THEPOWERGAME
«Βρεθήκατε χωρίς δουλειά εξαιτίας του Έλον Μασκ; Ελάτε σε εμάς!». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας στους χιλιάδες υπαλλήλους του Twitter που είδαν την πόρτα της εξόδου, μετά από την εξαγορά του δημοφιλούς μέσου από τον δισεκατομμυριούχο.
Οι εταιρείες τεχνολογίας που «λιμοκτονούν» για νέα ταλέντα, προσπαθούν να δελεάσουν το εξειδικευμένο προσωπικό, επικαλούμενοι την περιφρόνηση τους για τις μεθόδους του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Τουλάχιστον 3.700 υπάλληλοι απολύθηκαν και εκατοντάδες άλλοι παραιτήθηκαν ως αποτέλεσμα των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων του νέου CEO, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής των γαλλικών επιχειρήσεων ήταν ο τελευταίος ανώτερος διευθυντής που αποχώρησε.
Πώς οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τις κινήσεις του Μασκ για να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό
Η Κέιτι Μπερκ, chief People Officer στην αμερικανική εταιρεία λογισμικού Hubspot, επέκρινε ανοιχτά τον Έλον Μασκ έπειτα από αναφορές ότι απέλυσε ομάδα εργαζομένων που τον αποδοκίμασαν στα εσωτερικά κανάλια Slack της εταιρείας.
«Ως ηγέτης, η κριτική είναι μέρος της δουλειάς σου», έγραψε σε ανάρτηση στο Linkedin. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η συζήτηση και η διαφωνία σας κάνει καλύτερους και είναι μέρος της διαδικασίας. Εάν θέλετε ένα μέρος όπου μπορείτε να διαφωνείτε (με έναν ευγενικό, σαφή τρόπο φυσικά) με τους ανθρώπους, το HubSpot προσλαμβάνει».
Μέχρι αργά τη Δευτέρα, η ανάρτηση της Μπερκ είχε κερδίσει περισσότερες από 35.000 θετικές αντιδράσεις στο Linkedin.
Και δεν είναι η μόνη, καθώς κι άλλες εταιρείες ακολουθούν παρόμοια προσέγγιση.
Η Αμάντα Ρίτσαρντσον, Διευθύνουσα Σύμβουλος της startup CoderPad, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς τους απολυμένους του Twitter.
Επικαλούμενη την αρχική απαγόρευση της εξ αποστάσεως εργασίας από τον Μασκ, η Ρίτσαρντσον περιέγραψε την εξαγορά του Μασκ ως ένα σόου «τρομερά απογοητευτικό, καταθλιπτικό και αποθαρρυντικό».
«Στο CoderPad, πιστεύουμε ότι οι ικανότητές σας τα λένε όλα. Όχι η τοποθεσία. Ούτε το να εργάζεστε 7 ημέρες την εβδομάδα για 18 ώρες την ημέρα».
Ο Μάικλ Γουίνινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας cloud και λογισμικού Calix, περιέγραψε τα πρόσφατα γεγονότα στο Twitter ως «ανησυχητικά» και υποσχέθηκε στους εξειδικευμένους πρώην υπαλλήλους του Twitter ότι θα απολάμβαναν μια εταιρική κουλτούρα που «ξεκινά από τα μέλη της ομάδας μας» σε παρόμοια ανάρτηση στο Linkedin.
«Η τοξική κουλτούρα κάνει τους ανθρώπους να λένε «Όχι άλλο»», είπε ο Γουίνινγκ στο Reuters.
Έντονη η ζήτηση για ειδικευμένους ψηφιακούς εργαζόμενους
Άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Meta και η Amazon (AMZN.O) έχουν επίσης απολύσει χιλιάδες προσωπικό τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.
Ωστόσο, η δημόσια κριτική στον Μασκ υπογραμμίζει την έντονη ζήτηση σε μέρη του κλάδου για υψηλά ειδικευμένους ψηφιακούς εργαζόμενους.
Μια πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία ανάλυσης Gartner διαπίστωσε ότι τα υψηλά ποσοστά φθοράς και μια πληθώρα προσπαθειών ψηφιοποίησης σε επιχειρήσεις και κυβέρνηση δημιούργησαν μια «υπερανταγωνιστική» αγορά για τεχνικά ταλέντα.
Οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας και οι παραιτήσεις του κοινού στο Twitter έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η εταιρεία αποβάλλει ζωτικό προσωπικό και φόβους ότι η «πλατεία της πόλης» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα.