THEPOWERGAME
Μια ψηφιακή εφαρμογή για το κινητό μετατρέπει τη φωνή του ασθενούς σε διαγνωστικό εργαλείο, αξιοποιώντας τεχνολογία Internet of Things. Το application κάνει εξ αποστάσεως διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών, που συνδέονται με το αναπνευστικό ή και το νευρολογικό σύστημα, με ακριβή τρόπο, μη παρεμβατικό, και προφανώς με χαμηλό κόστος.
Ένας ψηφιακός βοηθός -digital assistant- μεσολαβεί ανάμεσα σε ασθενείς και τους επαγγελματίες της υγείας, ώστε με τη χρήση τεχνολογιών μηχανικής μάθησης και big data analytics να παρέχει ακριβείς συμβουλές πάνω στη φαρμακευτική τους αγωγή.
Πρόκειται για δύο από τα 200 καινοτόμα projects για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και καινοτόμων εφαρμογών, που «τρέχει» το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Centre of Digital Innovation -CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια, βάζοντας την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, αλλά και στα ραντάρ των επενδυτών.
Όταν τον Μάιο του 2020, ο γερμανικός πολυεθνικός κολοσσός της υγείας ανακοίνωνε την πρόθεσή του να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη το CDI, ο στόχος ήταν το Κέντρο να απασχολήσει 200 άτομα. Η Pfizer δέχτηκε περισσότερα 20.000 βιογραφικά, για να προσλάβει τελικά υπερδιπλάσιο αριθμό επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης από τον αρχικό σχεδιασμό.
Μπαράζ προσλήψεων
Σήμερα, το CDI της Pfizer, που συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας, απασχολεί 420 εργαζόμενους, εκ των οποίων μάλιστα το 15% Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, που επέστρεψαν για να εργαστούν στην πόλη.
Μέχρι τα τέλη του 2022 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 450, για να φτάσει τα 500 άτομα στα τέλη του 2023. Από το σύνολο των εργαζομένων το 87% προέρχεται από τον κλάδο STEM, ενώ 3 στους 4 είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού.
Οικοσύστημα καινοτομίας
Το θετικό πρόσημο της επένδυσης της Pfizer, εκτός από την κινητοποίηση του ταλαντούχου εργατικού δυναμικού, είναι ότι κατάφερε να λειτουργήσει ως γέφυρα για το οικοσύστημα καινοτομίας, βάζοντας Πανεπιστήμια, όπως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, φορείς, όπως το ΕΚΕΤΑ, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις της πόλης κάτω από την ίδια ερευνητική «ομπρέλα».
Κάνοντας χθες τον απολογισμό της διετούς λειτουργίας του CDI, ο επικεφαλής του κέντρου, Nico Gariboldi, υπογράμμισε ότι η Pfizer όχι μόνο θα συνεχίσει να επενδύει στην ψηφιακή τεχνολογία προς όφελος των ασθενών, αλλά ότι σκοπεύει να εμβαθύνει τη σχέση της με την Ελλάδα, ώστε να υποστηρίζει την έρευνα και καινοτομία για την επιτάχυνση της ανακάλυψης νέων φαρμάκων, τη βελτίωση της επικοινωνίας γιατρών και ασθενών και την ανάπτυξη μοντέλων που προβλέπουν την πορεία εξέλιξης μιας νόσου.
Εξίσου ισχυρό είναι και το οικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Από τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο κ. Gariboldi, επικαλούμενος έρευνα του ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι κάθε μία θέση εργασίας στο CDI συμβάλλει στη δημιουργία 2,3 θέσεων εργασίας στη χώρα. Συνολικά, μέχρι το 2030, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το Κέντρο θα προσθέσει 8.100 έμμεσες θέσεις εργασίας και 3.600 άμεσες θέσεις στο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Η συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 486 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας 169 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές, ενώ η οικονομική επίδραση από τη λειτουργία του για τη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τα 447 εκατ. ευρώ.
11 δισ. σε έρευνα και ανάπτυξη
Δίνοντας το στίγμα του πολυεθνικού ομίλου, ο κ. Gariboldi ανέφερε ότι σήμερα 1 στους 6 ανθρώπους στον πλανήτη έχει πάρει φάρμακα της Pfizer ή έχει εμβολιαστεί με τα εμβόλιά της.
Ο όμιλος, που απασχολεί παγκοσμίως 79.000 εργαζόμενους σε 39 μονάδες παραγωγής και διασυνδέεται με 125 εταιρείες στον χώρο της υγείας, επένδυσε μόνο το 2021 περισσότερα από 11 δισ. σε έρευνα και ανάπτυξη.
Δείγμα της καινοτομίας που εφαρμόζει η εταιρεία σε ψηφιακό επίπεδο είναι ότι, στη διάρκεια της πανδημίας, 14.000 ασθενείς σε 150 μονάδες ανά τον κόσμο συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια, χάρη στην τεχνολογία.