THEPOWERGAME
Σε επίπεδο υποδομών για πρώτη φορά μεταφέρεται ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες. Η απόφαση της Nova/Wind να δημιουργήσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που θα φτάνει σε 1,5 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αλλάζει την φύση του ανταγωνισμού στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, αφού θα καταστήσει για πρώτη φορά την εταιρεία πάροχο υποδομών σταθερού δικτύου τηλεπικοινωνιών.
«Σκοπεύουμε να ανταγωνιστούμε σε επίπεδο υποδομής», είπε χθες σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της εταιρείας Νova/Wind Παναγιώτης Γεωργιόπουλος. Η αλλαγή αυτή συνιστά μια τεράστια μετάβαση της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας, η οποία μέχρι σήμερα βασίζονταν στο μοντέλο μιας υποδομής ελέγχεται από έναν (ΟΤΕ) ενώ ο ανταγωνισμός με τους άλλους παρόχους γίνονταν σε επίπεδο υπηρεσίας. «Θέλουμε να γίνουμε ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος ευρείας υποδομής», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Nova/Wind, κ. Γεωργιόπουλος.
Τη διάσταση αυτή διέκρινε και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε χθες με τη διοίκηση της Nova/Wind. Ο κ. Μητσοτάκης αφού καλωσόρισε το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους 2 δισ. ευρώ στην πενταετία (2022-2027), σημείωσε ότι με το σχέδιο αυτό «θα μας επιτρέψει να γεφυρώσουμε γρήγορα ένα σημαντικό κενό το οποίο έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει -να παρέχει (η χώρα) πολύ υψηλές ταχύτητες σε προσιτές τιμές σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά και βέβαια να τονώσει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό στην αγορά».
Η κίνηση αυτή της Wind, μαζί με εκείνη της ΔΕΗ, εφόσον ευοδωθούν σίγουρα θα αλάξουν το τοπίο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Οι δύο εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία καθώς σήμερα τα δίκτυα οπτικών ινών είναι σπάνια στη χώρα, ενώ η αγορά κινείται ταχύτατα προς αυτά. Καθώς όμως ο ΟΤΕ επενδύει και αυτός εντατικά σε δίκτυα οπτικών ινών, μένει στα επόμενα 4-5 χρόνια να φανεί αν θα έχουμε μόνον ένα πάροχο υποδομής όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ή περισσότερους.
Η Wind όπως γνωστοποίησε χθες, θα ξεκινήσει να προσφέρει συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) σε δύο μήνες από σήμερα. Οι συνδέσεις αυτές θα είναι ταχύτητας 1 Gbps ικανές να αναβαθμιστούν σε 10 Gbps στο μέλλον. Η εταιρεία, θεωρεί ότι οι ταχύτητες αυτές θα είναι ικανές καλύψουν όλες τις μελλοντικές ανάγκες ενός νοικοκυριού. «Σήμερα οι περισσότερες αγορές βασίζονται σε συνδέσεις του 1 Gbps. Τα επόμενα χρόνια ωστόσο θα φτάσουμε στα 10 Gbps», είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Η εταιρεία δεν γνωστοποίησε την τιμολογιακή της πολιτική αν και στελέχη της αγοράς βλέπουν εύλογο το κόστος μιας σύνδεσης FTTH της Nova/Wind στα 50-60 ευρώ.
Η νέα επένδυση της Nova/Wind στην Ελλάδα, αποτελεί νέα ψήφο εμπιστοσύνης της μητρικής της εταιρείας United Group στη χώρα μας. Η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει 2 δισ. ευρώ σε δίκτυα σταθερής, κινητής και τηλεοπτικό περιεχόμενο. Η επένδυση δε αυτή, όπως επεσήμανε η επικεφαλής της United Group Victoriya Boklag, έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η σερβική εταιρεία με την εξαγορά των Nova και Wind στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.
Με τον τρόπο αυτό η United Group, έδωσε ζωή σε δύο ελληνικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών οι οποίες μέχρι τότε φυτοζωούσαν από την απουσία ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης, αν δεν βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας (Nova).
Όπως ανέφερε η κ. Boklag το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Nova/Wind θα χρηματοδοτηθεί από τρεις πηγές: τις χρηματοροές της ίδιας της επιχείρησης, με δανεισμό της United Group, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη η εταιρεία έχει υπογράψει την πρώτη δανειακή σύμβαση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης δικτύου FTTH ύψους 100 εκατ. ευρώ.