THEPOWERGAME
Πριν από μερικούς μήνες, η κορυφαία εταιρεία παροχής συμβουλών real estate Cushman & Wakefield τοποθετούσε την Ελλάδα μεταξύ των 10 πλέον υποσχόμενων αγορών παγκοσμίως για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων.
Στους μήνες που μεσολάβησαν η Ελλάδα δικαίωσε τον τίτλο του ανερχόμενου προορισμού για την ανάπτυξη υποδομών data centers: έγινε θέρετρο ενός επενδυτικού ντόμινο της crème de la crème των πολυεθνικών κολοσσών τεχνολογίας, που είδαν εύφορο το έδαφος της ελληνικής αγοράς για την ανάπτυξη σχετικών υποδομών.
Πλέον, μετά από τις αμερικανικές πολυεθνικές Digital Realty (μέσω της Lamda Hellix), Microsoft, Google και Amazon (AWS), είσοδο στην ελληνική αγορά με εγκατάσταση data centers στην Αττική διεκδικεί ο αμερικανικός κολοσσός Equinix. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς κέντρων δεδομένων έρχεται να επιβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ανερχόμενης περιφερειακής δύναμης του data economy.
Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν την αμερικανική Equinix, μία από τις υπερδυνάμεις στον χώρο των κέντρων δεδομένων, να μεθοδεύει την είσοδό της στην ελληνική αγορά, αναζητώντας χώρους στην Αττική για την εγκατάσταση data center.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι πρόκειται για ένα ώριμο πλάνο, που προετοιμάζεται εδώ και μήνες και πλέον ο αμερικανικός κολοσσός φέρεται να αναζητά χώρους για την εγκατάσταση data center στην Αττική και μάλιστα ίσως και μεγαλύτερης χωρητικότητας από αυτά που έχουν ήδη στα σκαριά οι ομοεθνείς αμερικανικές εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση το μπαράζ των επενδύσεων έρχεται να οικοδομήσει περαιτέρω το προφίλ που χτίζει η Ελλάδα ως η πύλη διασύνδεσης της Μέσης Ανατολής και Αφρικής με την Ευρώπη.
Ποια είναι η Equinix
Η Equinix ιδρύθηκε το 1998, με έδρα τη Silicon Valley στην Καλιφόρνια είναι εισηγμένη στον Nasdaq, μετρά περισσότερους από 10.000 πελάτες παγκοσμίως και απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόμενους. Διαχειρίζεται κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ, στις Βόρεια και Λατινική Αμερική, στον Καναδά, αλλά και σε Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα και Σιγκαπούρη. Στην ευρύτερη…γειτονιά μας διαχειρίζεται υποδομές κέντρων δεδομένων σε Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, αλλά και στην Αφρική.
«Πριν από λίγα χρόνια θα ήταν μη αναμενόμενο να υπάρχει τέτοια ομοβροντία τεχνολογικών επενδύσεων στη χώρα. Από την Ελλάδα έλλειπε το αποτύπωμα μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών. Πλέον έχουμε μια ευεργετική συναστρία. Αν κοίταζε κάνεις τη συνδεσιμότητα της Ελλάδας πριν από χρόνια ήταν γυμνή σε σχέση με αγορές όπως η Μασσαλία. Τώρα η εικόνα αυτή έχει αλλάξει» σχολίασε από το βήμα της έκθεσης Beyond o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης σχετικά με την εντεινόμενη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Ψήφος από την Google
Οι πληροφορίες για την είσοδο της Equinix στην ελληνική αγορά έρχονται λίγες ημέρες μετά από τις ίδιες πληροφορίες που θέλουν την Google να βαθαίνει την επενδυτική της παρουσία στην Ελλάδα και να δρομολογεί εκτός από το Google Cloud και την εγκατάσταση τριών data centers στη χώρα μας.
Το mega project της Google, το οποίο πληροφορίες θέλουν να είναι ανάλογου ύψους με αυτό που «τρέχει» η Microsoft για τη δημιουργία συμπλέγματος τριών data centers στη χώρα μας, θα «τρέξει» με διαδικασίες εξπρές, με στόχο να είναι λειτουργικό εντός της προσεχούς διετίας. Ο αμερικανικός κολοσσός φέρεται ήδη να ιχνηλατεί το ελληνικό έδαφος, ώστε να εντοπίσει τις περιοχές, που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των τριών data centers, οι οποίες βρίσκονται πιθανότατα στην Αττική.
Η μεγάλη επένδυση για τα data centers υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία που αποδίδει ο αμερικανικός κολοσσός στην ελληνική αγορά, την οποία τοποθετεί ψηλά στη λίστα των επενδυτικών του προτεραιοτήτων.
«Υπάρχει μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική στον χώρο των data centers στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και λαμβάνουμε την ψήφο εμπιστοσύνης και την αναγνώριση των τεχνολογικών μας δυνατότητων» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, σχολιάζοντας τη δυναμική της Ελλάδας να εξελιχθεί σε πόλο έλξης μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων σε κέντρα υποδομών.
