THEPOWERGAME
Στις αλλαγές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και στα εργαλεία και τις πρακτικές για την ψηφιοποίησή τους, αναφέρθηκαν χθες, ανώτερα στελέχη τεχνολογικών εταιρειών που συμμετείχαν σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στη Βιομηχανία και Νέες Τεχνολογίες».
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΣΒΕ Γιάννης Σταύρου υποστήριξε πως ο σύνδεσμος «έχει το θέμα της ψηφιοποίησης στις πρώτες προτεραιότητες της ατζέντας του», καθώς και ότι η πολιτεία για πρώτη φορά έχει συνεκτική στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτό είναι μια καινοτομία. Επισήμανε επίσης ότι τα 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ίσως δεν είναι ικανά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν.
Στην εισαγωγική τοποθέτηση ο κ. Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ – HELEXPO AE και Πρόεδρος Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης ΑΕ ανέφερε ότι ο ΣΒΕ από την αρχή της λειτουργίας του έδωσε μεγάλη σημασία στις νέες τεχνολογίες. Επισήμανε επίσης ότι ο κλάδος των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα είναι παραγωγικός και πρέπει να τον εμπιστευτούμε καθώς μπορεί να γίνει στρατηγικός για την Ελλάδα. «Δεν είναι ένας κλάδος με κάθετα χαρακτηριστικά, αφορά οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις».
Ο Γιώργος Νώλης, Chief Executive Officer της Lancom Ltd ανέφερε «Ένα πράγμα είναι δεδομένο, ότι τα δεδομένα των επιχειρήσεων στις μέρες μας έχουν τεράστια αξία. Πλέον υπάρχουν τράπεζες δεδομένων και η Lancom είναι η μεγαλύτερη τράπεζα δεδομένων στη χώρα.» Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία σε Data Centers. «Είμαστε οι μόνοι που έχουμε τρία data centers στην χώρα και ήδη κατασκευάζουμε και τέταρτο στην Κρήτη το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2024.»
Ο Δρ. Δημήτριος Λύρας, Principal Data Scientist – Global Center of Excellence – Business Technology Platform (BTP) SAP, εξήγησε μεταξύ άλλως πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την BTP για να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα επιχειρηματικά ερωτήματα όπως πχ για την αυτοματοποίηση χειρωνακτικών διαδικασιών αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα τους. «Με αυτόματο τρόπο χρησιμοποιώντας τεχνικές οπτικής αναγνώρισης, μπορεί κάποιος να εξάγει τις πληροφορίες ενός τιμολογίου» γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων όπως εξήγησε. «Για εμάς τα δεδομένα είναι κρίσιμα γιατί από τα δεδομένα μπορούμε να εκμαιεύσουμε αξία».
Ο Κωνσταντίνος Παζάλος, Director, Customer Success & Advanced Analytics, Witside ανέφερε «για να μιλάμε για μεγιστοποίηση αξίας πρέπει να μπορούμε να την μετρήσουμε». Εξήγησε πώς η εταιρεία βοήθησε την ΚΡΙ ΚΡΙ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του προγραμματισμού ζήτησης, με μοντέλα πρόβλεψης ζήτησης. «Έχουν αναφέρει μέχρι τώρα μια βελτίωση της ακρίβειας κατά 10%, είναι πολύ σημαντικό το νούμερο.» Ανέφερε επίσης ότι κατά την διαδικασία αυτή εκπαιδεύονται όλοι σε έναν νέο τρόπο δουλειάς. «Βλέπουμε κάθε μέρα σταδιακή αλλαγή στην κουλτούρα».
Ο Σταύρος Μένεγος, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης Entersoft και Microsoft Regional Director N/A Ευρώπης ανέφερε ότι ο κλάδος της αποθήκευσης και των μεταφορών αλλάζει σε μεγάλο βαθμό λόγω της τεχνολογίας όπως εξήγησε. Τόνισε επίσης ότι και η τεχνολογία αλλάζει ως προς την μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχουν τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης που μας δίνουν την δυνατότητα να αξιολογήσουμε την ποιότητα και την δυναμική που έχουν τα δεδομένα μας, εξήγησε. «Αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε πιο έξυπνα συστήματα για να κάνουμε έξυπνα συστήματα». Συνέχισε λέγοντας «Σαν Εntersoft ενσωματώνουμε την τεχνολογία κυρίως στα προϊόντα μας και αμέσως μετά στις λύσεις μας και τους πελάτες μας».
Ο Γιώργος Πετράκης, Managing Director της Automation System Hellas, ανέφερε «Η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να γίνει και σε μικρότερες εταιρείες, μην την φοβόμαστε». Παρουσίασε βήμα προς βήμα το case study ενός “έξυπνου” τυροκομείου που ανέλαβε η εταιρεία. Ο αυτοματισμός της παραγωγής είχε άμεσο αποτέλεσμα στη σταθεροποίηση της ποιότητας σε υψηλά επίπεδα καθώς και την ασφάλεια και υγιεινή των χειριστών και του τελικού προϊόντος. Ανέδειξε την σημασία που έχει ο πλήρης αυτοματοποιημένος εξοπλισμός για να έχεις δεδομένα από την παραγωγή ώστε να τα αξιοποιείς.
Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Εμπορικός Διευθυντής, Softweb Adaptive I.T. Solutions I.K.E. αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό με σύγχρονα εργαλεία εξήγησε ότι οι εταιρείες ζητούν πλέον από μια web πλατφόρμα ή μια mobile εφαρμογή να ενσωματώνονται σύγχρονες τεχνολογίες. «Κατακλυζόμαστε από πολλά κανάλια πληροφορίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού προκαλείται και ψηφιακός μετασχηματισμός μέσα στην εταιρείες.»
Η Νικολέτα Τσιρέλα, Σύμβουλος Εφαρμογών, Logismos ΑΕ Συστήματα Πληροφορικής μίλησε για την «Ανάλυση κερδοφορίας ανά πελάτη και είδος και παρουσίασε την μελέτη περίπτωσης της ΜΕΒΓΑΛ. «Είναι κρίσιμη η δυνατότητα ιχνηλάτησης ενός υλικού τόσο ως προς το τελικό προϊόν για το οποίο αναλώθηκε όσο και ως προς τον προμηθευτή από τον οποίο προήλθε.» Συνέχισε εξηγώντας ότι με το προηγούμενο σύστημα η ΜΕΒΓΑΛ κατά την διάρκεια μιας επιθεώρησης χρειάστηκε 4 ώρες να φέρει σε πέρας πολύ επιτυχημένα μια άσκηση ιχνηλασιμότητας. Σήμερα, αυτό επιτυγχάνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Η Λυδία Αναστασιάδου, Sales Manager, Prodyna SE εξήγησε πως η Prodyna βοήθησε πελάτη της να καινοτομήσει και να αναπτύξει ταχύτερα τα προϊόντων του. «Ήδη δημιουργείται σημαντική προστιθέμενη αξία μέσω της απλοποιημένης πρόσβασης σε σημαντικές πληροφορίες και της αύξησης της παραγωγικότητας». Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι οι στρατηγικές επενδύσεις στην ψηφιοποίηση μπορούν να αποδώσουν μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τόνισε την σημασία που έχει η πρόβλεψη ρίσκου ειδικά την περίοδο του covid-19 . Τέλος ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο η εταιρεία θα επεκταθεί στην Αθήνα αλλά και σε Ιωάννινα και Ηράκλειο από το 2023.