– 95η. Στην κινητή τηλεφωνία κάναμε την πιο καινοτόμο δημοπρασία φάσματος στην Ευρώπη και μία σίγουρα από τις πιο καινοτόμες στον κόσμο μέσα από τη δημιουργία του «Φαιστός» και το πώς επενδύουμε στο 5G.
Στη σταθερή ξεκινήσαμε από 270 χιλιάδες γραμμές Fiber to the Home στο τέλος του 2019 για να είμαστε σήμερα 1,15 εκατομμύρια, από έναν παρονομαστή 4,8 εκατομμύρια δυνητικών γραμμών που θα καλυφθεί μέχρι το 2027 από τις ιδιωτικές επενδύσεις και από το Ultra Fast Broadband».
Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να στηρίζει επενδύσεις σε τεχνολογικά συστήματα που δύσκολα θα προχωρούσαν χωρίς αυτό, αλλά συνοδεύεται από αυστηρές απαιτήσεις και ορόσημα. Για παράδειγμα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για εννέα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων μεταξύ των οποίων των αρχείων του συστήματος δικαιοσύνης, του συστήματος δημόσιας υγείας, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, απαλλοτριώσεων, των πολεοδομικών υπηρεσιών, του Κτηματολογίου (των Υποθηκοφυλακείων), ναυτιλιακών υποθέσεων, κ.α. Εδώ και μήνες εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα Υποθηκοφυλακεία καθώς έχει επιλεγεί μόνο ένας από τους πέντε αναδόχους του έργου, η Netcompany Intrasoft που αναλαμβάνει το υποέργο 1. Όχι μόνο δεν έχουμε συμβάσεις, αλλά δεν έχουν καν προκηρυχθεί κάποιοι από τους διαγωνισμούς, κάτι που θα γίνει, πάντως, τις επόμενες εβδομάδες.