Προχωρά η Microsoft
Τον επενδυτικό του σχεδιασμό για την Ελλάδα εξελίσσει ο έτερος αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός, η Microsoft. Το φιλόδοξο πλάνο της εγκατάστασης των τριών data centers στην Αττική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων να εισέρχεται στην τελική ευθεία.
Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών τοποθετείται το 2023, καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Το σύμπλεγμα των data centers σε Κορωπί και Σπάτα, επένδυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό σε βάθος δύο-τριών ετών.
Στη διάρκεια εκδήλωσης για τα 30 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα, ο γενικός διευθυντής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος έκανε λόγο για ένα εμβληματικής σημασίας έργο, ενώ χαρακτήρισε την επένδυση «έργο εμπιστοσύνης» της μητρικής στο δυναμικό της εν Ελλάδι θυγατρικής της και στις προοπτικές της Ελλάδας.
19 χρόνια παρουσίας
Στον ρόλο της Ελλάδας, ως ισχυρού περιφερειακού interconnection hub, επενδύει και η Digital Realty. Η αμερικανική εταιρεία, μέσω της εξαγορασθείσας ελληνικής Lamda Hellix, έχει ήδη στα «σκαριά» ένα data center και δρομολογεί την εγκατάσταση ενός ακόμη στην Αττική, πέραν των δύο που ήδη λειτουργεί.
Το Athens-3 (ATH3), όπως θα ονομάζεται το νέο κέντρο δεδομένων, θα είναι το τρίτο, υπερσύγχρονο data center της Lamda Hellix, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί και έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Athens-1 και Athens-2 (ATH1 & ATH2).
Η πρώτη φάση του θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ η Lamda Hellix βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων και για το Athens-4, ίδιας δυναμικότητας με το 3, ενώ η εταιρεία μελετά τον σχεδιασμό και την κατασκευή και επιπλέον υποδομών σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Η συνολική επένδυση της εταιρείας εκτιμάται στα 400 εκατ.ευρώ, με το οικονομικό της αποτύπωμα σε βάθος δεκαετίας να ξεπερνά το 1,1 δισ.ευρώ.
Τα πλάνα της Amazon
Πλάνα για υποδομές data centers στην Ελλάδα έχει και η Αmazon Web Services (AWS), η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την ένταξη της Αθήνας στις Τοπικές Ζώνες της. Ο αμερικανικός κολοσσός δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει επένδυση πέριξ της αγοράς των κέντρων δεδομένων, αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα το κάνει αυτόνομα ή σε στρατηγική συνεργασία με κάποιον άλλο παίκτη της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα η AWS ανακοινώνει τα πλάνα της για δημιουργία υποδομών στη Νάξο με την επίσημη παρουσίαση του Smart Island. Το σχέδιο αφορά την υλοποίηση έξυπνων υποδομών στο νησί για την υποστήριξη σειράς εφαρμογών, όπως, τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης κ.λπ., σε συνεργασία με 20 και πλέον καταξιωμένες, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Mε ελληνική υπογραφή
Εξαιρετικά κινητική στην αγορά των υποδομών data centers αποδεικνύεται μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, η Lancom, η οποία με επενδύσεις άνω των 20 εκατ.ευρώ, οι οποίες έχουν πολλαπλάσιο οικονομικό αποτύπωμα επιχειρεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη στο ισχυρό data hub της ΝΑ Ευρώπης.
Η εταιρεία, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της διαδρομή το 2009 και έχει ήδη τρία data centers, δύο σε Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, δρομολογεί ήδη την εγκατάσταση κέντρου δεδομένων στην Κρήτη. Η επένδυση-ορόσημο της εταιρείας είναι το Balkan Gate Thessaloniki στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το πιο σύγχρονο data center στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα πιο εξελιγμένα στη ΝΑ Ευρώπη.
Το νέο data center της Lancom ενεργοποιήθηκε στις αρχές του έτους, ενώ εντός του 2024, η εταιρεία θα θέσει σε λειτουργία νέο Κέντρο Δεδομένων στην Κρήτη. Μάλιστα, ο επενδυτικός κύκλος της εταιρείας διευρύνεται και δεν έχει κλείσει με τα δύο νέα data center, αλλά έπεται και επενδυτική συνέχεια, καθώς η εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων επενδύσεων σε data centers ανά την Ελλάδα, ενώ έχει και διεθνή σχέδια για τα «κοντινά Βαλκάνια».
Η εταιρεία, που σημειωτέον διαθέτει ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο οπτικών ινών 60 χλμ. στη Θεσσαλονίκη και 330 χλμ. στην Αθήνα, έχει συζητήσεις με περισσότερους από 30 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις υποδομές του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, για να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της ελληνικής αγοράς.