THEPOWERGAME
Το μακρινό 1994 o πλανήτης πλήττονταν από έναν ψηφιακό ιό κάθε ημέρα. Το 2006 η συχνότητα αυτή έγινε ένας ιός κάθε ένα λεπτό, ενώ το 2011 καταγραφόταν ένας ιός κάθε δευτερόλεπτο. Σήμερα συμβαίνουν παγκοσμίως σε καθημερινή βάση 400.000 νέα κρούσματα.
Απέναντι σε αυτήν την κυβερνοκαταιγίδα, ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις, παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, δείχνουν ανοχύρωτες: 1 στα 3 κορυφαία στελέχη εταιρειών με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους στη χώρα μας δηλώνουν ότι δεν ξέρουν το βασικό «αλφάβητο» των κυβερνοεπιθέσεων.
Για την ακρίβεια, 1 στα 3 στελέχη στην Ελλάδα δεν γνωρίζει τι εστί phishing, ransomware και malware, τα βασικά δηλαδή μέσα που χρησιμοποιούν οι χάκερς για να πλήξουν τις επιχειρήσεις, επιφέροντας σημαντικές οικονομικές απώλειες, ακόμη και πτώχευση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα στελέχη στην Ελλάδα, αν και σε μεγάλο βαθμό αναλφάβητα πέριξ του ηλεκτρονικού εγκλήματος, βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ενώ στην Ελλάδα το 1/3 των στελεχών δεν γνωρίζει τι είναι το phishing, τουλάχιστον τα μισά υψηλόβαθμα στελέχη στην Ιταλία έχουν την ίδια άγνοια.
Σύμφωνα με έρευνα της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky, αν και τα στελέχη στην Ελλάδα έχουν έλλειμμα γνώσεων σε βασικά θέματα ψηφιακής ασφάλειας, δεν διακατέχονται από αντίστοιχη άγνοια των κινδύνων του ηλεκτρονικού εγκλήματος, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κατάσταση κυβερνο-vertigo.
Φοβούνται πτώχευση λόγω hacking
Από τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε σε χθεσινή εκδήλωση ο channel manager της Kaspersky για Ελλάδα και Κύπρο, Βασίλης Βλάχος, προκύπτει ότι 4 στις 10 μεγάλες ελληνικές εταιρείες φοβούνται ότι μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και σε πτώχευση εξαιτίας ενός ακραίου περιστατικού ψηφιακής επίθεσης.
Από τα διακόσια, συνολικά, C-Suite στελέχη, που συμμετείχαν στην έρευνα από την Ελλάδα, το 43% δηλώνει πως οι κυβερνοεπιθέσεις αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων (34%), τα ζητήματα συμμόρφωσης και κανονισμών (34%), ανταγωνισμού (31%) και οικονομίας (28%) ακολουθούν.
Μεγάλο είναι το ποσοστό των στελεχών που δηλώνει δυσκολία να κατανοήσει ευρέως χρησιμοποιούμενους όρους κυβερνοασφάλειας, όπως ο όρος «επιθέσεις phising», με πάνω από το ένα τρίτο (34%) να δηλώνει πως ο συγκεκριμένος όρος τού προκαλεί σύγχυση. Εξίσου δυσνόητοι αποδεικνύονται οι όροι «επιθέσεις ransomware» και «malware» για το 30% και το 27%.
Δει δη χρημάτων
Ωστόσο, παρ’ όλο που οι κυβερνοεπιθέσεις ανησυχούν τα στελέχη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη απειλή, σημαντικά είναι τα εμπόδια που συναντούν τα στελέχη στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.
Σχεδόν οι μισοί (47%) υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, αρκετό χρόνο (46%) και επαρκείς πόρους (45,5%) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ψηφιακές απειλές.
Η Ελλάδα και οι από αέρος απειλές
Με τις ψηφιακές επιθέσεις να γίνονται όλο και πιο σύνθετες, οι εταιρείες του κλάδου της κυβερνοασφάλειας σπεύδουν να λανσάρουν λύσεις που καλύπτουν κάθε κίνδυνο, ακόμη και αυτούς από αέρος, που σχετίζονται με τα drones.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Βλάχος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνει ήδη η ελληνική αγορά για το σύστημα anti-dronεs της Kaspersky, που θωρακίζει τον εναέριο χώρο εταιρειών, δημόσιων φορέων, αλλά και ιδιωτών από την ανεξέλεγκτη χρήση των drones για εγκληματικούς σκοπούς, όπως υποκλοπή στοιχείων και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή πετούν περισσότερα από 12 εκατ. drones παγκοσμίως. Η σχετική αγορά αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί κα να εκτοξευτεί στα 43 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του 2025. Η θεσμοθέτηση ανάλογου νομοθετικού πλαισίου το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στη διεύρυνση της συγκεκριμένης αγοράς.