THEPOWERGAME
Μια «βεντάλια» επενδυτικών δράσεων, με επίκεντρο την καινοτομία, ξεδιπλώνει για την Ελλάδα o αμερικανικός όμιλος Cisco. Με επίκεντρο το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S), που δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη προ διετίας, έχοντας επενδύσει ήδη 2,5 εκατ.ευρώ, η εταιρεία ρίχνει «γέφυρες» καινοτομίας πανελλαδικά.
Αφενός διευρύνει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, με την επένδυση στο DT&S να φτάνει έως το 2025 τα 10 εκατ.ευρώ. Αφετέρου, εγκαινιάζει τον Νοέμβριο το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο, σε συνεργασία με την ONEX, το οποίο θα είναι διασυνδεμένο με εκείνο της Θεσσαλονίκης.
Τα φιλόδοξα σχέδια της Cisco για το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας περιλαμβάνουν, όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του DT&S της Θεσσαλονίκης, κ. Λαμπρογεώργος, τη δημιουργία νησίδων καινοτομίας σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Πρακτικά, όπως εξήγησε χθες ο ίδιος στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου της Cisco στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Beyond, η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει «DT&S corners» σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ήδη έχει γίνει αποδεκτής σχετικού ενδιαφέροντος από τις δημοτικές Αρχές σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Πρέβεζα, ώστε να φιλοξενήσουν DT&S corners.
Κάνοντας τον απολογισμό των δύο ετών λειτουργίας του DT&S της Θεσσαλονίκης, ο κ. Λαμπρογεώργος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον 200 άτομα έχουν εκπαιδευτεί δωρεάν σε ψηφιακές δεξιότητας στο πλαίσιο προγραμμάτων κατάρτισης συνολικής διάρκειας άνω των 1.200 ωρών.
Φυτώριο καινοτομίας
Το Κέντρο Καινοτομίας έχει λειτουργήσει ως φυτώριο καινοτομίας, τρέχοντας 15 έργα με νεοφυείς εταιρείες, spin-offs, αλλά και με δήμους και φορείς της χώρας. Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, έχει δημιουργήσει μια καινοτόμο λύση για την ασφαλή εκκένωση χώρων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σεισμοί, πυρκαγιές κλπ).
Εντυπωσιακή είναι και η δράση για την τοποθέτηση αισθητήρων σε κάδους για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αποκομιδής των αποτσίγαρων για ανακύκλωση σε συνεργασία με την Cigaret Cycle. Ο ‘έξυπνος’ κάδος συλλογής αποτσίγαρων διαθέτει αισθητήρα πλήρωσης που μέσω του δικτύου LoRaWan αποστέλλει στοιχεία σε ένα κεντρικό πρόγραμμα διαχείρισης για την ποσότητα αποτσίγαρων που συλλέγονται, ώστε να βελτιστοποιηθεί η συχνότητα αποκομιδής τους και να αποφεύγεται η τυχόν υπερκάλυψη της χωρητικότητας των κάδων.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, η Cisco έχει δημιουργήσει μια λύση παρακολούθησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών επισκεψιμότητας σε μουσεία (χρόνος παραμονής των επισκεπτών μπροστά σε έργα τέχνης).
Άλλη μια καινοτόμος εφαρμογή είναι η χαρτογράφηση της κίνησης των ποδηλατών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία θα επεκταθεί και στα άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο ή λευκό μπαστούνι, με στόχο την καλύτερη σχεδίαση υποδομών και τη βελτίωση της προσβασιμότητας.
Ηλεκτρικά ποδήλατα
Άλλη μια τέτοια συνεργασία είναι αυτή του DT&S με την εταιρεία GRC TECH στον τομέα των ηλεκτρικών ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών για τις λύσεις Smart City Project και της ηλεκτρικής μετακίνησης μικρο-οχημάτων είναι μια από αυτές που επίσης παρουσιάζονται στο περίπτερο. Η λύση αυτή έχει ως στόχο να αποτυπωθεί η κυκλοφοριακή συχνότητα στις οδούς και επομένως να επισημανθεί που είναι πιο αναγκαίο να δημιουργηθούν οι νέοι ποδηλατοδρόμοι.
Η ίδια λύση θα υλοποιηθεί άμεσα σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών Ελλάδος, παράρτημα Μακεδονίας Θράκης για την καταγραφή των διαδρομών αναπηρικών αμαξιδίων αλλά και τυφλών με την εγκατάσταση LoRaWan αισθητήρας εντοπισμού θέσης.