THEPOWERGAME
Παράγει η Ελλάδα καινοτόμο ιατρική τεχνολογία, που μπορεί να δώσει στοχευμένες λύσεις σε περίπλοκες προκλήσεις για την ανθρώπινη υγεία; Η ελληνική startup Shuttle Catheters, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου των ευρωπαϊκών βραβείων EIT Health Inno Stars Awards, είναι μια απόδειξη ότι μπορεί.
Η εταιρεία ξεχώρισε ανάμεσα σε 108 νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και προκρίθηκε αρχικά στους 30 finalists του EIT Health Inno Stars Awards, ενός από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα επιτάχυνσης της Ευρώπης. Την περασμένη Πέμπτη το «Τop 10» των πιο καινοτόμων startups παρουσίασαν τα σχέδιά τους, με την ελληνική startup να κόβει το νήμα στον μεγάλο τελικό, κερδίζοντας την πρώτη θέση.
Η Shuttle Catheters, με ιδρυτή τον Μιχάλη Μπουτάρη, έχει δημιουργήσει την καινοτόμο τεχνολογία Ballon Anchoring for Stenosis, η οποία επιτρέπει ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση της σοβαρής αρτηριακής στένωσης. Η τεχνολογία που ανέπτυξε η ελληνική startup απευθύνεται σε εκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως, που πάσχουν από Περιφερική Αρτηριακή Νόσο (PAD), μια χρόνια ασθένεια που αυξάνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Η Shuttle Catheters αναπτύσσει μια καινοτόμο τεχνολογία καθετήρα για να επιτρέψει ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες για τη διέλευση από σοβαρή στένωση αρτηρίας, την απόφραξη αρτηριακών ρήξεων και την πρόληψη επιπλοκών γαστρικής παλινδρόμησης.
Εξοικονόμηση 7,5 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την ομάδα της ελληνικής startup, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εξοικονόμηση 7,5 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, πέρα από τα μειωμένα ποσοστά νοσηρότητας για τους ασθενείς.
Η τεχνολογία της Shuttle Catheters αντιμετωπίζει μια ανικανοποίητη ανάγκη για ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις PAD σε περίπου 30% όλων των περιπτώσεων χρόνιας σοβαρής αρτηριακής στένωσης.
«Η επιχορήγηση και η εκπαίδευση υψηλού επιπέδου που παρέχεται από ειδικούς του EIT Health Inno Stars μας βοήθησαν να προχωρήσουμε στη λύση μας, για να μπούμε στην αγορά πολύ σύντομα. Τα Βραβεία Inno Stars δίνουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη κοινότητα καινοτόμων, επενδυτών, νοσοκομείων και άλλων βασικών ενδιαφερόμενων μερών που σχετίζονται με την επιτυχία του έργου μας», δήλωσε ο Μιχάλης Μπουτάρης, ιδρυτής της Shuttle Catheters.
Η ελληνική startup βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Athroa Investments, μιας εταιρείας micro-holding με έδρα την Αθήνα, η οποία επενδύει σε εγχειρήματα deep-tech σε πρώιμο στάδιο, τα οποία προσφέρουν καινοτόμες λύσεις. Η Athroa επικεντρώνεται σε συνεργασίες με εφευρέτες και ιδρυτές εταιρειών και επενδύει στην πρόσβασή τους στην αγορά. Πρακτικά, έχει στόχο να αναδείξει την Ελλάδα σε τόπο δοκιμαστικής κυκλοφορίας για την ανάδειξη της εμπορικής βιωσιμότητας καινοτόμων προϊόντων.
Ιατρική καινοτομία made in Europe
Η DP Innovation από την Ουγγαρία, με έναν «έξυπνο» νεφελοποιητή μεγέθους τσέπης για χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό EIT Health Inno Stars. Από την πλευρά της, η ιταλική Medicad κατέκτησε την τρίτη θέση με μια ιατρική συσκευή για τη θεραπεία τραυμάτων με επίδεσμο αρνητικής πίεσης.
Οι finalists αντιπροσώπευαν διάφορους τομείς στη βιοτεχνολογία, την ιατρική τεχνολογία και τις επιστήμες της ζωής: από μια συσκευή παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο που στοχεύει στην ιχνηλασιμότητα των σακουλών μετάγγισης αίματος και έναν ψηφιακό ανιχνευτή έλλειψης σιδήρου, έως έναν προηγμένο αντιβακτηριακό επίδεσμο τραυμάτων και μια εξαιρετικά εξατομικευμένη πλατφόρμα διατροφικών συμβουλών.
Στους 10 finalists η Ιταλία εκπροσωπήθηκε από τέσσερις ομάδες, η Ελλάδα από δύο, ενώ από μία εκπροσώπηση είχαν η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχία.