THEPOWERGAME
Ρόλο-κλειδί στα πλάνα ελληνικών και διεθνών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην αγορά της αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων, αποκτά σταδιακά η Κρήτη. Ως μαγνήτης για επενδύσεις σε data centers λειτουργεί για τους παίκτες της αγοράς αφενός η γεωγραφική θέση του νησιού και αφετέρου το γεγονός ότι η Κρήτη εξελίσσεται σε κόμβο διέλευσης υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών, που υλοποιούνται στη ΝΑ Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας δύο κορυφαίοι όμιλοι, ο αμερικανικός κολοσσός Digital Realty, που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει θέσει υπό την ομπρέλα του τη Lamda Helix, αλλά και η ελληνική Lancom Ltd, γνωστοποίησαν πλάνα για την εγκατάσταση data centers στο νησί.
Το data center της Digital Realty στο Ηράκλειο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, αναδιανέμοντας δεδομένα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια.
Έρχεται δε να «κουμπώσει» με την ευρύτερη στρατηγική της Digital Realty στη Μεσόγειο, καθώς η αμερικανική εταιρεία εκτός από τους οργανωμένους κόμβους που διαθέτει σε Μασσαλία και Αθήνα, έχει υπό ανάπτυξη αντίστοιχους σε Βαρκελώνη και Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική Lancom, από τη Θεσσαλονίκη, που επίσης αναπτύσσει έντονη επενδυτική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, επίσης δρομολογεί την εγκατάσταση data center στην Κρήτη, βάζοντας το νησί στα επιχειρηματικά της σχέδια, δεδομένης του μείζονα ρόλου που παίζει στον «χάρτη» των υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών που έρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Συνωστισμός καλωδίων
Στις επενδυτικές κινήσεις που γίνονται, αυτή την περίοδο, στη σκακιέρα της συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο, η Κρήτη δείχνει να αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο. Μεταξύ άλλων, κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Google και η Sparkle, υλοποιεί το σύστημα καλωδίων ‘Blue και Raman’, το οποίο θα φέρνει κίνηση από τη Μέση Ανατολή και την Ασία στην Ευρώπη και θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή των Χανίων.
Από την πλευρά της η Grid Telecom κατασκευάζει νέο καλωδιακό σταθμό προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. Ο σταθμός θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών, που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα «κύκλωμα» μεταξύ Ελλάδας, Βαλκανίων Ευρώπης και Ασίας.
Πέρα από τα επενδυτικά πλάνα, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και φέρνουν την Κρήτη στο επίκεντρο ενός …υποθαλάσσιου συνωστισμού καλωδιακών συνδέσεων, πληροφορίες θέλουν αυτή την κινητικότητα να έχει και συνέχεια. Οι εν λόγω πληροφορίες δεν αποκλείουν και άλλα καλώδια, όπως το 2A Africa που υλοποιεί η Meta (Facebook) αλλά και το India Europe Express (ΙΕΧ) να προσεγγίζουν στο νησί της Κρήτης.
Επενδυτική κινητικότητα
Η επένδυση που ανακοίνωσε χθες η Digital Realty αφορά στην εγκατάσταση ενός νέου data center στο Ηράκλειο, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί. Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 θα υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ.
Η Digital Realty, που λειτουργεί ήδη δύο data center στην Αθήνα και έχει άλλα δυο υπό ανάπτυξη, θεωρεί ότι το νέο κέντρο δεδομένων στην Κρήτη θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.
«Η εγκατάσταση στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες μας να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας» ανέφερε σχετικά η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Από την πλευρά της η ελληνική Lancom από τη Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία το δικό της data center στην Κρήτη εντός του 2024, επενδύοντας στον ρόλο του νησιού ως νότια τηλεπικοινωνιακή πύλη της χώρας. Το Balkan Center της Κρήτης ανήκει επίσης στην κατηγορία Tier III carrier neutral.
Η εταιρεία, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της διαδρομή το 2009 έχει ήδη τρία data centers, δύο σε Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, έχοντας επενδύσει 20 εκατ. ευρώ, με στόχο να εξελίξει την Ελλάδα σε σημαντικό κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων, με την επένδυση-ορόσημο να είναι αυτή για το Balkan Gate Thessaloniki, το πιο σύγχρονο data center στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα πιο εξελιγμένα στη ΝΑ Ευρώπη.