THEPOWERGAME
Σαφή σημάδια ωριμότητας εκπέμπει το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα, το οποίο μπαίνει πιο συστηματικά πλέον στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Ενδεικτικό αυτής της σταδιακής ωρίμανσης είναι ότι τους πρώτους 10 μήνες του 2022 οι εγχώριες startups προσέλκυσαν επενδύσεις άνω των 380 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο για το σύνολο του 2021, που κυμάνθηκε στα 375 εκατ. ευρώ.
«Τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική αγορά γνώρισε σημαντικές αλλαγές. Τόσο από την πλευρά των startups όσο και των επενδυτών, αρχίζει να παρουσιάζει επίπεδα ωριμότητας συγκρίσιμα με της υπόλοιπης Ευρώπης», σχολιάζει ο Γιώργος Πλατάνας, country director της SeedBlink Greece, της ευρωπαϊκής πλατφόρμας επενδύσεων, που έχει κινητοποιήσει πάνω από 16,8 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές startups την τελευταία τριετία.
Σε ανάλυσή της για το οικοσύστημα των startups τεχνολογίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η SeedBlink διαπιστώνει ότι έπειτα από μια δύσκολη χρονιά το 2020, όταν οι startups της χώρας «σήκωσαν» μόλις 47 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα επανήλθε δυναμικά, με νέο ρεκόρ σε όγκο χρηματοδότησης το 2021. Οι δε συνολικές επενδύσεις του τοπικού οικοσυστήματος τους πρώτους 10 μήνες του 2022 ξεπέρασαν τη συνολική χρηματοδότηση του 2021.
Να σημειωθεί ότι συγκριτικά με τις γειτονικές μας αγορές, η Ελλάδα σήκωσε το 10μηνο του 2022 τα περισσότερα κεφάλαια, με τα αντίστοιχα μεγέθη για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να είναι της τάξης των 246 εκατ. ευρώ και 226 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Βαριές χρηματοδοτήσεις
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, που έγινε σε συνεργασία με τη Horváth & Partners Management Consultants, ο πιο σημαντικός επενδυτικός γύρος το 2022 ήταν αυτός της FlexCar, η οποία κατάφερε να αντλήσει 210 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 91% των συνολικών κεφαλαίων που έλαβαν οι ελληνικές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας το 2022. Σημαντική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ήταν και αυτή προς τη Spotawheel, η οποία ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ.
Όπως εξηγεί ο κ. Πλατάνας, «η ανάδειξη των πρώτων ελληνικών unicorns αποτελεί απόδειξη ότι οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να γίνονται εξωστρεφείς, αφού διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος και κατάφεραν να προετοιμαστούν καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και τους επενδυτές, με τα ελληνικά venture capitals να υποστηρίζουν τις καλύτερες επιδόσεις και τις πιο έξυπνες ιδέες».
Η εικόνα στην ΚΑΕ
Η SeedBlink, η επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, άνοιξε τα γραφεία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2022 και έχει κινητοποιήσει στη χώρα μας κεφάλαια συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ. Την τελευταία τριετία κατάφερε να κινητοποιήσει συνολικά 150 εκατ. ευρώ από κορυφαίους επενδυτές και Venture Capitals (VC) και 58 εκατ. ευρώ από την κοινότητα των επενδυτών της, χρηματοδοτώντας έως και 256 tech startups στην ΚΑΕ.
Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, εξακολουθεί να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές για χρηματοδότηση VC στην Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση να συγκεντρώνεται από Mobility και FinTech startups, ενώ μεγάλη δυναμική εμφανίζουν και οι αειφόρες startups.
«Παρά την ύφεση, τον υψηλό πληθωρισμό και τη μείωση των επενδυτικών γύρων, περισσότερα από 100 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ευρωπαϊκές tech startups, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το ενδιαφέρον παραμένει έντονο για την ΚΑΕ, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της Ευρώπης», τόνισε ο Andrei Dudoiu, πρόεδρος ΔΣ της SeedBlink.
Η πλατφόρμα SeedBlink, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης της εξαγοράς, διαθέτει πλέον περισσότερους από 67.500 επενδυτές από 75 χώρες, στους οποίους περιλαμβάνονται 200 επαγγελματίες επενδυτές, όπως family offices, επενδυτές υψηλής καθαρής θέσης (ultra-high-net worth individuals) και εταιρείες συμβούλων επενδύσεων. Το μέσο εισιτήριο επένδυσης υπολογίζεται στις 5.500 ευρώ, ενώ το 10% των επενδυτών φαίνεται να έχει επενδύσει σε περισσότερες από 10 εταιρείες.