THEPOWERGAME
Στην ένωση εταιρειών Wind και Profile αναμένεται να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός του έργου της ψηφιοποίησης του συνόλου των εγγράφων των μεταναστών της χώρας. Το έργο προϋπολογισμού 27,7 εκατ. ευρώ, προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και είναι ένα από τα πρώτα έργα πληροφορικής που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ανάθεση του έργου στις δύο επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στις επόμενες ημέρες. Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου των εγγράφων που φυλάσσονται στις δομές του υπ. Μετανάστευσης, αλλά και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. Συγκεκριμένα, η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει την ψηφιοποίηση των περιεχόμενων φυσικών εγγράφων των ατομικών φακέλων των Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ).
Το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου διαχειρίζεται σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια φακέλους ΠΤΧ, που αντιστοιχούν σε περίπου 10.000.000 πρωτόκολλα διαφόρων τύπων (αιτήσεις άδειας διαμονής, διάφορα, λοιπές κατηγορίες κ.ά.), που περιλαμβάνουν κατά μέσο όρο 10 σελίδες το κάθε ένα. Περαιτέρω, το φυσικό αρχείο των λοιπών οργανικών μονάδων του Υπουργείου εκτιμάται υπολογίζεται σε περίπου 1.000.000 σελίδες.
Συνεπώς, το σύνολο των σελίδων που θα πρέπει να σαρωθεί υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση σε 101.000.000 σελίδες. Αυτές βρίσκονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με το 40% του όγκου να εντοπίζεται στην Αττική, το 8% στην Κεντρική Μακεδονία και το υπόλοιπο 53% στις λοιπές περιοχές/πόλεις της χώρας.
Το έργο έχει προϋπολογιστεί σε 27,7 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικών συμφωνιών. Ωστόσο, υπάρχει προαίρεση για επέκταση του προϋπολογισμού έως 50% του αρχικού προϋπολογισμού. Έτσι, η δαπάνη του έργου μπορεί να ανέλθει σε 41,6 εκατ. ευρώ.
Η υλοποίηση του έργου θα γίνει στο πλαίσιο εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή μέχρι τέλος του 2025. Το έργο περιλαμβάνει εκτός από την ψηφιοποίηση των εγγράφων, την ενσωμάτωση των δεδομένων ψηφιοποίησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Μετανάστευσης και την αυτόματη εξαγωγή μεταδεδομένων με τη χρήση τεχνολογιών μηχανικής μάθησης και ενός Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ, DMS).
Είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσει να υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, δείχνοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της κρατικής μηχανής για γρήγορες απορροφήσεις πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε 7 Ιουλίου, μετά από δύο μήνες έχουμε την ανάθεση και στη συνέχεια την υπογραφή της σύμβασης που αναμένεται πριν το τέλος του έτους.
Για τα δεδομένα του Δημοσίου, οι διαδικασίες αυτές κινήθηκαν με… ταχύτητες φωτός. Βέβαια προς αυτή τη κατεύθυνση βοηθά και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νομικές ενστάσεις ή προσφυγές, καθώς δεν υπήρξε άλλος διαγωνιζόμενος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι σήμερα 14 έργα, προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σε μέγεθος είναι το προαναφερόμενο της ψηφιοποίησης των εγγράφων των μεταναστών, ενώ υπάρχει μια σειρά άλλων έργων, είτε τεχνολογικών για την υποστήριξη της λειτουργίας/ελέγχου των δομών φιλοξενίας, είτε για την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Τα μεγαλύτερα έργα που έχουν ενταχθεί από το υπ. Μετανάστευσης στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι:
- Πρακτική Άσκηση/Εργασία, στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας», προϋπολογισμού 17.496.000,00 ευρώ
- Επαγγελματική Εκπαίδευση στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας», προϋπολογισμού 6.010.535,44 ευρώ
- Υπηρεσίες Διερμηνείας για τη Δράση «Προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας», προϋπολογισμού 2.995.344,00 ευρώ
- Γλωσσική – διαπολιτισμική εκπαίδευση στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας», προϋπολογισμοήυ 7.345.958,00 ευρώ
- ΥΠΕΡΙΩΝ – Σχεδιασμός, υλοποίηση, εγκατάσταση & λειτουργία συστήματος ελέγχου πρόσβασης και παρακολούθησης παροχών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας, προϋπολογισμού 11.979.055,72 ευρώ
- ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – (α) Κέντρο Διαχείρισης συμβάντων για το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας με υποστήριξη κυβερνοασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και των λειτουργιών των δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, (β) Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας με υποστήριξη κυβερνοασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και των λειτουργιών των δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, προϋπολογισμού 9.471.033,20 ευρώ,
- ΡΕΑ – Σχεδιασμός, Υλοποίηση, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις Δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο/ προσφύγων και μεταναστών, προϋπολογισμού 15.474.238,06 ευρώ.