THEPOWERGAME
Από τον καναπέ του σπιτιού τους ή από την άνεση του γραφείου τους προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους το mobile και το internet banking. Για την ακρίβεια, 8 στους 10 Έλληνες κάνουν σήμερα χρήση μιας εφαρμογής mobile ή internet banking.
Εξ αυτών, το 10% χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο application πολλές φορές μέσα στη διάρκεια της ημέρας, ένας στους τέσσερις (το 24%) απαντά ότι κάνει χρήση μια φορά ημερησίως, ενώ το 30% απαντά τουλάχιστον ότι χρησιμοποιεί mobile ή internet banking μία φορά την εβδομάδα.
Όπως προκύπτει από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, αν και οι Ευρωπαίοι έχουν εισέλθει για τα καλά στην εποχή του mobile banking, η συχνότητα χρήσης ψηφιακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών. Σε όλα τα κράτη μέλη, η πλειονότητα των πολιτών χρησιμοποιεί μια εφαρμογή internet ή mobile banking, για να κάνει online επαλήθευση της ταυτότητάς του ή να ελέγξει το υπόλοιπό του λογαριασμού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (ή πιο συχνά).
Οι πιο συχνοί χρήστες αυτού του τύπου εφαρμογής βρίσκονται στη Σουηδία, όπου το 21% των πολιτών χρησιμοποιεί μια εφαρμογή mobile ή internet banking πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Οι πολίτες στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία είναι, πάντως, οι λιγότερο συχνοί χρήστες μιας εφαρμογής mobile banking για τον έλεγχο ταυτότητας ή τον έλεγχο του υπολοίπου.
Στην Ελλάδα, όπως στις άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ένας μεγαλύτερος αριθμός απαντά ότι χρησιμοποιεί μια εφαρμογή mobile ή internet banking μία φορά το μήνα (μεταξύ 10% και 19%) ή ότι δεν χρησιμοποιούν καθόλου αυτόν τον τύπο εφαρμογής (μεταξύ 11% και 18%).
Εμπιστεύονται τo online banking οι Έλληνες
Η Ελλάδα συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στις online τραπεζικές υπηρεσίες, με τους Έλληνες να κάνουν χρήση τουλάχιστον μιας εφαρμογής internet ή mobile banking, για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους και να ελέγξουν το υπόλοιπο του λογαριασμού, καθώς και μιας εφαρμογής, για να πληρώνουν σε φυσικά καταστήματα ή στο Διαδίκτυο.
Το 86% των Ευρωπαίων -κατά μέσο όρο- απαντά ότι αισθάνεται σιγουριά στη διαχείριση των προσωπικών του οικονομικών online, ενώ το 73% νιώθει ασφάλεια για τις τραπεζικές συναλλαγές στο Διαδίκτυο. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι ελαφρώς χαμηλότερα και κυμαίνονται στο 77% και 64%, αντίστοιχα. Τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών στην Ευρώπη έχουν οι Σουηδοί με 94%.
Τα ίδια στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα το 86% των Ευρωπαίων βρίσκει εύκολο να κάνει ανάληψη μετρητών στην περιοχή όπου ζει, αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν σημαντικά σε ολόκληρη την ΕΕ. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο και φτάνει στο 89%.
Τι λένε οι Έλληνες για το ψηφιακό ευρώ
Στο μεταξύ, σήμερα μόνο ένας στους τρεις Ευρωπαίους (το 33%) απαντά ότι έχει μια σχετική γνώση για τις συζητήσεις περί της πιθανής εισαγωγής του ψηφιακού ευρώ. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 43%: πρακτικά σχεδόν οι μισοί Έλληνες έχουν μια κάποια γνώση πάνω στο ψηφιακό ευρώ.
Αν και οι περισσότεροι παραδέχονται ότι δεν είναι απολύτως σαφές τι σημαίνουν αυτές οι συζητήσεις, περίπου έξι στους δέκα Ευρωπαίους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα.