THEPOWERGAME
Τον Ιανουάριο του 2020 ο Δημήτρης Στυλιάδης πωλούσε την Aporeto, τη startup εταιρεία, που ο ίδιος είχε συν-ιδρύσει το 2015 στον παγκόσμιο κολοσσό κυβερνοασφάλειας, την Palo Alto Networks. Η εταιρεία με το ελληνικό όνομα Αporeto (απόρρητο), έδρα το Σαν Φρανσίσκο και αντικείμενο την ασφάλεια του cloud, έφερε τον Δημήτρη Στυλιάδη, με μακρά προϋπηρεσία σε εταιρείες όπως οι Alcatel-Lucent και Nuage Networks, στο δυναμικό της Palo Alto Networks.
Στον έναν χρόνο, που εργάστηκε στον αμερικανικό όμιλο, o Δημήτρης Στυλιάδης γνώρισε τον επίσης serial entrepreneur Varun Badhwar, ο οποίος κατείχε θέση ευθύνης στον αμερικανικό όμιλο κυβερνοασφάλειας, έχοντας πουλήσει και αυτός τη startup του, τη RedLock, η οποία επίσης είχε ως αντικείμενο την ασφάλεια του cloud, στην Palo Alto Networks.
Οι δυο τους, με κοινές καταβολές και κοινά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, κοιτώντας προς το μέλλον, έθεσαν τότε τις βάσεις για μια εξαιρετικά καινοτόμα εταιρεία, την Endor Labs. Η Endor Labs δραστηριοποιείται σε ένα αντικείμενο τεχνολογικής αιχμής, την ασφάλεια λογισμικού ανοιχτού κώδικα, και σε λιγότερο από έναν χρόνο από την ίδρυσή της, έχει καταφέρει να κάνει τόσο θόρυβο, ώστε να προσελκύσει την έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης των Αμερικανών επενδυτών, σηκώνοντας 25 εκατ. δολ.
Στον γύρο χρηματοδότησης συμμετέχουν ονόματα όπως αυτά της Lightspeed Venture Partners, της Dell Technologies Capital, της Sierra Ventures. Στους χρηματοδότες της Endor Labs περιλαμβάνονται επίσης 30 ιδιώτες άγγελοι επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους ο CEO της Palo Alto Networks, Nikesh Arora, αλλά και κορυφαία στελέχη της tech σκηνής των ΗΠΑ.
Ασφάλεια λογισμικού ανοιχτού κώδικα
Η δεξαμενή των 25 εκατ. δολ. θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας με το ελληνικό DNA, η οποία απασχολεί πάνω από 30 μηχανικούς με εμπειρία σε εταιρείες όπως οι Uber, Meta, Amazon και Microsoft, ενώ θα στηρίξει τα επεκτεινόμενα πλάνα της στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης.
Σήμερα, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός εταιρειών, οργανισμών και κυβερνήσεων ανά τον κόσμο χρησιμοποιεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ο οποίος προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων για τους προγραμματιστές και τους χρήστες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα έχει και σημαντικά μειονεκτήματα, όπως χαμηλή ορατότητα σχετικά με το εάν ο κώδικας μπορεί να εμπεριέχει τρωτά σημεία σε επίπεδο ασφάλειας.
Αυτά τα τρωτά σημεία αναλαμβάνει να εντοπίσει με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο η Endor Labs, λύνοντας τα χέρια των προγραμματιστών και απαλλάσσοντάς τους από πολύωρες και αμφιβόλου αποτελέσματος διεργασίες για τη θωράκιση της ασφάλειας του λογισμικού ανοιχτού κώδικα.
«Υπάρχει ένας μύθος στην επιχειρηματικότητα που λέει ότι πρέπει να κάνεις πρώτος κάτι. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες επιτυχημένες εταιρείες δεν ήταν οι πρώτες που έλυσαν ένα πρόβλημα. Ήταν εκείνες που το έλυσαν με έναν διαφορετικό τρόπο που έκανε τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη» σχολιάζει σε ανάρτησή του ο CEO της Endor Labs, Varun Badhwar.
«Έχουμε ξεκινήσει ένα ταξίδι για να κατανοήσουμε τη δομή του λογισμικού βαθύτερα από τις τεχνικές που βασίζονται σε μεταδεδομένα. Για τον λόγο αυτό έχουμε συγκεντρώσει μια πραγματικά μοναδική ομάδα, με δεξιότητες σε μεγάλης κλίμακας κατανεμημένα συστήματα, στατική και δυναμική ανάλυση κώδικα, μηχανική μάθηση και ανάλυση» αναφέρει ο κ. Στυλιάδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn, αναφερόμενος στην Endor Labs.