THEPOWERGAME
Η Gerobo έλαβε τιμητική διάκριση για την καλύτερη καινοτόμα ιδέα με drone τεχνολογίες και εφαρμογές. Συμμετείχε στην κατηγορία «Πρόληψη και Προστασία Δασών», όπου παρουσίασε το όραμα της για τον σημαντικό ρόλο ενός αναβαθμισμένου, καινοτόμου ‘i-Δασάρχη’ με τεχνολογία αιχμής. Σκοπός είναι να έχει στον πλήρη έλεγχο το δάσος του και την κατάσταση του αλλά και να μπορεί να δώσει αξία και προτάσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση του με τα σύγχρονα μέσα που του παρέχονται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με πυρκαγιά, παράνομη υλοτομία, καταπάτηση, σκουπίδια, φυσικές καταστροφές, αλλοίωση χλωρίδας και πανίδας κ.α.
Το Smart Forest αποτελεί τον πρώτο Διαγωνισμό Καινοτομίας αποκλειστικά για τα Δάση. Απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, startups και καινοτόμες επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτύξουν λύσεις που αφορούν στα Δάση και την προστασία τους. Ο πρωτοποριακός αυτός Διαγωνισμός διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την υποστήριξη του Elevate Greece.
Παρουσιάστηκε συγκεκριμένη πρόταση στην κατηγορία με drone τελευταίας τεχνολογίας ευρωπαϊκής κατασκευής, συσκευών controller, sensors, σε συνδυασμό με πλατφόρμα cloud λογισμικού και έγινε αναφορά για κορυφαίες εφαρμογές και δυνατότητες, μεταξύ άλλων, όπως:
- Ετοιμότητα drone για αποστολή σε λιγότερο από 2 λεπτά
- Άνεση με περιμετρική εμβέλεια πτήσης από 110 έως 150 χλμ και με τα πρώτα 50χλμ χωρίς χρήση 4GLTE/5G (απεριόριστα με 4GLTE/5G)
- Πλήρης χαρτογράφηση έως 12 στρέμματα με ακρίβεια 3 εκατοστών ανά pixel
- Δείκτες βλάστησης
- 3D μοντελοποίηση
- Πολυφασματική ή θερμική απεικόνιση
- Ψηφιακή φωτογραμμετρία και ψηφιακό μοντέλο επιφανείας
- Υγεία Φυλλωμάτων
- Αποστολή σημάτων, φωτο και βίντεο σε πραγματικό χρόνο σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Φορείς
- Αποστολή μικρο-αντικειμένων
- Αυτόνομες ή προγραμματισμένες πτήσεις
- Άνεση πτήσης σε βροχές και χιόνια
Σημειώνεται ότι πρόταση της Gerobo έγινε για συμβολή στην ενίσχυση Εθνικής Δασικής Ψηφιακής βάσης δεδομένων.
Μέσω της διάκρισης η Gerobo έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει απευθείας στο “GreenTech Challenge by ESU NTUA”, ένα εθνικό πρόγραμμα καινοτομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας, Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ενώ παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι των δασολογικών τμημάτων ΑΠΘ κ. Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος και ΔΠΘ κ. Γιώργος Τσαντόπουλος, ο διευθυντής του τμήματος Δασικών Ερευνών Θωμάς Παπαχρήστου, Καθηγητές από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Ερευνητές, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, πλήθος φοιτητών, καθώς και σημαντικά στελέχη των δασικών υπηρεσιών της Βορείου Ελλάδας. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμεία, ΕΚΕΤΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, FORTH και Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Κριτική Επιτροπή Τελικού
- Βαγγέλης Γκουντούφας, Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ
- Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, ΥΠΕΝ
- Χρήστος Νικολούδης, Ceo Και Founder, Mantis Business Innovation
- Αθηνά Πολίνα Ντόβα, CO-Founder και COO, Owiwi
- Άγης Παπαδόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΥΑΘ
- Αντώνης Πολίτης, Senior Business Development Manager, EIT RawMaterials
- Αναστάσιος Τόσιος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