THEPOWERGAME
Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο να αποκτήσουν όλα τα σχολεία σύνδεση οπτικών ινών στο Διαδίκτυο με ταχύτητα 1 Gbps μέχρι το 2025, στην Ελλάδα προωθούμε μετ’ εμποδίων το περίφημο «Σύζευξις ΙΙ», που θα προσφέρει σε περίπου 15.000 σχολικές μονάδες συνδέσεις DSL με ταχύτητες μόλις 50-100 Mbps! Μάλιστα, τα σοβαρά προβλήματα στην εγκατάσταση των υποδομών του «Σύζευξις ΙΙ», που αναμένεται να οδηγήσουν και στην επιβολή ρητρών στους αναδόχους από αρχές του νέου έτους, καθυστερούν τη διασύνδεση των σχολείων, έστω και με τις χαμηλές ταχύτητες. Οι ανάδοχοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως οι υπεύθυνοι των σχολείων φταίνε για τις καθυστερήσεις, γιατί δεν επιτρέπουν στα συνεργεία να εργαστούν εκτός του ωραρίου δασκάλων και καθηγητών.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν αποφασίσει να αφήσουν στην άκρη το «Σύζευξις ΙΙ», που είχε σχεδιαστεί προ σχεδόν 15 ετών και προέβλεπε τη σύνδεση των σχολείων (μία γραμμή στο γραφείο του διευθυντή και μία πρόσθετη γραμμή) με DSL, και να ακολουθήσουν το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια. Με το έργο «Fiber to the School», ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα διασυνδέσουν όλα τα σχολεία με οπτική ίνα που θα προσφέρει ταχύτητα 1 Gbps και θα υπογραφούν μακροχρόνιες συμβάσεις πρόσβασης στη σχετική υποδομή (IRUs). Με ένα δεύτερο έργο θα κατασκευαστούν εντός των περίπου 15.000 σχολικών μονάδων οι απαραίτητες τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Το «Fiber to the School» κρίθηκε απαραίτητο, καθώς είναι αδύνατον να προσδιοριστεί πότε θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του έργου «Σύζευξις ΙΙ». Το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά το ποσοστό υλοποίησης είναι ακόμα κοντά στο 10%! Η ισχυρή κοινοπραξία ΟΤΕ – Space Hellas – Unisystems επικαλείται διάφορους λόγους για τις συνεχείς καθυστερήσεις (κυριότερος είναι οι δυσκολίες συνεργασίας με τις κρατικές υπηρεσίες για την εγκατάσταση των απαραίτητων υποδομών και η έκρηξη κόστους στα υλικά), ενώ και στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) αναζητούν λύσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Αρκετοί στοιχηματίζουν πως το έργο δύσκολα θα ολοκληρωθεί, ενώ, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των σχολείων, λόγω των πολυετών καθυστερήσεων στον σχεδιασμό, στους διαγωνισμούς και στην υλοποίηση, είναι ήδη ξεπερασμένο. Το «Σύζευξις ΙΙ» σχεδιάστηκε την περίοδο 2010-2013 και χρειάστηκαν επτά χρόνια μέχρι να υπογραφούν, τον Ιούλιο του 2019, οι συμβάσεις συνολικού ύψους περί τα 620 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, πέρασε στο σημερινό και σίγουρα πλέον θα απορροφήσει κονδύλια από το επόμενο, αν τελικά προχωρήσει!
Η κοινοπραξία ΟΤΕ – Space Hellas – Unisystems είχε αναλάβει, μέσω πέντε εκτελεστικών συμβάσεων, την εγκατάσταση σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής υποδομής (δίκτυα, πρίζες, συσκευές σταθερής τηλεφωνίας κ.λπ.) σε 30.461 κτίρια που φιλοξενούν υπηρεσίες του Δημοσίου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η εταιρεία Logicom Solutions, μέσω μιας άλλης εκτελεστικής σύμβασης, είχε αναλάβει την εγκατάσταση των δικτύων σε 4.251 φορείς (τμήμα της Αττικής και ολόκληρες οι Κυκλάδες). Το συνολικό κόστος του έργου έφτανε τα 130 εκατ. ευρώ και ήταν μόνο ένα τμήμα του «Σύζευξις ΙΙ» που ήταν σπονδυλωτό έργο, αφού περιλαμβάνει προμήθεια κινητών και σταθερών τηλεφώνων, υπηρεσίες πρόσβασης και υποστήριξης κ.λπ.